SIRI 1: ASB FINANCING FOR NEWBIES





Ramai lagi masih belum menguasai kebaikan pembiayaan ASB untuk menambah ekonomi keluarga dan meningkatkan kewangan dalam simpanan. 
Umur 30 tahun pun masih tak ada lagi deposit untuk beli rumah. Sebab gagal menguruskan kewangan dengan berkesan.
Kenapa ramai orang Melayu masih kena tipu dengan skim cepat kaya? 
Main MLM, penipuan gores dan menang, penipuan deposit rumah?. Sebab tak ada ilmu. Ya ilmu. Masa muda duk suka-suka dan gagal merancang kewangan. Bila masuk 30 tahun baru nak menyesal. Itu biasa je kita dengar.

Soal jawab dibawah untuk pemahaman korang pasal pembiayaan ASB ni.
Soalan (S), Jawapan (J) berdasarkan pemahaman aku berpandukan dengan ilmu kejuruteraan kewangan yang tak seberapa. Kalau otai nak baiki. Silakan.

1. S: CIMB, Maybank, RHB, Affinbank mana satu bagus?
J: Saranan aku buat yang berkonsepkan Islamik. ASB Financing (Pembiayaan ASB). Bukan apa, yang Islamik ni tiada lock in period. Lock in period ni tempoh masa kau tak boleh terminate. Biasanya 2 tahun. Kalau kau nak terminate dalam masa setahun pun tak kena penalti. Kau tak akan kena denda jika lewat bayar sehari dua.

2. S: Berapa tahun elok?
J: Kalau ada pembiayaan 30 tahun, ambil 30 tahun. Tapi sekarang CIMB je ada 30 tahun. Kenapa 30 tahun? Bayaran bulanan kau tiap tahun akan murah. Simple. Dan kau tak akan terbeban dengan komitmen bulanan

3. S: Alaaa... 30 tahun..lambat lagi laa dapat RM200K. 
J: Kau nak RM200K je keeee? Kalau engko main apply lepastu terminate, dan reapply balik sampai lebam dapat lebih RM200K tahu.

4. S: Macam mana nak terminate?
J: Pergi je bank mana kau buat pembiayaan tu. Bawa surat tawaran pembiayaan ASB awal dulu. Proses dia mungkin ambil masa sikit untuk kau dapat hasil teminate tu. Jangan mengamuk kalau ambil masa 2,3 bulan. Bukan kau sorang je ada ASBF ni.

5. S: Nak ambil takaful ke tak?
J: Ikut kau la. Jika Maybank, takaful dalam pembiayaan ASB wajib. Tapi dengan CIMB boleh pilih. Kalau matlamat nak terminate dalam 1-5 tahun baik tak payah ambil takaful. 

6. S: Alaaaa..tapi ASBF ni rugi... bank untung... tak suka loan. Kena bayar bunga. Baik simpan sendiri.
J: Okay, simpan la sendiri.Tapi lagi untung jika guna OPM (Other People Money). Kau bayar RM285 kepada bank, tapi baki terendah bulanan dalam ASB kau seolah-olah dah ada RM50,000.

7. S: Bestnya. Dalam ASB dah ada RM50,000. Nak tunggu ada RM50,000 untuk melabur memang tak lah kan?
J: Haa... inilah kau tak tahu. Pihak bank tolong belikan kau sijil ASB RM50K daripada ASNB dan simpan sijil ASB tu. Jadi kau bayar ASB ansuran je tiap bulan kepada bank. Masa pengiraan dividen, pihak ASNB akan umumkan berapa dividen tahunan dan ASNB akan kira seolah-olah kau dah ada RM50K. Semakin tinggi nilai pembiayaan ASB kau, semakin besar dividen kau akan dapat.

8. Wah... kalau macam tu baik buat Pembiayaan ASB 500K.
J: ASBF ni ada maksimum RM200K je. Jika dah maksimum RM200K kat ASB (buku biru,kau buat pembiayaan ASB 2 pula. Penuhkan di ASB terlebih dahulu baru pergi ASB 2. Sekarang kau boleh buat maksimum pembiayaan ASB 2 (buku ungu). Jadi setiap orang boleh maksimum RM400K.

9. S: Saya gaji sikit je, tak mampu buat ASBF RM200K.
J: Kalau nak kira mampu ke tak, sampai bila kau tak akan mampu. Kau boleh cuba buat ASBF RM50K dulu. Bayaran dalam RM285. Tahun berikutnya tambah lagi RM50K. ASBF lama bayar guna dividen je. Komitmen masih sama RM285. Cukup 4 tahun penuh ASBF RM200K kau tu. Komitmen masih sama kan? Alah, kau beli kereta Almera RM600 sebulan mampu bayar pulak.

10. S: Tapi baik simpan dekat Tabung Haji.
J: Ikut kau lah. Kalau kau boleh disiplin simpan tiap bulan okay je. Ini tidak, Sogo ada jualan murah je menggelupur pergi Sogo. Pembiayaan ASB ni melatih kau untuk menyimpan secara paksa. Dan pelaburan dalam masa sama. Rekod CCRIS kau juga cantik. Nak beli rumah senang bila bank tengok kau mampu bayar je setiap bulan.

11. S: Kenapa kena buat ASBF ni?
J: ASBF ni akan buat kau dapat menyimpan secara berkesan. Takdelah nanti kau dapat gaji, kau tak sempat menyimpan kan. Dapat gaji tak tahu duit hilang ke mana. Kau nak buat pembiayaan rumah kan nanti. Pihak bank nak kena tengok rekod pembayaran balik kau dengan pihak bank. Kalau kau tak ada rekod, pihak bank tak berapa nak layan sangat. Boleh bina ukuwah dengan orang bank jadi senang la pembiayaan rumah kau senang diluluskan. Lagi satu mengajar kau bayar komitmen tepat pada waktunya. Jangan rosakkan atau lambatkan pembayaran. Rosak CCRIS nanti susah.

12. Kalau tak nak terminate ASBF boleh ke?
J: Boleh. Jika pembiayaan Islamik tak ada lock in period. Boleh terminate bila-bila masa. Janganlah bulan ni buat bulan depan dah nak terminate. Itu tunjukkan kemampuan kewangan kau barai. Bayar tahun pertama, rolling dividen sampai habis bayar. Itu ikut perancangan kau. Kalau kau nak pakai tunai untuk buat deposit rumah terminate je. Sekurang-kurangnya kau dah ada duit dan tak membazir ke benda tak elok. Ini salah satu pelan pelaburan nak ada tunai dengan cepat.

13. S: Abang ni orang bank ke? Banyak betul abang tahu.
J: Abang kerja biasa je dik. Abang bukan orang bank mahupun ejen jual takaful. Ataupun ahli MLM nak ajak kau jadi downline abang. Tak dapat satu sen pun ke abang. Abang nak sedarkan korang je, tiada jalan pintas nak kaya. Membaca jabatan ilmu. Engko main Facebook 7 jam sehari dapat satu ilmu sehari kira okay dah dik. Jangan nak ngorat makwe lawa je kerja.

14. S: Tapi kalau bayaran ansuran naik macam mana?
J: Eh engko ni banyak pulak tapinya. Cuba la buat dulu baru analisis. Tengok momentum dia macam mana. *Ikat kat pokok ada kerengga*

Pilih yang molek nak hadam je tau. Sekian.

Tiada ulasan: