Akan Gua Ketuk Pintu Rumahnya

Setelah pintu hatinya diketuk, lambat laun pintu rumahnya gua kena ketuk juga.


Perjalanan lapan jam dari Kolompo bagai tak terasa. Gua nekad. Mahu mintak juga mahu menikah dengan anak perempuan dia. Orang kata dari Kolompo ke Kedah makan jugak dalam 10 jam perjalanan. Tapi gua boleh sampai dalam lapan jam ja. Gua rasa gua tak memandu laju. Buktinya pak cik aji selamber je motong gua. Berbasikal pulak tu. Mahu pergi solat berjemaah agaknya.

Kad alamat dia gua pegang erat-erat. Baru pertama kali masuk kawasan bandar Kedah. Memang sayu. Banyak hang-hang dekat sini. Tak boleh buat onar sebarangan. Pandu ikut peraturan. Bahaya kena tidur dalam penjara. Risau. Ikan emas dalam fesbuk tak bagi makan lagi.

Mata gua meliar. Mencari lorong patut masuk. Kad alamat dia tak berapa nak lengkap. Tak ada anak panah macam kad kenduri kawen. Sistem GPS pun tak ada dalam kereta gua.


Sapa makwe gua? Kena bagitahu ke? Makwe gua bernama... gilos gua nak bagitahu. Nanti penjahat-penjahat, mat-mat kote atau Profesor Plon buat onar pula. Culik makwe gua. Naya gua. Gua kan superhiro, ada ke superhiro bagitahu siapa makwe dia dekat umum? Tapi yang pasti, makwe gua bukan bawah umur. Nak ehem-ehem sikit pun senang. Haha.

20 minit berlalu...

Maka, gua sampai lah di rumahnya. Gua di sambut mesra oleh dia. Sangat suka dia apabila gua sampai di rumahnya. Senyum memanjang. Sampai 10 minit dekat luar. Lupa mahu ajak gua masuk. Dia dah bagitahu pasal gua pada ayah dia. Semalaman gua bertutur bahasa Kedah. Mahu tambat hati bakal ayah mertua punya pasal.

Dia masuk dapur buat air. Gua dengan ayah dia dekat ruang tamu. Masak gua. Nak cakap apa dengan ayah dia ne. Ahhh..Hentam saja. Janjji ada huruf Q belakang. Ayaq. Biaq. Sabaq.


"Hang dari mana?" Ayah dia mulakan perbualan.

"Kolompoq pak cik..." tutur gua mesra. Sambil senyum.

"Pak cik sihat?", gua cuba amik kesah.

"Sihat..sihat", garang juga ayah dia balas.

"Hang kerja apa?", soal ayah dia.

"Tak kerja lagi pak cik...belajaq lagi..." muka gua lenguh dah senyum.

"Belajaq apa?", lagi gua di soal siasat.

"Elektrik...kejuruteraan..." gua berhenti senyum dah.

"Ooo..kalau tak dapat kerja macam mana?", soalan cepu emas ayah dia bagi dekat gua. Berpinar juga otak gua.

"Rezeki dari Tuhan pakcik..sapa pun tak taw", balas gua berhati-hati.

"Kalau tak kerja, kamu ada apa tuk anak pak cik?" tanya ayah dia sambil jeling gua dari atas sampai bawah.

"Saya ada akal tunjang pak cik..." gua balas dengan budi pekerti.

Arghhh..malas la gua nak mengelamun pasal jumpa bakal bapak mertua ne. Layan Semanis Kurma lagi masyuk. Gua tak dapat bayang apabila jumpa bakal bapak mertua gua. Garangkah dia? Baikkah dia? Pemurahkah? Tapi yang pasti semua ayah mahukan yang terbaik untuk anak dia. Tak gitu? Kui Kui Kui.




SukaNeka: Gua terpaksa menggunakan bantuan penafasan nak tulis 'caption' bawah benda merah tu. Gua tak berapa suka sangat. Gua bagitahu awal-awal. Haha.

98 ulasan:

tweety suwitt berkata...

xyah ketuk dh skan ni... tekan loceng k.. =)

hiro berkata...

tweety--hehee..ketuk bunyinya lagi bagus..loceng tak brapa nak masuk..ehhee

hellioz berkata...

gyahahahahah~

cambest je...
gwa syak mesty ketaq2 lutot kan?
gyahahahahahahaah~

hiro berkata...

bro hellioz--haha..memang lah..tp lu ade bran ke nak p? gua tak ada tenaga lagi nak p uma ayah dia..angan2 saja..haaha

Frodo Baggins berkata...

caption cam cilake! waakkakakaka


>>___<<


tok tok semekom!
hahahahhahaha

eh wa ada sajak tuk lu
hadiah dr wa .... hadiah cilok
bab sajak tu wa cilok
tp sesuai tuk ketuk2 pintu ni ..



tatkala nafas dan bayu laut berpuput
lalu bersatu diantara
belahan duadada kita
ada suara resah yang terdegar
dibawa angin semilir yang berdesir
lalu terdampar di pasir pantai
lemah dan longlai,
butir-butir pasir jadi saksi
bahawa cintaku sekianlama
kubenamkan sedalam-dalamnya -
tersentak ombak dilautan
sepi dan kaku
senyap dan bisu
getar dadamu kuterasa
dalam kata
'sayang, bukalah pintumu'




>>___<<


WOOOHAAAA!!!

tweety suwitt berkata...

dh lepas loceng hati..loceng rumah pula menanti.. hee~
ketuk ka loceng ka..niat nk jumpa bapak mertua tu ada.. bgus2.. =)

Ann berkata...

aku igt2 ni betul2...rupanyer cobaan..hehe

hang takut bapak mertua...
aku takut mak mertua...

Ery Farieha berkata...

kehkeh
sebelum nak pegi kene angan2 dulu
:D

hiro berkata...

frodo--hehe..wah..tq..gua menghayati betul sajak lu bagi..kalu leh nk suh cikgu b.i gua puan hayati terjemah lam english..haha..


tweety--hehe..mau2.tp takot..malu tapi mahu..tak gitu?


ann--hehe..garang kah mak mertua tu....belum angan2 jupe mak mertua ag ne..ehhe

hiro berkata...

ery--mestilah..nk rancang jawapan..ehhee..

otak ketat berkata...

tayah ketuk pintu rumah. kau ajak ja jumpa kt i-city ka. baru style. kah kah kah.

tweety suwitt berkata...

malu-malu tapi mahu..hee~
hiro malu?? hehehehe....

hiro berkata...

otak ketat--pehh..xda feel tak p umah..air oren free kot..haha


tweety--ya..kena kuat semangat..kena banyk baca buku ayah mertuaku..

reen_sofee berkata...

hahaha
meh blaja bahase kedah ngan aku meh!
konfem die suruh nikah terus!
hahaha
gile suci jawapan ko!
hahahaha
semanis urma?
ko jgn!
sat g kene badi queen control bhai!
hahaha

dunspeak♥ berkata...

haha..jgn risau,orang kedah ni cakap banyak.nnti ko plak tak terlayan.hahaa

FyZa berkata...

uit hiro! ekeke..kamu jgn bg rosak bhsa kdh no..haha..;p

-hazen berkata...

baguih betul jawapan lu.

ada akal tunjang untuk anak dia. haha.

terbayek!




bodo betul sajak frado!hahahaha!

ApekxHensem™ berkata...

hahaha entli telbaek hilo..bkn terbalik..ekekeke..

best dekat q tu hehehe///

nek moto ka apa p kedah sampai 8 jam?

5 jam ja..hehehe...

iemaZAIMAH berkata...

ssh jgk jd laki ni ek..ahahaha!kje kumpul duit byk2..konfem ouh bapak dye suke lu..ahaha!

bukan penggoda berkata...

nape mst smpai ke kedah? -.-'

sugar2 kapas strawberry berkata...

adakah ini imaginasi semata2?hihihi

aly berkata...

seram sgt eh nak jumpa pak mentua?

hiro berkata...

reen--hehe..okay, cikgu..ari ne perkataan apa baru..ahaha..

bahasa bab queen control tue..ehhee..tukaq la.




dun--haha..gitu eh..abis orang mana bagus tuk sayer yg sopan santunnye tinggi.



fyza--hehe..tu la...xreti..maap silap..

hiro berkata...

bro hazen--haha..frodo tu berpuitis, mmg dia dgn istana budaya tak dapat di pisahkan..ibarat laa..


apekx--eh..5 jam kew? hehe..gua tipu je tu..tak pernah drive pun ke kedah.haahaa


iema--tu la pasal..mau dia nak hantaran 20 ribu...gilos nak kumpul..hehe

hiro berkata...

ika--haha..ibarat saja, kolompo ke kedah lagi i sanggup, ini pula yg dekat ataupun sejiran dgnnya...ke sabah pun sanggup drive lagi..ehehe..
sweet tak gua?



sugar--emm..lemah sgt ke..sob2..



aly--ketaq lutut woooooo..haha

bukan penggoda berkata...

suwit abes. ehh. u, banyak lah semut datang kat u. haha.

.S. berkata...

haah.egt btol2 la tdk.adehh..

hiro berkata...

ika--hehe..semut pun bagi gula2 kat gua..lu mesti la bg ferero roce kn? haha..nk222?




s--practice dlu..hehe

bukan penggoda berkata...

hahaha. bkn semut yg bg lu gula la. lu tu suwit sgt. smpai semut pon dok kerumun. hey. dah bace blum entru gua?

aly berkata...

ketaq lutut tu jgn sampai terkincing sudaa
mau kena bahan dgn family dia nti

hiro berkata...

ika--ehee..bese laki gne ayat ne pada pompuan..asal pompuan gne kt laki..aahaha..xpun laki pernah guna kt lu..ehee..pernah kene ngayat la nmpak gayanyeee..eeeehheee


aly--ehee..kene jupe tok kadi ne..suh bagi tips..ehee..

aly berkata...

ape2 hal pun, duit kena ada, sape kata cinta tak perlu duit, kang dah nikah, nak bg mkn ape kat bini? kang ada anak lak..nak kena bg suap susu lagi..nak kena hulur2 gak kat parents..nak pulak raya nti, kena gak bg kat anak2 buah belah bini hihihi nak nikah pun kena ade strategi XD

bukan penggoda berkata...

lu la yg salu ngayat gua. miahahahahah.

Miq- bukan anak kacukan biasa berkata...

ngeee.
bakal bapak mertua tu ambil berat pasal nak dia.

tapi tak pe, akal tunjang kan ada.
mesti boleh.
idea ligat ni.

Silent berkata...

hahahaaha....gentleman tol.bgus2. =)

BalqisShafiqa berkata...

salam ziarah, hiro.
tu pengalaman hiro.
kira bercakap juga laa dengan bakal pak mertua.

masa qis lagi haru, pak we terus tak terkata apa2.

sebelum jumpa siap tanya lagi seminggu ayah buat ape je.
ades!

hiro berkata...

aly--wah2..bgusnye bagi tips..baik..gua akan ingat..terima kasih..kena cari bakal makwe kurang anak buah..ehee..


ika--ehee..malu i..gyahahaha..tiru hellioz jap..ehee.


miq--emmm..anak yang jaga bertaun2 kan..tak kn senang nak pas kat orang..kena selidik..ehee

hiro berkata...

mijah--heee..biasa..lam dunia nyata pun an..


gis--ehee..pastu ayah on je?

bukan penggoda berkata...

lame gila lu pegi mkn! gyahahahahahaha. tiru hellioz jap. hehe.

aly berkata...

kate abg aku, carik yg yatim piatu lagi senang nak jaga ngahahaha jimat duit tp time raya x brape meriah la

tot tot kecik berkata...

salam..

semoga berjaya hiro..!!

jd cm tot..cool je..bkn tot tp die..

yg pntg pndai amek ati org tua..kne pndai berbicara..xyh nk serius sgt..xyh nk blakon sgt..wt biasa2 je..

cm kte ngan mak ayh kite.. :)

hiro berkata...

ika--haha..makan2..tgok tv..tulun mak basuh pinggan..tulun mak abiskn roti..keh2..


aly--betui2..meriah kurang..best kalu ramai2..dekat kmpung kan..

aly berkata...

okeh nti pegi carik awek kampung..
kenduri kawen nti mcm2 lauk kampung ade n ramai org datang rewang, hiro tak yah susah2 buat keje ngahahaha

eh hiro tau x rewang tu ape

hiro berkata...

cik tot--hii..tq2..amik ati kn..



aly--oh..rewang..tw2..orang kmpung mai buat sama kn..hiii

aly berkata...

waa bagus la tu tau gak bahasa jawa ekekekeke
hiro ni org temerloh ke eh? dkt x dgn sg pahang?

Frodo Baggins berkata...

lalallalalalla
tumpang lalu.


>>___<<

bukan penggoda berkata...

frodaud dtg lah! haha. gua ada sediakan coli merah utk lu. :))

hiro berkata...

aly--kita belajar dekat sana..dkt pahang..oh..memang pernah g..ehee



frodo--ramai makwe rindu kt lu laa...gua heroga..lu frodoga..ahha


ika--jom ngorat frodo..hak2

MissXYZ berkata...

hiro hang kempen baik punya kat ika yerk? kabo tolong basuh pinggan ho3

terbaek entri baru ni... luahan perasaan mau bertandang ke umh bkl pak mertua huhuhuhu

bukan penggoda yang malas nak login berkata...

aish. mane ada la kak. hiro ni sangap org kedah. sy bkn org kedah. haha.

Rowena Chasez berkata...

wahhh...
tapi nie bkn btol2 kan...
tanggungjawab 2 penting hiro..
(:

Miss ... berkata...

bapak aku ok dia x byk cete wakakakaka

hiro berkata...

kakfadila--keh2..kempen eh..apa pula maniefesto? ehee..kawan ja lah..jgn gosip liar..no no no..no press k..ahaa


ika--please please please...saya pergi sebentar, bukan untuk nakal..ahaa



rowena--ehehe..angan2..
orait..berat tue..

hiro berkata...

miss--ek? gua pergi umah lu lah..eehhee..kansel kedah..ahaha..

bukan penggoda berkata...

ble nk stop menggatal?

hiro berkata...

ika--opss..ok..i stop..hasil dari tgok Semanis Kurma..heee.

bukan penggoda berkata...

semanis kurma, sepahit hempedu? miahahahaha. hiro. hiro.

p3perak berkata...

lu pun pakai bantuan pernafasan gak ke??

p3perak berkata...

si penggoda: hiro tak kan stOp la gatal2 dia tu.. hahahah..

nak no tepOn hiro tak??

p3perak berkata...

awat hang tak singgah perak dulu na??

bukan penggoda berkata...

wow p3perak. dats so nice of u. HAHA. nape beria nk bg num hiro ni?

p3perak berkata...

yes! last! jgn komen pas gua..

hahaha..

bukan penggoda berkata...

alamak! gua terkomen jugak lah. ahh. adakah gua yg last? haha.

p3perak berkata...

si penggoda: lu cam tau je madu lu ada kat cni eh.. gua saje nak kasi lu jeles..

p3perak berkata...

gua nak yg last juga.. si penggoda, jgn!!!!!!

hahaha..

hiro: gua x buat onar k..

bukan penggoda berkata...

madu? jeles? bahasa ape yg lu ckp ni? gua xphm. miahahahahahah.

bukan penggoda berkata...

xpela. kte tgk la sape yg dpt last.

hiro, ini adalah onar besar-besaran! haha.

p3perak berkata...

lu x faham eh??

lu ada skandal dgn hellioz ke, si penggoda..??

miahahahaha~hellioz

bukan penggoda berkata...

apesal lu babitkan hellioz plak ni? ahh. skandal? adusss... gua btol2 xphm la lu nga gne bhs ape skg ni. cis.

p3perak berkata...

ok la, gua ada date dgn super-hiro..
daaaaaaaaaaaa...

bukan penggoda berkata...

okies. jadi, gua la org last! yes!

p3perak berkata...

nope! gua ttp last..

bukan penggoda berkata...

okeh. gua nk tgk smpai ble lu bley brthn. hehe.

p3perak berkata...

sungguh kejam lu, si penggoda!!!

bukan penggoda berkata...

gua BUKAN penggoda lah! miahahahahahaha.

p3perak berkata...

lu goda hiro gua..

hahaha..

bukan penggoda berkata...

gua tade ms la nk menggoda2 org ni. lg2 laki org. opppppssss~

p3perak berkata...

haha.. lu cun.. mmg la.. gua pon tergoda.. lu berminat x, si penggoda??

bukan penggoda berkata...

uwahahahahaha. gua xmo azab weh jd lesbo. hahaha.

p3perak berkata...

gua bukan nak lu la.. lu cun, sure abg lu nsem kan? pas la kat gua.. lu berminat x nak wt gua jd akak ipar lu??

bukan penggoda berkata...

hahaha. tade mknenye. lu nk ke abg gua?

hiro berkata...

ehee..mane ilang p3perak?
ehee..macam2..
cntik gmbr ika baru...auww.

bukan penggoda berkata...

elok benar la. hiro cr p3perak. p3perak meroyan cr hiro. haha.

cantek ke? awwwww~ jgn puji. nt ada org terjun sungai. hehe.

p3perak berkata...

hiro syg gua dah muncul..

der, malam ni gua tido spital..

hukhuk..


see, si penggoda.. hiro gua puji lu.. lu pndai goda eh.. hahaha

bukan penggoda berkata...

haih. mken kerap lu pgl gua si penggoda, gua btol2 jd si penggoda dn goda hiro syg lu, bwu nk ternganga mulut lu kannn.

Frodo Baggins berkata...

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


(-_-)

hiro berkata...

ehee..drama siri apakah ini?
keh2..ada baiknya kita pergi tulun mak kita masak..keh3..

p3perak? dekat spital ade wireless? mmg cnggih..npe duk sana?

p3perak berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
p3perak berkata...

hahaha.. si penggoda, hiro single la.. gua jamin.. lu goda dia pun xpe.. gua cam hantu ~ kata hiro..

gua kecik hati dah.. hiro x bg lu layan gua.. nnt tercemar kaliber lu sbg guru.. sgt terasa la kejahatan gua kan..

si penggoda: slmt hari guru.. gua out dulu..

bukan penggoda berkata...

hiro, nape lu ckp centu kt p3perak? xbaik tau!

p3perak, jgnla begini. gua ok je. sape kate gua sambut hari guru?

hiro berkata...

frodoga--ble mau updates daaa..sampai ensem gua berfotosintesis neee..

hiro berkata...

p3--alala..jgn la majok cik s.....ehehe..p3perak..nma sebenar dia cm darjat seket...maaff yea..ampunkan kami penunggu unknown..keh2.

bukan penggoda berkata...

p3perak, jom la jd org last.

Cik SHiN~JU berkata...

hiro...tulung...
tulung reka dialog utk ai jumpe mak mertua nt...ai pun nk brangan gak...hakhakhak... ;p

hiro berkata...

ika--ehee..everlasting pe?



p3perak--okie...jaga diri tueh.


cik--pandai masak..cukup..hehe

J. Love berkata...

apsal gua lambat niii??

weh lu dah jatuh cinta ke?

tapi tapi tapi... tapi tapi tapi...


GUA ORANG JB! BUKAN KEDAH.

hahahahaha! ok bai

hiro berkata...

j--lu dah melepas..hihi.

s h e e berkata...

miahaha...hiro sengal...ouh...duk elec.eng...ekeke...kantoi di situ serba sedikit...makwe org kedah...

suke suki jew buat conclusion...miahaha...