Bersukan Empat Tahun Sekali

Dikejar. Disepak. Digolek. Ditanduk. Kesian.


Demam Piala Dunia kian terasa, gua yang malas bermain bola sepak
padang pun makin rajin main. Dulu kalau member gua tak datang jemput, memang gua terperap dalam rumah. Layan sinetron lagi bagus. Kui Kui Kui. Petang itu, cuaca baik. Sangat baik. Hujan nak turun tapi tak jadi. Mendung kan? Bawa makwe siar-siar dekat taman, pantai dan nikah memang masuk. Tapi kalau mahu bertunang tapi tak jadi. Menung kan?

Gua pun mengambil keputusan untuk mengajak Mat Nor main bola. Dia tu boleh dikatakan handal juga. Setakat Amri Yahya tu, dia boleh lawan lagi. Katanya lah. Tapi kesahihannya memang diragukan lagi. Masih dalam kategori misteri. Persoalaan menjadi tanda tanya bak kata brader Nas Ahmad.

Gua kadang-kadang jika mahu ke rumah Mat Nor kena mesej dulu, dia sekarang sibuk tak bertempat. Ada saja makwe ajak keluar minum. Tapi gua? Tak ada pun. Untung juga jika ada makwe dekat kampung. 'Dating' depan tangga rumah pun kira 'kick' dah. Dekat parit air, gerai sayur Mak Cik Limah, bawah pokok jambu batu memang dah kira mewah.

Rumah gua dengan Mat Nor tak jauh, 10 minit sahaja. Kalau merempit pun dalam 4 minit boleh sampai. Tapi nampak tak sopan sebab kena lalu depan masjid. Nanti tok imam perasan gua merempit, memang tandas masjid gua kena cuci pada hari jumaat.

Setibanya gua tangga Mat Nor, gua bagi salam. Mak Mat Nor jenguk. Jangan kata Mat Nor keluar dengan makwe baru dia, gua dah buat janji pukul 9 pagi lagi. Memang gua bangun awal semata-mata nak ajak Mat Nor main bola dekat padang.

"Haaa..kamuu..mari-mari naik dulu. Mat Nor ada atas ne", ajak mak Mat Nor.
Pelik, kenapa Mat Nor tak turun terus. Gua malas lah naik. Gua pakai seluar bola memang malu nak naik rumah Mat Nor. Nampak bulu kaki. Kui Kui Kui.

"Naiklah.. aishhh.. kamu ne... mari lah minum tea ke kejap", laung mak Mat Nor.

Gua rasa berdebar semacam. Tak pernah dada berombak seperti ombak tiruan di taman tema air. Kalu nak ikutkan, adik Mat Nor yang perempuan baru berumur 15 tahun. PMR tak lepas lagi. Tak kan keluarga Mat Nor nak merisik gua. Gua mula membuat andaian karut.

Gua naik ke rumah Mat Nor. Gua nampak Mat Nor sedang asyik layan lipat kain baju. Memang seperti gadis-gadis sunti buat kerja. Gua dalam dilema, nak gelak ke nak cakap dia anak soleh.

Gua duduk tepi Mat Nor. Lantas Mat Nor cakap.

"Bang, susu anak kita dah habis, bil air dah sampai, Mak Semah pulak dah mintak duit hutang, bumbung dekat dapur bocor, lampin pun nak habis ne bang", Mat Nor berkata-kata tenang.

"Nasib baik ayah Mat Nor ada. Asyik baca surat khabar. Kalau tak, memang lutut gua dah dalam mulut Mat Nor. Takpe-takpe. dekat padang nanti gua mahu rembat bola kena muka Mat Nor. Huahuahua.."getus gua dalam hati.




SukaNeka: kalau gua sokong Perancis, ada bantahan? Kui Kui Kui.

29 ulasan:

otak ketat berkata...

sy bantah yg arif! sila sokong spain! haha.

Razman berkata...

kamonlah weyh..asia sikit..korea la bai!

iemaZAIMAH berkata...

ape cm pelik sgt entri ni??haish

bola?ape tu?haa?xfhm..ahahahaha!

-hazen berkata...

mat nor memang rare!

Rowena Chasez berkata...

dah beli ke susu anak & lampin???
hehee~

Lya Colours berkata...

jepun !!!
jepun ada main ke
nampak sgt x tau
muehehehe

kalo jepun xde, itali !!

Miq- bukan anak kacukan biasa berkata...

hye,
ni yang miq takut nak main bola ni!
takut nanti ada orang rembat bola macam hiro rembat kencang.

boleh maut miq.

aLy berkata...

tak ku pecaye lututmu bakal masuk mulut mat not, stakat siku je kot :p

deqyalalink berkata...

aku bersukan setaun sekali pun rase x best..inikan pulak 4tawon skali cam celakassss

p3perak berkata...

Mat Nor leh kalahkan Torres x?? hehehe...


gua sokong Thailand..

Lu ttp dgn France ke??

p3perak berkata...

gua baru dpt info terkini..

mlm ni ada game, live..

Thai vs France..

lu dh ready??

J. Love berkata...

gua benci france sejak beliau kalahkan brazil tahun 1998 (iaitu tahun gua mengenal bola).

so gua benci lu skrg. ape lu nak buat?

BalqisShafiqa berkata...

salam ziarah, hiro.
hiro, alang2nak rembat tu bagi laa dia patah kaki!

tot tot kecik berkata...

salam..

bola..bola juga..

study jgn lupe ye.. :)

tweety suwitt berkata...

men n football..hmm..

tak bantah sokong france..tapi kena bagi i 1 lg jersi germany.
tambah dlm senarai barang mat nor suh bli..theehehe.. =P

cakirah 0_o berkata...

kenapa asek2 mat nor??
saya jeles.haha.

Ann berkata...

ape nk jd france ni ek....seri jer...huhu

Cik SHiN~JU berkata...

sokong la pancis ke hape ke...
janji x berjudi bro...

Hazirah berkata...

saya bangkang!!~~bak kate Razman..sokonglah asia~~korea~(tp republic korea arr)=p

hellioz berkata...

mat nor mat nor
mat jambu la plak
gyahahaahahh~

NichKhun berkata...

nak tumpang gelak je boleh tak?
hahahaahahahahaha

Frodo Baggins berkata...

ngahahahahha ~
amende man nor jadik soleh
wakakakakaka ...
mat nor dah kene santau ngan awek
baru beliau??


>>__<<


wa bangkang luas2!
inggelen!!!

hiro berkata...

otak-haha..spain kalah..gua tak ejek. gua wt muka simpati kt vila..ahaha


bro razman--huhu..aip aip captain..2014 gua sokong asia.
asia tuk asia..cikgu sejarah gua ajar.


iema--nanti gua buat pasal letrik. mungkin u faham..ahaa

hiro berkata...

dentist hazen--hehe...lu pun mmg true rare.



rowena--ehee..cukup bulan ne.kui3


lya--jepun ada. Italy mmg tak leh menang...hehe

hiro berkata...

miq--hehe..aksi stunt yg bahaya..jgn gtw adik bwah umur..nanti terikut-ikut..



aly--hehe..metafora? hyperbola?


deq--bersukan dan bersenam...jadikanlah amalan..ahha

hiro berkata...

p3--hehe..tores tak power sgt..kui3
emm..info yg bagus.



j--benci tanda sayang..kah2..


tweety--huk3..cuba gtw keper german..hehe

hiro berkata...

cakirah--hehe..nanti2 bke sem ada la cte sal cik kirah..ahhaa


ann--sbab bola xda angin kot..ahaa



cik ju--hehe.itu semestinya gua jauh.

hiro berkata...

hazirah--wokeh3...nnti sokong..cte korea gua sokong jugak..ahaha



hellioz--janji ada makwe..ahaha


nick--ehee..jemput2..nah pass gelak.

hiro berkata...

frodo--hehe..agaknya lah..cm jadi imam muda jerk..ehee