Isteri Idaman

Kalu ikutkan hati, memang gua nak kawen muda. Kui Kui Kui.



Hari minggu ini, gua dapat melepak bersama geng Mat Brutal. Budak muka ada parut,budak rambut pacak kuning dan budak tiga line bersua muka. Sama-sama brutal bersatu menambahkan lagi kegerunan mak cik jual kerepek nak masuk dekat ketika nak makan nanti.

Selepas kenyang mencekik makanan kegemaran masing-masing, budak muka ada parut, Mat Nor ajak bual kosong. Gua dah la pekene roti canai kosong dan air kosong, memang otak gua pada masa itu kosong kecuali nak bagi pelempang jenis maruku perisa strawberi. Ejek gua pe. Gua dah la tengah pokai sampai nak masuk tandas awam pun gua masuk ikut tingkap belakang.

Tapi tak mengapa, tajuk bincang petang itu sangat berilmiah berbanding tajuk tempat jual baju bandle yang paling murah atau bertukar-tukar makwe jumpa dalam fesbuk. Mat Nor tanya kat gua.

"Lu bro, ciri makwe camne jadi tarikan, nak buat bini?", soal Mat Nor sambil jentik telinga budak tiga line.

"Pehh... gua malas la nak cakap sal makwe. Tanye Mat Pih dulu", Si Budak Tiga Line.

" Hahaha... Mat Nor nak kawen ke? Sampai seru? Anak dara Pak Ku Baharom pun tak dapat lagi nombor telefon die...hahaaha", perli Mat Pih.

"Hehehe... Kalu gua, mesti la pilih muka yang cantik punye, kalu boleh yang makwe dalam Miss Malaysia yang dapat masuk suku akhir pun takpe", Budak rambut pacak kuning bersuara selepas rokok jenama murah lekat dekat mulut dia.

"Perasan...muka cam rumah tak siap. Ada hati nak makwe misskol", balas Mat Nor.

"Gua nak cari makwe yang sedap mata memandang, sedap lagi bahu membawa beg galas dia nanti dan dapat terima keluarga gua seadanya. Kalu dapat cikgu yang ajar Bahasa Inggeris, memang gua tangkap cintan habis, senang time gua nak baca New Strait Time nanti. Kui Kui Kui", gua jawab dengan menggunakan akal tunjang. Biasa jawab tak pernah tepat dengan soalan.

"Amboi...amboi..amboiiii...nanti lu tengok EPL tak la mengangga sebab tak faham ye dak?", perli Mat Nor kat gua.

"Lu asyik duk tanya orang je. Lu pulak ciri idaman wanita yang boleh mengetuk pintu hati lu?", tanya gua kat Mat Nor. Gua sedikit berpuitis.

"Gua suruh mak gua cari ja", ringkas saja balasnya.

Tersembur air kosong dari mulut gua kena muka Mat Nor, Mat Pih tetiba sawan dan budak rambut pacak kuning tetiba pitam.



41 ulasan:

a z z a berkata...

ngeee~klaka..klaka..^^

Miss ... berkata...

mak pilih ??? wakaka

ApekxHensem™ berkata...

mak pilih??ekekkeke..manalikk

Berd berkata...

wa dah cakap. wa nak yang rambut brown. kalau tak dapat yang tu wa tak kawen!

tweety suwitt berkata...

sejuk ati makwe lu kalu dia baca ni.. =)

rathiqah azmira rosli berkata...

gua rasa gua kenal cikgu bahasa inggeris tuh.gua nak lu jaga dia elok elok.kalau gua tahu dia nangis sebab lu lagi,lu tau la langit tuh tinggi ke rendah.

heh


*gua serius*

-hazen berkata...

hahaha.

nampaknya mat nor betul-betul seriyes nak kawen.

sugar2 kapas strawberry berkata...

errr..sy ni pmpn..tp igt nk suh mak cari gak..huhuhu

|arieza| berkata...

ha tu lg afdal tu.. suruh aje mak carik :p xyah penat2 pikir yg mane mak suke tak suke :p hehe

Razman berkata...

gua nak mak pilih satu, abah pilih satu, bini pilih satu, gua pilih satu. cukup 4.

adrinaqamarina berkata...

bagosnye na suh ma cari...
betol la...
kadang-kadang pilihan famili tu yang terbaek...
=)

redplasticbag berkata...

aku pun, tarak kisah pilihan mak bapak
hik hik hik

.sHaZa. berkata...

sape2 pilih pn xpe senanye..:)
hny tepulang pade psgn cmne nk blend kn diri mereka antr satu sme lain:))

J. Love berkata...

nak tahu gak ape jadik lepas mat nor kene sembur.

sya ar berkata...

alo baeknye suro mak cari. kehkehkeh.

Lya Colours berkata...

nak kawen jugakkkkkkkkkkkkk

♥ ecahladyGAGAH ♥ berkata...

ahaha ,
bagus2, mak pilih lgi lma tahan prkahwinan tuh..
**dak bwh umur pnya kata**

nur'ain berkata...

so sweet! cekgu bahase inggeris??? heheheh~ lagi sweet nk pilihan mama... wahahaha..lawak la ko ni hiro!

NiNa' berkata...

kih kih kih...

hiro berkata...

keh3...taktik bro razman paling gua sokong..

berd, lu jgn lupe makwe KBmoll duk tunggu lu.

.zulaikhabukanpenggoda. berkata...

gua amek kos bahasa inggeris. hihi.

terbaekkk ah mat nor! *thumbs up!

s h e e berkata...

ehehe...ade jugak org yg serah kt mak bapak lg eyh...xpe2...jodoh pilihan mak ayah besenyew kekal...insyaAllah...

hiro berkata...

ika--wah2...bguih3..hehe

shee--mudah-mudahan..hee

Nad berkata...

ahaha, tak salah pon kalo parents carikkan maa. :D

.zulaikhabukanpenggoda. berkata...

haha. ape yg baguih2? ada ciri2 yg kamu nak ye. hahahaha.

Nurul Harun berkata...

hek eleh. hiro ni, skrg jugak nurul nk tukar kerja. jd guru BI. kwang3x.

bagus kawan hiro yang sorang tu. suruh je mak dia cari. hahaha.. bijak2.

chenurulhusna berkata...

haha,nk jd mcm adam ka hero?hahahahah...adam versi wujud di alam maya~hek3x;D

hiro berkata...

ika--hehe..pndai english tue..senang la nnt budak tadika suh eja buah betik dalam english..ngeh3..

nurul--hee..keje butik ke skan...ok dh tu..pat tahun lg bleh angkat itu evo maa..

husna--dok aih...cheq nak cari sendiri...kui3.

Adjla Hafizin berkata...

cikgu bi, cikgu bm, cikgu math, cikgu sains. haa. lengkap dh tu. leh wat skolah kt umah. haha.

~NURUL~ berkata...

aduh tetiba blur.. motif cerita ni? hahahah

EmIRA berkata...

cikgu bhs inggeris?
series nii?
ehehe....

nuraimyasmin berkata...

dont call yourself a man if you kept hurting her. i dun wanna see a single tear of her because of you. that's a warning. and yeah, i'm serious too, 'hiro'.

y@n@ M!B berkata...

ecece gini ye stail org laki berborak..huhuhu~ *cute*

Nurul Harun berkata...

tak mo ah evo. apa barang. kita nak sky line. kahkah..betul ke eja tu main bantai je.

Silent berkata...

haha..pilihan parents bagus pe...

gooseberries berkata...

haha.. jwpan mat nor paling baik nyer.. =))

jane berkata...

hahahhahahahahah
kawin muda ?
sonok kew?

waaaaaaaaaaa hahaahah

Siti Nur Aminah berkata...

gle pemalas..nk awek cikgu BI..senang ada kamus bergerak kan..xpyh nk selak2 kamus..aku pn nk kwin awal..tp mak xbg

sophie berkata...

Hahahha.. Semoga mak pilih elok punya.=)

cik arnab berkata...

tang rumah tak siap tu kelakar..kiki

fndrocka berkata...

suruh mak cari...memang rok kapak habis