Makwe Mengadu

Makan dengan berhemah, anda mampu melakukannya.



Petang itu, gua bersiar-siar petang sorang-sorang. Memerhati kaler baju dalam makwe yang berbaju nipis bukan la hobi tetap gua, ketika bulan mengambang ataupun baru balik dari mendaki gunung daik bersama Berd dan Frodo baru rasa nak buat hobi tu. Itu pun jika termakan pujuk rayu mereka berdua.

Di benak gua tiada lain, dapat tolong makwe baru balik kilang bawa plastik Mydin kira bagus dah. Mereka baru dapat gaji. Bilang Mat Nor. Untung-untung dapat minuman Vitagen pemberian cik-cik gadis, lagi untung jika dipelawa balik ke rumah jumpa mak ayah terus. Kui Kui Kui.

Mata gua tetiba tertarik pada seorang gadis sedang melepak dekat Warung Pak Mail Perak. Macam magnet tertarik pada besi, kuprum, emas mahupun tembaga, kaki gua melangkah sendiri masuk ke warung. Kemas dan bergaya. Itu gua dapat simpulkan. Jika Hasbullah Awang membuat simpulan pula, mesti dia cakap bergaya, mutu dan keunggulan budaya kita. Dada gua sebijik macam dada tentera Russia. Mantap. Angin pun tak mampu menolak gua kebelakang ketika itu.

Gua usha dari jauh, dia main-main sahaja makanan di depan matanya. Makwe 'free hair' sekali sekala memang 'taste' gua mahu dekat. Gua terus duduk tepi makwe itu. Rambut hitam bersinar tambah karat oren sedikit menambah lagi kecantikannya. Muka gila nature. Siri National Geography episod "Nature" gua dah tak mahu ingat. Mahu sembang juga dengannya.

Emah Sherry. Nama tidak asing lagi di kampung atuk gua. Majlis perkahwinan tidak begitu meriah jika suara Emah Sherry tak kedengaran. Artis undangan begitu popular mengalahkan brader pencak silat. Nampak saja gua duduk depan dia, terus dia cuba menyembunyi muka toye dia pada gua.

"Kenapa monyok je Sherry?" sapa gua mesra.

"Eh..mana ada. Aku biasa ja. 'Cool' je", balas Sherry sambil makan balik nasi goreng kampung.

"Aku taw la..ko ade masalah. Kita kan kenal lama. Cerita je. Aku dari jauh datang semata-mata nak dengar masalah ko", pujuk gua.

"Ok..ok... sebenarnyaaa... aku baru balik dari K.L. Tengok konsert AF. Kalau aku berjaya dalam kelayakan memang aku dah ada dalam AF8 sekarang. Sedih aku", getus hatinya sedikit berduka.

Dalam hati gua memang terasa ada sesuatu suruh gelakkan makwe tu. Tapi tengok dia serius sedih, gua tahan. Mungkin kalau tak dapat tahan juga, gua tunggu daun jatuh baru lepas gelak. Nanti bagi alasan gelakkan daun sebab jatuh dari pokok. Gua rasa kalu dia ada dalam AF8, memang Warung Pak Mail Perak jadi 'port' orang kampung lepak malam minggu. Ustaz Sapawi mungkin menggeleng kepala sebab kuliah dekat masjid makin kurang sambutan.

Lama gua berfikir, akhirnya...

"Jom gua belanja hang makan, bagi hilang ketensenan kt stesen otak hang", gua cuba berbahasa Utara. Promosi bercuti ke Kedah.

"Ye ke? baiknya hang pada cheq... hilang tensen cheq...nak tambah air milo ais dengan burger king dua dengan moyonis lebih. Emmm...Nasi lemak pagi tadi macam elok lagi...cheq tolong habiskan tiga bungkus ne ye. Tak lupa juga pizza mini air tangan Pak Mail. Panas gak petang-petang ne... air kelapa jelly pun best, hang nak satu?", sangat lancar Sherry membalas.

Tahu la taraf makwe bersaiz XXL tapi macam seminggu tak makan je. Makan untuk bayi dalam perut pe? Mogok makan tak dapat masuk AF ke? Enot tak mencekik cam dia... Gua bermonolog dalaman.

Gua terkesima sebentar. Gua rasa dalam dompet gua ada Ringgit Malaysia Lima sahaja. Itu pun duit adik gua kirim suruh beli 'Top Up'. Mati guaaaaa...

35 ulasan:

Berd berkata...

lu ada skandal dengan muka toye?

woi! apa ni miss biol. jeles la wa. ari tu kata wa kacak. wakaka!

frodo jebon tu sorang je ajak usya makwe baju nipis coli merah. lu ngn wa memang selalu termakan pujuk dia.

setan!

Silent berkata...

hahaha..budget gentleman lagi bro...kan da seksa dompet..=p

sugar2 kapas strawberry berkata...

ahahhahahah..nk blanja kena tgk bajet dlu bro..
xpasal lu kna basuh pinggan ;)

hiro berkata...

berd--keh2..kite daki gunung daik nak cari lord of the rim kn..haha
gue promot link miss biol, lu n prince frado..haha

silent--kui2..nnt hg blanje gue big apple naa.


sugar--bnyk ag kene wt awak, sapu sampah,mop tngkap..lantai..sob..nk ngadu kat awak..haha.

reen_sofee berkata...

asal ko nak gelak kan die bro?
hahahah
cheh!
tuh laa pasal!
nak blanje konon.
ko mintak kat burger king tuh kasi masuk buku 3 5 laa!
huhuh

J. Love berkata...

tu la lu.

lain kali nak ngorat awek name mat saleh ni kene ade at least ten times jumlah duit lu tu. itu pun balik kene jalan kaki kang sbb dah abes semua buat belanja dia.

hiro berkata...

reen_sofea...hehe..nk tegelak je..kelakar bunyi time tue...nk pnjam nme sofea ye nanti..tungguuu.


j love--emm..belajar dr pengalaman sis..

p3perak berkata...

der, link gua bila lu nak promote?? hahaha..

berd, kau merayap ada masa.. siap daki gunung, update blog kau malas.. ~ hiro, smpaikan pesanan kejam ini pd berd..

Bunga berkata...

hahahaha... x tau nak komen mcm mana.. tp nk komen jugak... hahahaaa..

hiro berkata...

p3---gua try my best..hehe..nnt ade la.


bunga---heee..komen je..

tirah watif berkata...

hah? skandal dengan muka toya?
perghhh!!
bila mau langsung?!

hahahaha!

Huda berkata...

baru ku paham tujuan piramid makanan tu dgn crite neh. hehehehe

Miss ... berkata...

wakaka weh mekasey promot link haku weh ehehe
rasa mcm nak ajak ko kawen je ni ekekeke

berd pe brg skandal2..aku ajak kawen terus je hiro ni wakakaka

adrinaqamarina berkata...

then pe jadi?
spe banje spe ne?
huhu~

Lya Colours berkata...

bukak buku hutang kat pak mail perak la

Razman berkata...

mesti kau tipu kan? tak mungkin jiwa keji macam kau nak belanja orang. lagipun kau gay, tak mungkin buat baik pada gadis2 terutama gadis xxl.

ain fathihah berkata...

haha dah dekat ending entri baru faham kaitan pyramid makanan dengan entri,

ingat cuma,

'sekadar gambar hiasan'

♥ ecahladyGAGAH ♥ berkata...

hahaha .
msuk buku 555 la bro ...
xpe..skali skala blanje awex besa ...
miahahaha .

Fina Fento berkata...

hahah..lupa sekejap tensen keja baca entri ni. makasih. you made my day :D

.::cik kutip::. berkata...

bro..hahahaha..wa da discover lu sape!!
hahahaha..gila slow wa ni..hahaha..
tp bro..lu totally different ngan di alam maya!hahaha
(^_^)

hiro berkata...

bro razman--cerita sekada hiasan,,,peh..tp ade la tokok tambah bgus pe..hahaa

hiro berkata...

tirah--hehe..biasa,,,sejak folow belog die gue dpt rse die jdoh gua..wakaka

huda--hehe..cerita je..xde kaitan nk perli2 k..hehe.

miss--gue xlena tdo weiii..haha

rina--ikot awk nk wt ending cne..keh4.

lya--dh jd amalan tuee

ain--merapu je..baik bc buku sejarah mesir..haha

hiro berkata...

ecah--makwe blanje sye tu xbiasa..kenape eh..hehe..

fina--tenkiu sis...keh3..arap tak masuk tnjung rmbutan ye..heehe

cik--opssss..terkantoi sudeyy..

shey berkata...

muke toye ??? hahahahaha

Nurul Harun berkata...

laaaaaaaaaaaaa kasihannya hiro, nak belanja makwe pun x lepas.

bak no akaun, nurul msukkan 1 juta. dlm akaun nurul banyak sgt ah. x habis makan.. cepat2..

hiro berkata...

shey--hehe...opsss..sapa dia tue,,haha

nurul--makasih la...bg 10 ribu xpe dh..wt duit hantaran u....kn2..hhaa

sophie berkata...

aiyoo..Camne nak byar? G basuh pinggan!Hahaha

Frodo Baggins berkata...

wakakakakakakkakakakka ...
hahahaahhaha
ok bg wa gelak dulu!!!


cilakak .. ini funny shialll!!
wakakkakaka ...

xxl?? af8? aiyooo ... demm!!


chop!! ada skandal ngan toya kaa?? ekekkeke.


((jom daki gunung daik sambil skodenk coli anak2 dara ~~ ))

hiro berkata...

sophie--hee..baik blnje u kn...

baggins--pehh..gunung daik dh..gunung haji taib lak..haha

sje promot geng kite,,,si biol blom p tnjung rmbutan...huahaua

.zulaikhabukanpenggoda. berkata...

bengong la. berd ngn frodo lg la bengong nye. miahahahahaha.

hiro berkata...

ika--nasib saya dah sedar mereka bengong....
haha..tengs komen.

MissXYZ berkata...

huh... kau hina beliau... kesian... lalala...

BalqisShafiqa berkata...

salam ziarah.
membaca.

apakata lu panggil doraemon kejap.
pakai helikopter ajaib dia, minta duit extra daripada adik lu.

Cik SHiN~JU berkata...

muahahahahaha...
pdn muke,cari nahas jer ko ngn sherry erk.. ;p

ApekxHensem™ berkata...

hehehe..pantang sebut blnja..suma mau kebas hahaha....u punya isi tersirat manyak hilo....apek suka