Oh Ibu

Mahu bawa keluarga tersayang ke pulau yang cantik.




Petang itu, kira-kira pukul 3 petang ada orang mesej gua. Ngam-ngam lepas gua berbuka puasa waktu Mongolia. Lauk kambing golek.

Gua dengan malasnya membuka mesej itu.

"Mama tak suka la blog kamu. Banyak entri tak menyenangkan hati para ibu."

"Oh da tu Mama... dah habis tapis dah," Gua balas mesej dengan muka cuak. Harap-harap tak kena tutup blog.

"Kamu pernah tengok forum Perdana Hal Ehwal Islam? Baik kamu tulis entri pasal isu dibincangkan program tu. Baru la ilmiah seket." Mama gua balas balik.

"Tengok la dulu camna Mama." Gua balas cepat-cepat.


Harap-harap Mama gua tak tanya sapa makwe asyik duk kacau gua dekat Cbox tu. Keh Keh Keh.

Lepas lima minit, sah. Mama puas hati dengan jawapan gua. Dia tak balas dah. Terus gua bukak laptop. Mahu layan cerita Mantra. Tetiba ada mesej masuk pula.


Gua buka dengan hati-hati.


"Jangan lewat solat. Baru pahala puasa penuh."


"Ok." Gua balas ringkas.

Ma gua hantar mesej. Oh. Padunya mesej itu. Gua rasa dunia ini gelap semacam. Berpinar. Haha.

Begitulah bila ada dua orang ibu di sisi. Mama, ibu makwe gua. Ma, ibu gua sendiri. Memang bila dah nak kawen gua bakal jadi suami mithali lah. Pesanan gua, sayang dan hormati ibu kita. Kui Kui Kui.


Gua sudah berada di sisi bonda gua. Enak sungguh. Makan sahur pun selera semacam. Mood nak ponteng puasa pun berkurang. Keh Keh Keh. Lu orang tak balik raya lagi?



21 ulasan:

ur luv berkata...

mama xperasan hiro mnggatal..hii

adrinaqamarina berkata...

wah bila mak mentua jadi stalker. abes la. haha.

NARDtheNERD berkata...

nak cari boifren anak yatim.
bolehhhhhhhhhhhh??

haha~

Ery Farieha berkata...

belom balek ok!

dush~

eqacashperlala berkata...

beruntung ada dua mak kan kan kan

hiro berkata...

rina--keh2..pandai on9,bahaya2.hehe


ery--sian2..hee..xpe..bru nikmat balik lewat.



eqa--huu..besh22..


by hiro.

hiro berkata...

maaf semua--kurang jejalan.duk kg skan..intenet slow..

mmg load slow gua xleh masuk langsung.

tunggu 2 mnggu lg..hee.

Dyna Yvonne berkata...

wa da seminggu balek rye..hehe

::cdot the dot:: berkata...

gua dah smpi kg pun...tunggu lu jek ni,nak cium kaki, nak mintak hampon...

sorga kan kat bwh tapak kaki suami!!

eiffel berkata...

kikiki...gerak geri lu diperhatikannn :P

little ain berkata...

never better to be at home :)

amira berkata...

har3... lu tapi tapi pakai filter berlubang tu yang kena tu.. hambek~~

maisyara Pot! Pot! berkata...

hehehe. harap2 mak aku tak perasan aku ada blog. ;p


* belum balik lagi.. xD

ana berkata...

nasib baik mak aku tak celik IT...hahahaha

aleen adela akoo ^_* berkata...

keras sungguh mesej mama lu tu.keh3

FzaIbrahim berkata...

hahaha.. taley blah! ngeee..

miss nina berkata...

bagus..kamu boleh jadi anak dan menantu yang soleh :)

DuniakuAbstrak berkata...

kau mencarut2 nih mama n ma ko tak sound ke?

K2r~90 berkata...

aq berade di sini lagi,, oh ibuuu rindunye

wOrLdOfsEcReTwHisPerEr berkata...

wah...
bro hiro..
cayalah, mak tau ada blog eyh?
hehehe..

pss..nseb mak ceq xtahu
;D

Cinta Madu berkata...

ahaaa, comel~ bakal mak mertua bat spot check! heeeeee