Generasiku


"Bie, Baby nak tulis pasal kita dah pernah MAEN bersama boleh? Boleh femes, boleh dapat 'follower ramai'. Blog Baby ada dua orang je follower. Itu pun Baby sendiri sama Bie je. Boleh la... boleh la" makwe mulakan bicara.

"Apa kebengap benor Baby ni. Nak kasi tahu semua orang? Gila apo" balas pakwe terkejut.

"Tapi kita kena jujur Bie. Maruah diri kena jaga Bie. Biar orang kata kita ni bohsia ke, cikaro ke, dah ditebuk ke... janji kita bahagia. Bie ada Sayang... Sayang ada Bie ye dak?"

"Tak boleh. Kita mesti ada harga diri. Tak baik bukak aib sendiri. Kita akan dapat malu jika orang tahu nanti. Kita juga tak boleh menunjuk kita dah pernah MAEN bersama. Pernah maen dalam rumah sewa Abang misalnya. Tak baik. Tuhan marah dengan sifat mazmumah tu Sayang"

"Hooo... gitu ye? Habis makwe tu?"

"Pakwe dia tak jaga makwe dia elok-elok. Tak molek perangai pakwe dia tu. Baby nak ke masa tengah beli tuala wanita jenama Caltex, orang tunjuk sambil berkata;

"Eh, dia ni la mengaku tak ada dara" makwe budak sekolah yang baru habis kelas lepak dekat Pavilion.

"Tak ada dara, masih boleh datang bulan ke mak?" tanya anak pada mak sedang membeli-belah di Pavilion.

"Haaa... nak nak?" gertak pakwe.

"Tak nak... tak nak... tapi kan Bie... bukan Caltex... tapi Kotex.." balas makwe.

"Ooo... kesah apa Bie, apa Bie kesah sekarang..cepat la naik atas katil ni...cepat! Hehe"

"Hohohoho..rakus yea... sabor, pin belakang ni lekat pulak"


***

Kesah apa kau dah tak ada dara? Bangang... belum kau nikoh sama pakwe kau tu, dosa kau di tanggung ayah kau la bangang! Eh, gua ni ayah kau ke? Tak... tak... tapi gua ni golongan tak pernah guna Kotex, tapi golongan pernah guna minyak RON95 Caltex. Gua tahu, ayah mana tak rasa kecewa... remuk hatinya bila dapat tahu mahkota anaknya yang dipelihara dan dijaga rapi selama 14 tahun di rampas orang tak layak.

Gua faham... gua faham perasaan itu. Masuk penjara seumur hidup pun sanggup lagi kalau dah dapat kepala pakwe yang celake tu. Betul, gua tak tipu.

Cuba bayangkan kalau perangai kita dah macam pasangan tu... 10 tahun lagi, kita nak perangai anak kita macam perangai ilmuan Islam? Yang ngaji pondok, hari minggu pergi tabligh? Kalau nak minum guna tangan kanan sambil duduk?

Ptuihhh. Mampos la nak suruh anak masuk Iman Muda bagai.

Gua rasa, kalau 30 tahun akan datang, makwe tu macam bidadari syurga. Dia kira alim dan okay post dekat blog gitu je. Yang lain, upload gambar lagi bagai. Siap tag 20 member yang lain suruh buat entri bertajuk "Saya Sudah, Anda Bila Lagi"

Semua itu bakal terjadi kalau kita semua berdiam diri je.






25 ulasan:

dylli berkata...

budak sekarang,
daring tak kena tempat.
heh. -.-

dill berkata...

tak tau nak cakap ape ngan dunia skarang. semua nak expose

bumi dah parah.

dill.

delarocha berkata...

sabar bro sabar...

Raihana Izzati berkata...

baru nak perbetul caltex tu.hoho.



go hiro go!

Amy Wong berkata...

dia hati kental bro.

*weh z !!! g buat keje laaa !!!*

Raihana Izzati berkata...

rehat kejap.blank mata tengok paper memangjang=..=

Amiey White berkata...

dunia~~~~

Raihana Izzati berkata...

memanjang pun dah tak reti eja.whatever=.=

Lucifer berkata...

lulz. saya sudah anda bila lagi yang mantap. peh.

saljihitam berkata...

takkan melayu hilang di dunia. tepuk tangan sikit.

bact. berkata...

amereka abes la tu

мʋтɛ ƨтσяʏтɛℓℓɛя ♥ berkata...

'caltex tu jenama baru!'balas pakwe pada makwenya.




ini yg dy dedahkan. yg simpan? banyak kot. umpama kira uban dekat rmbut yg kena dye putih.

lini hasnan berkata...

gua terbakar baca entri makwe budak 14 tahun tu. ape nak jadi la. ish ish ish. gua malu, cukup malu!

Kepala Manchiss berkata...

kehkeh.dasar berak tak cebok punye makwe.

JIJI YU berkata...

kalo n3 macam lu ni kire ok bhai..tapi kalo n3 mengata mngutuk mengeji menghina budak tu..camne bhai

s1t1 2uL41k4 berkata...

betul, kita tak boleh berdiam je..!! aib, maib.. realiti tetap realiti..

Hanie_Dew berkata...

pehal bangga sangat ngan perangai camtuh..pakwe siap bagi mini tazkirah lagi tuh...haduii...

nuyuEna berkata...

aku suke kau..eh.bukan.aku suke entry kau yg nih!

skali jeke leh tekan 'like'..??

wannurfazrini berkata...

wuwuw dialog kat dalam bilik, hahah mcm haremmm!

bujal X berkata...

saya suka tunggu dan lihat~~hihi~

biruMerah berkata...

hahahhahahha hebat gilo makwe 2 yee :)) kalau adek haqu2 tampo laju2...yg pakwe lak haqu ajk lari siam..aiksss :) hahahah

chittysarah berkata...

nak tunggu perkembangan seterusnya..

buDAK keCIK berkata...

erk. apa kaitan antara dara dengan x dtg bulan??

haila, rakus gilo mamat tuh. haha

melle amir berkata...

takkan kes #adindaevans tak habes lagi

aida4eva berkata...

haha..klaka..asyik gelak je baca..

tapi teguran dan nasihat berjaya disampaikan :)

hehe..*sambung gelak lagi*