Berubah


Sebelum nikoh;

Pimpin tangan.

Tiap minit puji makwe cantik.

Belai rambut depan akak jaga kaunter kentaki.

Tolong bawa beg makwe kaler pink.

Pintu kereta ada pakwe bukak.

Hadiah hari jadi sama banyak dengan umur.

Tiap minggu tengok filem bersama.



Selepas nikoh;

Jalan pun dah tak pimpin tangan.

Puji pun sudah hilang.

Pipi bini sedas dua kena pelempang.

Beg bini penuh dengan kain lampin anak pun tak tolong bawa.

Pandai-pandai la bukak pintu kereta sendiri.

Hadiah hari jadi hanya "Selamat Hari Jadi"

Rugi duit saja tengok filem. Baik tengok rumput hijau depan rumah.


***

Gua perati, kalau dah nikoh tu... ada sesetengah pasangan kononnya dulu kemain romantisnya, bila dah nikoh... dah tak romantis pula. Yang dah jadi kekasih halal tak ada pula nak pegang tangan sama-sama.

Ada laki bila dah nikoh, malu pula nak panggil bini panggilan Sayang, Honey, Baby, Ayang, Anje semua tu. Misalnya;

"Pehhh, romantik betei lu ni... panggil bini Yang-Yang. Memang power luar power dalam!"

"Gila ape kau ni, malu la aku nak panggil bini Sayang-Sayang... 'time' kapel boleh la. Dah nikoh tak nak dah aku. Bini aku nama Izyan. Aku panggil la dia Yan. Tak kan nak panggi Iz kot. Urban betei bunyinya"

Tapi masa tengah manis bercinta, kemain;

"Baby... Baby... Baby dah makan? Baby mesti dah kan... Baby kan hidup untuk makan. Boleh kurus kejak kalau tak makan kan. Hehehe"


Jadi, kalau dah nikoh... sifat romantis, manis bercinta akan hilang begitu saja ke? Sebabnya mungkin dah BOSAN? Kalau makwe tu dah kasi apa yang macam orang nikoh.. nanti bila dah nikoh... laki dia akan bosan la jugak kan. Laki lu orang nikoh lain jangan terkejut la. Stedi je sambil menangis atau bawak kes ke mahkamah. Keh Keh Keh.

Itulah, biasa orang tua kabor... simpan sikit romantis untuk lepas nikoh, ye dak?



43 ulasan:

vampire's lovex berkata...

1st

vampire's lovex berkata...

2nd

vampire's lovex berkata...

3rd

vampire's lovex berkata...

4th

vampire's lovex berkata...

yeay! hahaha.

lelaki gedik je berubah mcm tu..pesen nak jaga market konon..ntah2 nak bg madu kat bini sebab tu malu2 nak pggel syg kat public lepas kawen..

kasi simpan dalam almari je laki mcm tu. haha.

hai sayang. ;p

hiro berkata...

VL--ni ingat komen banyak-banyak nak kena bayor ke? RM2.32 tahu setiap komen di terima.

vampire's lovex berkata...

ada kesah ?? sikit pon tak...tolong la up lagi bayaran tu.. murah sangat

buDAK keCIK berkata...

ni msti sbb byk sgt g bekwoh cuti2 nih. tu yg buley tubek psl nikoh deh. haha

dill berkata...

macam mana nak kekalkan romantis tu? ehehe. tanye petua lak

dill.

wannurfazrini berkata...

ni yang tanak ni!

Republic Aku berkata...

itu yang jadi masalah dgn orang kita kedekut nak tunjuk kaseh sayang ...bila belum dapat sibuk menunujuk2...

hiro berkata...

dill--sama-sama kita bincang.


republic--betul sangat tu.

tim berkata...

sebelum nikah: layan gf macam bini. ajak check in hotel bagai.

selepas nikah: layan bini macam orang gaji.

beautiful_rose berkata...

yang tak boleh tu la yang dok kebulur sangat nak merasa.dah dapat yang halal di buang merata.

saljihitam berkata...

time kapel je jual mahal. nak test market. test power katanya.

lordzarx berkata...

acu ajor skit guane nk jdi romantis seperti Abe Hiro....

kawe xpro bab2 gini...hahaha

kembatolo™ berkata...

aku simpan banyak kot! hahaha

sugar2 kapas strawberry berkata...

makanya..bcintalah selepas kawen

...:i'm ezza haniza:.... berkata...

betul tu.dah halal taknak romantik plak

Yuyu Musa berkata...

mu ni wajib nikoh dh..

pengalaman tu mcam byk je..

kah kah kah..

imaginasi tinggi la..ish3

JIJI YU berkata...

baru tau mane cinta sejati..

!eNa PnG berkata...

wah wah wah.... ye dak...



yea kot.. betoi kot apa yg ko tulis tue...

Johan "Champ" Radzi berkata...

Tak payah nikah la camtu Hiro.

HEHEHEHEHEHEHEHEHEHE.

CikHaniBhulat berkata...

ni yang takut nak kawen nie =]

Wahida Nasution Thakhrim berkata...

yea!! simpan romantik lepas kahwin..

Faiz Tapit berkata...

salih yaacob tak gini.
tu pasal dia power!

adrinaqamarina berkata...

betul! kemanisan bercinta selepas kahwen.

*kemain*

Cik Miza berkata...

bf aku agak romatisss.. seram pulak nak ajak nikah kalau nanti dia jadi macam yang lu tulis kat sini.. warghhh

Cik Mun berkata...

setuju benor.

bujal X berkata...

best ke nikah?

Fyqa berkata...

yes ! tu yg aku xnak. so, nak bcinta lpas nikah lah ;)

habsahharun berkata...

setuju :)

nikah dulu baru bercinta :p

Murni Yusoff berkata...

time haram sume sedap,dah halal lain cerita plak..apedah...

melle amir berkata...

hiro, kau jangan la jadi cenggitu, keh keh

DuniakuAbstrak berkata...

payoh

- elina - berkata...

hiro ,

nikah la cepat cepat skit.

auny aizie berkata...

papehal pun aku tetap tabikk seperrringggg kat salleh yaakob ! hebakk aah dia

ayiehulk berkata...

nseb bek x bcinte... ekekke~ ;)

aida4eva berkata...

mahu kekal romantis jgn nikoh la gitu??kekekeke

aida4eva berkata...

mahu kekal romantis jgn nikoh la gitu??kekekeke

Fina Fento berkata...

Saya nak simpan banyak romantik tu. hehe..

Baby Cute berkata...

rasanya orang lain dah setuju benar lu nikoh

Incik Noname berkata...

Abang aku & bini nya masih romantik "berbaby-bie" lagi.. sampai aku tengok pun boleh ternganga..

Adoih...bahagia berumah tangga kalau cinta berada di landasan siratulmustaqim~~~~~