Restoran Akal Tunjang

Ada restoran macam ini dah kira boleh buat muka kerek pada Pak Cik KFC.




Tengah malam itu, gua lapar semacam. Nak layan majalah Playboy edisi World Cup tak keluar lagi. Nak layan iLuvislam tak berapa nak masuk. Nak bukak buku ELECTROMAGNETIC FIELDS THEORY lagi lah. Terus gua dan kawan gua keluar makan. Gua memang cuba tak keluar malam. Kot ketagih merempit gua kembali lagi dan semangat pukul budak suka rayau malam.Tapi gua tak tahan. Macam gua tak tahan nak tengok makwe jogging dalam hujan.


Tak kan nak tidur dalam perut lapar?. Layan makwe-makwe berYM dan berfesbuk dalam perut sedang menari bogel? Riak perut gua yang sasa mesti di isi. Mahu makan megi, habis stok. Terus teringat makwe bermata stim. Rambut dia sama dengan megi. Kui Kui Kui.

Nak buat kopi Abang Boleh tak ada. Terasa nak minum kopi Jantan guna straw tak kesampaian. Jadi kena makan luar juga. Sampai-sampai gua ternampak macam member sekampung gua. Berambut macam Mawi. Tengok dari belakang memang sama. Terus gua tegur.


"Lewat demo make?" gua memulakan perbualan.

Sekali dia balas Sarawak daa. Dari belakang tengok memang sama. Rambut macam Mawi. Badan sedikit gempal. Nasib baik malam itu gua tak terfikir nak tegur macam biasa gua tegur dia.

"Wei faking, lamo hile? Kuat main sabun ko?" Sambil sekeh kepala dia.

Pehh. Baru nak suruh dia belanja makan. Malam tu, gua nampak iklan susu lembu. Jadi terus rasa mahu makan Nasi Goreng Daging. Dalam perjalanan gua janji nak makan nasi lemak. Janji pengakap gua buat untuk makan nasi lemak berharga RM2 tak tercapai. Sebab makwe tak ada dekat situ untuk bagi inspirasi untuk gua order nasi lemak.

Gua makan ikut sunnah Nabi. Kunyah makanan 40 kali. Member gua marah-marah. Apa taknya, gua duk bilang 40 kali, lupa. Gua kira dari satu balik. Dia kata gua makan lambat. Gua hanya senyum melirik saja. Dia tak tahu gua ini beriman dalam diam. Orang selalu tengok luaran. Bisik gua sorang-sorang.

Hampir habis gua mencekik, gua nampak macam tokey restoran itu. Baru sampai. Mungkin mahu tengok keadaan pekerjanya. Bagus juga tokey gitu. Ada sinar keusahawan dalam mata dia. Memang berbakat dia jadi tokey. Gua ingat satu hari nanti mahu buka restoran makan juga.

Restoran Akal Tunjang.

Pehh. Memang mantap. Nanti musim bola boleh gua layan dekat restoran gua. Free kalau nak minum sirap. Kui Kui Kui. Orang kata, orang Kelantan pandai masak. Masak apa pun sedap. Jadi gua akan amik tukang masak dari Kelantan. Kalu tak ada, ambil dari Thailand. Mungkin orang Thailand belajar masak dari orang Kelantan.

Dengan member gua tak bagi muka. Nanti rugi. Harga sama. Tak ada harga kawan. Kejam ek? Gua ingat lagi pesan Haji Bakril kepada gua.

Duit dan kawan bukan segalanya. Tapi rezeki halal punca keluarga bahagia.

Gua cuba mencungkil apa maksud tersirat beliau. Cikgu BM gua pun tak dapat huraikan. Tapi gua yakin, beliau nasihatkan 'Jangan gopoh dalam mencari cinta. Apabila dapat kekasih halal untuk buat keluarga, jangan sampai bercerai. Jika bercerai juga jadikan bekas isteri sebagai kawan dan jangan bagi duit kepada encik bernama Tapi'. Itu hanya bingkisan awal kajian gua.

"Demo tuuu... cepat la make...lewat doh ne," member gua menghapus lamunan gua. Wajah Haji Bakril menghilang dek suara mengjantannya. Cilakak. Nasib baik gua tak tersedak. Buruk benar apabila orang Perak cakap Kelantan.

Restoran Akal Tunjang. Sampai kolej nanti, terus gua mahu baca laman berkait dengan bidang perniagaan. Gua yakin restoran itu bakal wujud. Tunggu lah nanti. Tetiba gua semangat waja. Cuba buat mata penuh keushawanan.




79 ulasan:

SZ berkata...

hahaha.
ore kelate ko demo.
wakaka.
habis masa aku baca entri ni.

nanti restoran akal tunjang,
ada diskaun x kepada blogger2?
boleh lepak makan free.
kikikiki..

hiro berkata...

SZ--bazirkan masa eh..keh2..

boleh2..jiwa bloger, jiwa akal tunjang...ahaha.

redballerina berkata...

kalah tak silap la kan,

9/10 punca rezeki itu dtg dri perniagaan.

so, go for it!


tp wehh, harga kawan2 mesti ada. haha

Azrul_amigo berkata...

owh..nasi lemak ye...
nasi bajet@koboi xmakn ke..
best dan save bajet kot..
hehe~

hiro berkata...

red--ok..ustazah..ehhee..igt2...

hiro berkata...

jero--keh2..ns koboi pun sodap makan time ujan...hee..GP halu.

Corazon berkata...

bro..wa nk jd ur 1st customer.. u x treat or bg discount... wa strike lu dlm counter..

hiro berkata...

jero--keh2..ns koboi pun sodap makan time ujan...hee..GP halu.

hiro berkata...

corazon--hehe..jd pelayan restoran lah kalu gtu.

Aliesya♥Amani berkata...

laling!!!
kte berkongsi impian yg sama!!
jom jd partnetship i nak??

Farid MOFASAD berkata...

kalau nak cepat berniaga bukak restoran.. join MLM.. hahaha

hiro berkata...

aliesya--hehe..eh..ok gak..untung tu kita share..haa



farid--gua join buat beger pasar malam lg bgus.

raina berkata...

Tengah malam itu, gua lapar semacam. Nak layan majalah Playboy edisi World Cup tak keluar lagi. Nak layan iLuvislam tak berapa nak masuk. Nak bukak buku ELECTROMAGNETIC FIELDS THEORY lagi lah. Terus gua dan kawan gua keluar makan. Gua memang cuba tak keluar malam. Kot ketagih merempit gua kembali lagi dan semangat pukul budak suka rayau malam.Tapi gua tak tahan. Macam gua tak tahan nak tengok makwe jogging dalam hujan.

Tak kan nak tidur dalam perut lapar?. Layan makwe-makwe berYM dan berfesbuk dalam perut sedang menari bogel? Riak perut gua yang sasa mesti di isi. Mahu makan megi, habis stok. Terus teringat makwe bermata stim. Rambut dia sama dengan megi. Kui Kui Kui.

Nak buat kopi Abang Boleh tak ada. Terasa nak minum kopi Jantan guna straw tak kesampaian. Jadi kena makan luar juga. Sampai-sampai gua ternampak macam member sekampung gua. Berambut macam Mawi. Tengok dari belakang memang sama. Terus gua tegur.

"Lewat demo make?" gua memulakan perbualan.

Sekali dia balas Sarawak daa. Dari belakang tengok memang sama. Rambut macam Mawi. Badan sedikit gempal. Nasib baik malam itu gua tak terfikir nak tegur macam biasa gua tegur dia.

"Wei faking, lamo hile? Kuat main sabun ko?" Sambil sekeh kepala dia.

Pehh. Baru nak suruh dia belanja makan. Malam tu, gua nampak iklan susu lembu. Jadi terus rasa mahu makan Nasi Goreng Daging. Dalam perjalanan gua janji nak makan nasi lemak. Janji pengakap gua buat untuk makan nasi lemak berharga RM2 tak tercapai. Sebab makwe tak ada dekat situ untuk bagi inspirasi untuk gua order nasi lemak.

Gua makan ikut sunnah Nabi. Kunyah makanan 40 kali. Member gua marah-marah. Apa taknya, gua duk bilang 40 kali, lupa. Gua kira dari satu balik. Dia kata gua makan lambat. Gua hanya senyum melirik saja. Dia tak tahu gua ini beriman dalam diam. Orang selalu tengok luaran. Bisik gua sorang-sorang.

Hampir habis gua mencekik, gua nampak macam tokey restoran itu. Baru sampai. Mungkin mahu tengok keadaan pekerjanya. Bagus juga tokey gitu. Ada sinar keusahawan dalam mata dia. Memang berbakat dia jadi tokey. Gua ingat satu hari nanti mahu buka restoran makan juga.

Restoran Akal Tunjang.

Pehh. Memang mantap. Nanti musim bola boleh gua layan dekat restoran gua. Free kalau nak minum sirap. Kui Kui Kui. Orang kata, orang Kelantan pandai masak. Masak apa pun sedap. Jadi gua akan amik tukang masak dari Kelantan. Kalu tak ada, ambil dari Thailand. Mungkin orang Thailand belajar masak dari orang Kelantan.

Dengan member gua tak bagi muka. Nanti rugi. Harga sama. Tak ada harga kawan. Kejam ek? Gua ingat lagi pesan Haji Bakril kepada gua.

Duit dan kawan bukan segalanya. Tapi rezeki halal punca keluarga bahagia.

Gua cuba mencungkil apa maksud tersirat beliau. Cikgu BM gua pun tak dapat huraikan. Tapi gua yakin, beliau nasihatkan 'Jangan gopoh dalam mencari cinta. Apabila dapat kekasih halal untuk buat keluarga, jangan sampai bercerai. Jika bercerai juga jadikan bekas isteri sebagai kawan dan jangan bagi duit kepada encik bernama Tapi'. Itu hanya bingkisan awal kajian gua.

"Demo tuuu... cepat la make...lewat doh ne," member gua menghapus lamunan gua. Wajah Haji Bakril menghilang dek suara mengjantannya. Cilakak. Nasib baik gua tak tersedak. Buruk benar apabila orang Perak cakap Kelantan.

Restoran Akal Tunjang. Sampai kolej nanti, terus gua mahu baca laman berkait dengan bidang perniagaan. Gua yakin restoran itu bakal wujud. Tunggu lah nanti. Tetiba gua semangat waja. Cuba buat mata penuh keushawanan.

raina berkata...

hiro, apa benda kering-kering warna putih kat spenda hang yang hang tinggai dalam bilik aku neh????

hiro berkata...

rai--auww.

Vanilla Popsicle berkata...

kirim salam kat Haji Bakril okeh.

hiro berkata...

van--keh2..okes..

john bert berkata...

kenapa kau melucah dengan raina? aku cakap nak jadi mafia. mafia mana boleh melucah. bukak kedai takpe, nanti aku minta wang perlindungan.

mira ellyna berkata...

wah semangat...

raina berkata...

hiro, muah..sayang i horny..jom romen?

Berd berkata...

gua rasa pikiran lu masih sempit. akal lu belum berkembang ke tahap membanggakan.

cuba lu bukak disko atau kelab-kelab malam. parti-parti liar. benda tu lebih menguntungkan.

semua kemaluan lu boleh tengok nanti.

hiro berkata...

john--gua mafia punya pendirian yg tak kukuh...cpt hanta buku How To become good Mafia..hehe..




mira--absolutely..ahha



rai--ceskek...buat onar..

hiro berkata...

berd--kot pada zaman tu badan buat fatwa tak bg lesen pada org islam buat kelab mlm..ye dak?

raina berkata...

hiro, belagak noooo...bila nak amek spenda hang balik neh? nak suh aku basuh ka?

raina berkata...

gua rasa pikiran lu masih sempit. akal lu belum berkembang ke tahap membanggakan.

cuba lu bukak disko atau kelab-kelab malam. parti-parti liar. benda tu lebih menguntungkan.

semua kemaluan lu boleh tengok nanti.

BETOL NEH! DISCO N CLUB AA BEST..BLEH POLEDANCE, STRIPPING, SHOT TEQUILA, LAPDANCE, DAN BERBAGAI LAGI..

raina berkata...

tadi hiro melucah dengan saya sejumlah 6 kali guna condom, 2 kali shoot luar, pastu lap dgn spenda dia, 3 kali dalam mulut..cuba kira.. hiro gagah woo!

Amal berkata...

lama lagi tak restoren kau nak siap? aku ingat nak buat reunion kat restoren kau nanti. hahaha

madihahzubir berkata...

kau ni kuat mengelamun la.kalau tokey restoran mcm ni air sirap pun berjam nak tunggu siap. dtg seorang pelanggan mengelamun, seorang lagi dtg mengelamun lagi. haissh !

bukan penggoda berkata...

sape encik bernama Tapi? xphm.

gud luck la utk restoran tu ye. :D

sugar2 kapas strawberry berkata...

oghe kelate ruponyo..hik3

hiro berkata...

amal--boleh buat tempahan dh..hee




mahi--ok...gua mula berubah..ehhe



bukan--tenkiu..ok.



sugar--alamak..terkantoi sudey..hee.

areleaf berkata...

gua ni melayu..stended la melayu dengki2 ni..jadi gua nak pesan satu je,jangan sampai gua tau restoran lu tu maju..

ade la kang gua tanam apa2 nanti depan restoran lu tu..

arifadela berkata...

adala 2-3 kali gua mkn penadol wak2 baca...
mmg bm tahap tinggi...

hiro berkata...

areleaf--keh2..jahat tol org melayu nasib baik gua org malaysia.




arif--tak paham kah..keh2.

J. Love berkata...

ehem. orang johor lah yang pandai masak. ehem.

FatinZol berkata...

bersemangat waja?
kereta waja?
perwaja?

zzz..

selamat hari jumaat.

Cik Jari berkata...

mu jnge lupe jua nasi kerabu deh..((broken qlate,kamek budak baru blajaq))

hiro berkata...

j--oh.yeke..bru tw.




fatin--ok..salam jumaat.




cik--ok2..bereh2..haaha

.::WaNiE::. berkata...

1. follower blog harus dpt diskaun kan?

tapi skandal bleh makan free ek?

2. gwa nak tahap kebersihan Restoran Akal Tunjang tu A ok .

FyZa berkata...

org kelate ko demo nie? hak3...klu dh wujud restoran 2 jgn lupa roger..nk ajk enchek husben p..haha

Cik Bucken berkata...

aku sokong org kelantan masak sedap. tp tak pedas. eheh.

Yuki KumikO berkata...

hiro..lu try la bkk restoran sebelah restoren pakcik KFC..
wa nk tgk mne lg laku...
hehee

Silent berkata...

dengan aq xleh berkire

DuniakuAbstrak berkata...

kalau ko jadi cashier aku tak selera la nak makan..letak awek cun, cashier cun, waiter cun, tukang masak cun, tukang cuci pinggan cun tukang buat air cun..semua cun2 belaka la..ok?

hiro berkata...

wanie--1. oh..permintaan itu akan dilaksanankan..eehehe

2. wokey...tiap jam bersih lantai n sbgainya..ehehe



fyza--baik...hehe..nnt makan luar je.




cik--oh..begitu...hehe..taruk la sos cili.org kelantan pemanis.hii

hiro berkata...

yuki--hehe..cabaran yg sukar tu..ahha




silent-ok..kamo perindu ku...hahaha




dunia--hehe..semua cun? okies..kene letak syarat wajib pernah sertai miss malaysia..ahha

Miss ... berkata...

ore kelate ke ko hiro? hehehe

bukan penggoda berkata...

ko pon ore kelate ko miss?

aNiS tHe BumbleBee berkata...

walaweeeyy!! nnti da ada restoren jgn lupa hajak2 ayam eh...muehehehe!

Wan Perlis berkata...

untuk aku free dah la..nasi goreng mamak ada x

NAJ HEBAT berkata...

bile nak blanje aku kat restoran seploh bintang di langit?

aku nnt kan msg dari kau. ajak aku kuar. dating jom. miahaha

echah mashuri berkata...

lorh!xder harge kengkawan?uishhh

syahira ariff berkata...

kenapa ang kata kalau rambut mawi mesti org kelantan?

hiro berkata...

miss--yaya..org kb je..ehhe.miss pula? cewah..cuba masuk line..ahhaa




anis--wokey..ikot tahun cina..kalu thun lembu..gua ajak2 lembu..ehehe.



wan--nasi goreng perlis pun ade..eheh

hiro berkata...

echah--hehe..nnt kena pikir balik.



ira--sebab rmbut botak..tak bc ke..tu membe gua..gua syak je..ces.

hiro berkata...

naj--hehe..makan bawah laut pernah..ehhe

reen_sofee berkata...

pergh
tak penah lak aku denga kopi abg boleh??
hahah
kopi baru ka??
derr.
harga member tak dak ka?
ciss.
jgn lupe taruk wifi kat restoran ko. senang org lepak lelame sambil minum sirap free tuh! huhuhu
weh ko org perak tang mana ntah????

hiro berkata...

reen, ahha..ada ja..tu la..jrang masuk kedai kopi..hehe.
tuk hg..ade je..ehe..
wokey..nnt taruk...ahaa.

member gua org perak..lenggong.

hellioz berkata...

gyahahaahha~
da siap nanti jemput gwa kayh~

hiro berkata...

bro..okoiesss..hii..baek

nrshasha berkata...

sye pon minat business neh..
;)

maisyara Pot! Pot! berkata...

mawi ada rambut ke? hahahaha xD

Tanpa Nama berkata...

on9 dalam bas...mantap x?

@ien_R@z berkata...

moga menjadi usahawan berjaya nanti.. amiin.. hehe


jgn lupe bg diskaun pd blogger.. hak3 =P

aLy berkata...

makanan2 dalam restoran tu nanti,
tamau guna perasa tambahan yang pelik okeh

hiro berkata...

aien--hehe..makasih2..ok..no hal.




aly--di jamin halal.

::cdot the dot:: berkata...

assalamualaikum..

::cdot the dot:: berkata...

ehem. orang johor lah yang pandai masak. ehem.


saya suka ayat ni..

::cdot the dot:: berkata...

org johor mmg pandai masak..terbaekkk...dari ladang...

::cdot the dot:: berkata...

baik awak cari makwe org johor....







macam saya...........

::cdot the dot:: berkata...

berkat idup awak dunia akhirat....

MissXYZ a.k.a Abaikan berkata...

bahasa jiwa bangsa!!!

p/s: ade pape kaitan ke? huhuhu

hiro berkata...

cdot--hehe...bukan kebnyakan org johor kata org kelantan jahat..cess.




kak--hehe..xpe2..pesanan tu.

s h e e berkata...

wah3...nk bukak restoren akal tunjang...jgn lupe jemput makan free nanti...teehee...

deus X machina berkata...

Restoran Akal Tunjang vs Restoran ERK888

maCy berkata...

mata pnuh keusahawanan?? buang mata keranjang tu dlu..keke

hiro berkata...

shee--ok..demimu..free air kosong ja..



deus--keh2..mesti la lu laku..lu ensem..haha..



macy--ehhe..ok2..gua try.

ApekxHensem™ berkata...

sempoii

Tanpa Nama berkata...

pozyczka bez bik
witryna www do zobaczenia tutaj
pożyczki pozabankowe na oświadczenie
pożyczka na dowód przez internet
pożyczki bez bik
pożyczki bez bik gorzów
pożyczki pozabankowe bez zaświadczeń kielce