Anak Dara Pak Ku Baharom

Minum air lapan gelas sehari menjana hidup bahagia.



Balik ja kilang, dia terus menghempapkan diri kat sofa ruang tamu. Penat dengan pening kepala kerja lapan jam bersatu. Nak juga laung, "bibikkkkkk..nak milo ais, cepat atau penampar cap serbuk kari angsa hinggap kat pipi kamu", jeritnya dalam hati.

Perasaan penat tak mampu dibendung lagi. Sampai ke tulang. Baru teringat mangkuk mengisi sup tulang yang dipekene semalam tak basuh lagi. Mak Cik Halimah mungkin membebel-bebel punya. Tah kenapa lepas makan malam semalam terus mahu tidur. Penat.


Kerja sebagai operator pengeluaran air botol proses osmosis berbalik dah lama dipikulnya. Dari junior hingga ke super senior. Pernah dia marah-marah pada budak baru masuk kerja kerana datang lewat. Seminggu lepas itu, jadi member kamcing pula. Kongsi hobi beli barangan kosmetik Avon. 10 minit berkial-kial atas sofa, baru lah berdaya nak bangun. Dia mengeluh panjang.

"Bila la aku nak ada laki ne. Mat kutu kampung selalu phewit-phewit, ngorat-ngorat dengan bagi surat. Tapi kenapa sorang tak berani masuk line", Tak gentle langsung", sesal dia sorang-sorang.

Pak Ku Baharom dengan Mak Cik Halimah tak balik lagi dari Surau Al-Raudah. Romantik dari dulu tak pernah hilang. Petang-petang bersiar-siar kawasan perumahan berdua-dua amalan biasa. Pak Ku Baharom juga menjadi tukang masak semasa Mak Cik Halimah dalam pantang melahirkan anak mereka.

"Arghhh... penat gini, umur dah 29 tahun. Aku nak berlaki. Apa-apa pun makan la dulu. Baju aku ne, mak tak basuh lagi?", marah dia selepas terpandang sebaldi baju kurung dekat TV.

"Mak-mak", Mak Cik Halimah pula kena.

Terus dia masuk bilik. Katil punya la berselerak. Cadar kalau Mak Cik Halimah tak basuh, memang tak berbasuh. Baju banyak. Yang tak basuh lagi banyak. Dia tengok kat cermin hias. Senyum riang hatinya. Kosmetik Avon tersusun kemas.




Pesanan mak cik klener- "Kalu hangpa tak tahu sapa Pak Ku Baharom, baca entri yang ini,tekan di sini".


37 ulasan:

Berd berkata...

cun tak anak dara tu.
kalau cun kasi aku masok line. kesian aku nngok. desperate nak kawen tu. hahaha!

<>_<>

Berd berkata...

baru gentle brader.

wakaka!

p3perak berkata...

Mak Cik Halimah sape pula??

kalau demo nak kawe smbung, kawe ada pOint..

hehehehe..

✖sLap mE pLz!™✖ berkata...

anak teruna xde ke??? xbest tol la nk bc xde anak teruna,..

hiro berkata...

berd--ko agak2 dia camne..kui2..cun geler laa..lagipun gua memang tgh ngejas.

p3--mesti ade..keh2.

me--hehe..aah.baru terfikir.. geng mat brutal ada lg tak muncul...nantikan.

p3perak berkata...

der, gua mau tahu kisah mat parut tu.. gila la, gua admire kat dia.. lu kirim salam gua kat dia..

hiro berkata...

hee..nnt gua karang..

✖sLap mE pLz!™✖ berkata...

da siap t, buzz gua ea..

hiro berkata...

special for u..ngeh2.

p3perak berkata...

buzz gua juga..

hiro berkata...

blog lu tak dilengkapi sistem YM nk buzz2..ngeh.

Tanpa Nama berkata...

besh~hahahaha~~;)

Tanpa Nama berkata...

buzz chibi maruko chan jge~;)

si[jari] telunjuk berkata...

i like ur pantun ;Ada masa gua balas, tak balas tu gua tengah pikap burung dengan geng Mat Brutal.

cite pon best...suke2..i gave u,4 bintang..yeay

hiro berkata...

chibi---ok2 pwen.

si-shhhh..hehe..tenks..hargai sgt2.

p3perak berkata...

derr, gua respect lu.. patut ler lu x nak jd admin gua.. hehehe

hiro berkata...

pe nk pinjam spek2 gua? bli dr thailand ne..hii.

syahira ariff berkata...

wakakakaka
bestnyer kalau romantik sampai ke tua
kat kampung,pimpin tangan sambil sama2 pergi tabur dedak kat ayam wif abang tercinta
ahaks.

Lya Colours berkata...

huiyyoo romantik ok
ko kene prektis basuh baju sendiri dan bancuh milo aiss sendiri baru leh kawen
ekekeke

Fina Fento berkata...

Nama apa anak pakcik baharom ni? hue hue

tot tot kecik berkata...

salam..

ade je crite die nk kuarkan..

hehe ttba muncul perasaan jeles..

hik hik hik..

Nurul Harun berkata...

kuota abg nurul belum penuh lagik. heh heh. ;p

hiro berkata...

ira-urut belakang ble sengal2 urat..hehe.

lya--baik madam!

fina-nama di rahsiakn..nnt di entru yg len..kui2

kecik tot tot--hehe..entru kamu pun mantap seyy.

nurul--aik..bg abg? nak yg tak de halkum la..kui3

-cHenta- berkata...

hahhhahaahha nice blog... thanks 4visit my blog =)
i follow~

hiro berkata...

chenta..tnggal hati u kt cni..keh3,, berd diam.

widda_me berkata...

hahahahahaha...tak gentle tapi phewit2..

hiro berkata...

pemuda tak dpt pendidkan gentelman, cikwidda.

░♥si lampu neon♥░ berkata...

aku ni pemalas2 gak la...tapi yang ko picture dalam kes ni dah kritikal kot..better takyah kawen dowh..laki pon tak berjaga kot..baju pon menggunung centu tunggu mak basoh..apakah naik lemak sungguh! dasatttttttttttttttt..aku gak nak bibik..

hiro berkata...

itu lah gua cube ketengahkn..kui3

masturah berkata...

ahaha. hobi beli kosmetik avon?
pastu dengan tengok kosmetik tu boleh happy?
lawok la anak dara pak ku baharom ni. ;P

Miss ... berkata...

berd ngan hiro lu org nk ejas minah tu? x de hal tp lu kena sedia la plak basuhkan baju2 plus cadar dia wakaka

hiro berkata...

mas---hehe..kire muka cantik tp malas kot.keh2

miss--hehe..si berd ske ngejas mata berkaler. gua itam ja.

sophie berkata...

andartu laa kalau dah 29..cian dia

mie berkata...

fuyoo!!
pakai avon tu...
mesti meletup..
hhahahaaa

hiro berkata...

pia--keh keh..orang kampung tahu kot die malas2.

mie---biasa..makwe cun.

Razman berkata...

biasa yang pakai avon ni bukan ppn tulen. ppn berdada bertel0.

hiro berkata...

keh2..lelaki kne sumpah..keh2..respek2 sma lu.