Hari Bumi



Pagi tu lepas subuh gua tidur balik. Telinga gua rasa panas semacam dengan bebelan mak gua. Dalam pukul 9 pagi gitu. Dapat tidur dua jam mana cukup. Dah la malam tadi gua layan menjala ikan dekat Tasik Titiwangsa dengan Si muka parut jatuh motor. Memang dapat ikan yang agak mengembirakan kalbu. Buat lauk nasi kerabu pun sedap. Bising sungguh mak gua kat dapur tu.

Sebagai anak lelaki dan solehah. Gua terpaksa la bangun. Mak gua tengah goreng ikan bilis tu. Gua rasa tengahari nanti gua makan nasi lemak la. Harap-harap dapat la tidur balik. Bangun-bangun terus makan nasi lemak dah siap. Kui Kui Kui.


Mak gua duk layan radio sambil masak. Tapi siaran tak klear. Kena la gua pakar teknikal kesayangan mak baiki. Gua dah fikir dalam-dalam Buat cepat-cepat. Dapat tidur cepat. Rugi masa tidur ne. Sang mentari masih duk ngorat si anak dara embun lagi. Tak berapa nak panas. Terbongkok-bongkok gua dibuatnya. Dalam masa 10 minit selesai la tugas gua. Baru nak sambung tidur. Dah hampir nak langkah ke bilik. Mak gua sound.

"Semak samun kat belakang dah meninggi, bila nak tebas?" Pokok bunga mak tu pun dah lama tak touch up. Touch up tu gua saja tulis, nak bagi kick sikit. Kui Kui Kui. Lama juga gua tercari-cari alasan nak mengelak. Ligat otak fikir macam mencari jawapan selesaikan subjek Kajian Tempatan. Lantas kakak penyampai radio cakap.

"Ye, hari ini adalah hari merupakan Hari Bumi sedunia, di sambut setiap tahun. Seluruh dunia pada 22 April". Gua senyum riang.

"Hari ni Hari Bumi la mak", tak boleh sentuh tumbuhan hijau", terus gua lari masuk bilik. Nasib baik mak gua tak sound balik. Kamu jangan makan sayur hijau mak malam ne.Kui Kui Kui.

25 ulasan:

tot tot kecik berkata...

salam..
ade je alsn nk tdo..
ish ish..

Amir Syahir berkata...

qada tido..ngeh22.

TTT berkata...

hehe malas ek hirooo..ekekek
makan sayor la jgn mkn ayaaaaaaaam je

K I L berkata...

mak ai layan radio smbil masak..
stylo mk modern..heee

Amir Syahir berkata...

ttt---hehe..ayam pun time idup dh mkn sayor laaa..ehhe


ked;) hehe..feeling die lain kalu dgr radio..keh2.

Abegemok berkata...

ada je alasan tu. haha

Izzati Ishak berkata...

tweety suka anak dara embun..comel3x..

budak sihat berkata...

amboi. cyte comel la.haha.
sengal!

Amir Syahir berkata...

jinchuuriki---mate tak berapa mahu bukak..haha

twenty--ngeh2..tuk si gadis suke novel..ehehe

mrs---comel lg..sengal lg..yg mane satu laa..ahha. tengkiuu33

Unknown berkata...

org kalu bg alasan gitula..
ish3..

Amir Syahir berkata...

fyfy---mata xnk bukak...ngeee.

Cheyah berkata...

tido ttp tido... bumi kne jage k!
soalan: klu hr bumi x leh sentuh tumbuhan hijau ek??
tumbuhan y kaler laen cmne lak??? ngeh3~
jge bumi bkn jge pokok jer...
byk ag punca pencemaran y kite kne elakkan...
cth: pembakaran terbuka
(bg lecture lak ttbe! hehehe)

Amir Syahir berkata...

blackwinter--betul2.. ikot suka ati kite..merapu2 je.hehe. jom save our earth.

Cipina berkata...

nak gelak je..hahaha

Amir Syahir berkata...

fina---trimassszzz..sokong ye.

sjaa64 berkata...

alasan...malas cko ler mls..hehehehe :)

Amir Syahir berkata...

hati mak kene jaga daaaa..kui3.

ape2 jer berkata...

mak ko mcm mak aku masak sambil dgr radio wakaka

Berd berkata...

haha. kau malas memang satu hal.
tapi kau ada hormat orang tua. mana belajar?

ekeke!

shameel Iskandar berkata...

hahahah. alasan semata-mata ni. alasan nak sambung tido

Awanama berkata...

la...ingt hari bumi btol2...

fezz-anna berkata...

lu mmg ske mengelat r bro..hahaha

Amir Syahir berkata...

miss--sme22..

berd--ngn ko lerr..

mel--mata perlu djaga..

arif---ngeh33.


ana--biasa..

DLatum berkata...

HAHAHA..baek punyer alasan..mmg kena ngn masa akak radio tu bg statement...

Amir Syahir berkata...

ika---hehe..good time n good reason..haha