Ceritera 11: Ica Dan Darah


Petang itu Ica jatuh. Lutut dia berdarah. Nasib baik tak nangis. Main kejar-kejar dengan arnab dia.


"Meh sini Ca. Abah sapu luka tu"

"Bah, kenapa berdarah Bah?"

"Sebab dalam badan kita ada darah. Darah ni penting untuk mengangkut oksigen. Ica boleh bernafas sebab oksigen la.." jawab gua kagum.

"Ooo..kenapa warna merah?"

"Sebab bukan warna hijau. Kuang Kuang Kuang" balas gua nakal tapi masih mengekalkan ciri kebapaan.

Ica pandang gua tak puas hati.

"Okay, mari Abah terangkan proses pembekuan darah ni. Bila kita berdarah atau luka, keping-keping darah ataupun dikenali sebagai trombosit berfungsi untk membekukan darah. Trombosit yang pecah mengeluarkan enzim trombokinase di kenali sebagai pengaktif protombin. Trombokinase mengubah protombin menjadi trombin dangan bantuan mineral calsium dan vitamin K.," terang gua.

"Selanjutnya, trombin merangsang fibrinogen membentuk benang fibrin. Benang fibrin menyebabkan darah membeku kerana benang fibrin berbentuk seperti jaring yang menangkap dan menghalangi sel darah merah keluar dari pembuluh darah yang rosak," sambung gua lagi.

"Fibrinogen ialah sejenis protein darah yang berperanan dalam pembekuan darah'

"Ica faham tak?" tanya gua.

"Ica nak sambung main la Bah" kelihatan Ica pening menerima ilmu peringkat tinggi daripada gua.

Fikir-fikir balik, gua belajar Biologi ni untuk terangkan pada budak berumur tujuh tahun rupanya.


Terima kasih Cikgu Nor Hayati. Ajar gua Biologi. Keh Keh Keh.


45 ulasan:

anies anessa berkata...

mcm nama ckgu sains skolah rndah aku laa

myMOONyet ♥ JGS oppa :P berkata...

terangkan dengan simple cukup ler. hahaha xD

miss cendawan berkata...

erk ?
gua dah pening ..

Anisa Hang Tuah berkata...

bah..biologi mase spm A1 ke bah??

hiro berkata...

B4 dik..

Raihana Izzati berkata...

Fine hebat gile. stil ingat semua2 2.

Are you sure your in d real part. engineering? lol.

But hey,, seniors cakap engineering yg paling susah,, EE. hebat la.

And,,B4? Terror la. Stil xdpt lagi rsult. 23rd ni kot. And I didnt thnk it wud b great=_=

kembatolo™ berkata...

aku same macam ica. hahaha. baik aku pegi main. hakhak

wannurfazrini berkata...

ica x paham la bah !

yuyu lar berkata...

abah terang panjang sangat sampai kering darah ica...trombokinase lg cepat dihasilkan bila disebut namanya..ngeh ngeh...

monsterblog =) berkata...

haha. ko hafal form 5 punya buku teks biologi ape?

Cik Bidadari berkata...

idea kau mantap gila... sebelum ica tanya kau lelebih kau explain cantiknya susun.

heeeeeeeee. jadilah... dapat gak kau menggunakan ilmu biologi tu untuk anak sendiripun ok apa.

JIJI YU berkata...

ica baka yang bijak pandai.

.cik ieyna. berkata...

peh. terang detail kemain. konfirm ica terer biologi nanti. muahaha

Yuni Aisyah berkata...

hehe...dpt ilmu bace cerite nie...:D

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

wah terbaik la jawapan abah.nenek pulak yg kagum.

eszol raar berkata...

eceyceycey

nnti suruh dia ajar pasal iron deficiency anemia, leukemia, antibody antigen, RBC count

baru lu taw pening ica tu cmne

kahkahkah

♥CIK SHA♥ berkata...

amboi la aii..hebat betul penerangan abahnye..keluar habes semua bahasa sains..mesti ica blur2 jek..tu yg terus nak main balik tu..hahaha..

hida.hadi berkata...

explaination tu macam skema jawapan biologi paper 2 tahu? kehkeh

De' Nurul berkata...

berperan? abah copy paste ke ape ni? hahaha.

niesz berkata...

hahaha..fhm ke tidak die kan..

lavender harum wangi berkata...

kalau kau terang kat budak2 mcm Jimmy Neutron mungkin kau yg akan kena schooling balik. HAHA

Azza Firza berkata...

oke, belum masuk form 4 ag so cukup hanya tau dengan geografi, hahaha

!eNa PnG berkata...

pandainya abah...:D

norfaridahanum berkata...

tepat! full marks nih

- mrs koroe - berkata...

nnt ica da matang ,

kena terang lagi .

hihi

pdotellwhy berkata...

gua yang tua nie pun tak paham..haha..nasib ko la ica..

vampire's lovex berkata...

wahhh !! nak suh ica jadi doc ke hape...

athirahzaki berkata...

cikgu norhayati?
sama macam cikgu bio saye laa,
haha.

Amiey White berkata...

hihihihi comey >.<

Sca Ndx berkata...

eleh ni mesti suruh awek aja. HHAH

cikpia berkata...

naper cikgu bio aku laki.............?? he he....

Yee Nunaka berkata...

aku pon pening...
hahaha

Dark Half berkata...

takpe, ica dah simpan semua input2 yg kau bagi tadi dalam memori luar sedarnya

senang dia nak jawap paper upsr nanti. keh3

Myra Arshad (: berkata...

hahaha. kalau saya jadi cha pun saya tak paham :p

NOOR FATIN berkata...

' sebab bukan warna hijau. kuang kuang kuang'

kalau aku jadi ica, aku gigit telinga ko. haahhaha

Bila Cik Daisy Dee Bersuara berkata...

sbgai seorg tenage pengaja,ko xleh berdiam diri bile student ko xphm..pe ag???push ag..smpai die pahm..haha

Aina berkata...

Dah macam cikgu bio mengajar muridnya.

lengkap dan padat.
=='

unieMARKS :) berkata...

haha , apsal laa dulu tak ber-tusyen ngan hiro jaa utk subj bio .

asl kelas bio je unie merti tdor dlm klas . kroihhh zzzz

d_LA berkata...

jom kita main dua ica..biarlah abah dgn teorinya tu..nt ica tnya cikgu nor hayati blk kalo x paham yer

amiramukri berkata...

keh keh keh . gilalah nak explain kat bdk kecik psl blood clotting .

Pyka Rahmat berkata...

abah cakap lah sorang sorang *ica lari sambil jelir lidah kepada abah

miss nina berkata...

cool nya :)
dah bley jadi cikgu bio la hiro

Siti Mashitah Saidin berkata...

hahahaha... kalo aku jawab ;

berdarah sebab X darab ngan Y, pastuh dikuasa dua dan tolak ngan pai (kurungan), per dengan Ixx

:P

alexa yussida berkata...

fuyoooo..kehkehkeh..ajar kat bdk umo 7thn :) kita blaja sains stat drjah 4..blaja bio form 4..pandai bapak ica nih.:P

dyba gula-gula berkata...

hahahahahaha,,,
lastly ica menunjukkn response y bagus...... ica joom g men~