Siri Bercakap Dengan Tok Chacha: Cinta



Amirul Amir ini baru berusia 15 tahun. Tapi mahu juga untuk mengetahui apa itu cinta. Maka, dia tanya pada datuknya yang penuh ilmu di dada. Selaras dengan datuknya pakar ilmu bomoh dan ilmu silat.


Amirul Amir: Tok, tok boleh jelaskan apa itu cinta tak tok?

Tok Chacha: Kamu masih mentah lagi untuk bicara soal cinta wahai anak muda.

Amirul Amir: Masa muda inilah berguna untuk pelajari apa saja. Termasuk belajar soal cinta. Karang umur tok baru nak belajar. Memang tak masuk!

Tok Chacha: Ye lah cu. Maka, pergilah engkau ke kampung sebelah. Di sana ada pasar tani. Kau tanya pada peniaga apa itu cinta. Tapi hanya tujuh orang peniaga saja. Faham?

Amirul Amir: Iye tok. Iye.

Perjalanan yang makan masa 1 jam berjalan kaki itu tidak mematahkan semangat Amirul Amir mengetahui apa itu cinta.

Maka, selepas sampai di pasar tani. Amirul Amir terus bertanya pada para niaga dekat sana.

Amirul Amir: Tumpang tanya, apa itu cinta ye pak cik?

Peniaga 1: Cinta itu indah. Cinta itu melalaikan. Cinta itu buta. Jika anak muda mahu bercinta. Hati-hati. Jerat percintaan mungkin nanti dihadapi anak muda.

Peniaga 2: Cinta itu umpama hembusan nafas. Kita dapat rasa. Tapi tak dapat pegang. Adakalanya hembusan nafas kita terpaksa kita lepas kan?

Peniaga 3: Cinta itu seperti ombak memukul hentian pantai. Sering dan beralun. Mesra dan lembut. Sentiasa dan tiada henti. Siang dan malam. Itu lah cinta. Sentiasa mahu bersama orang kita cinta.

Peniaga 4: Cinta itu indah. Mendamaikan. Memerlukan kasih sayang, kejujuran, kepercayaan dan keikhlasan.

Peniaga 5: Cinta ini umpama kau mengejar rama-rama. Semakin kau kejar, semakin dia menjauh. Jadi, biarkan cinta hadir dalam sendiri.

Peniaga 6: Cinta boleh diibarat wanita. Kompleks. Sukar di fahami. Kadang kala okay, kadang kala kena baling dek mangkuk.

Peniaga 7: Cinta bak ais. Nikmati dia sebelum cair. Tapi jika kau nak menjaga. Dan sayang akan cinta itu. Kau harus fikir macam mana nak buat cinta itu tak cair. Faham??

"Amboi..pening kepalaan nak ingat semua maksud ni. Aduhhhh. Marah dek datuk nanti. Menyesal tak catat"

Amirul Amir sedikit gusar. Risau kena marah. Kena jalan kaki selama satu jam. Lepas tu nak ingat pulak ketujuh-tujuh maksud ni.

***

Tok Chacha: Bagamaina anak muda? Apa itu cinta.

Amirul Amir: Errr. Cinta itu umpama rama-rama. Jika kita kejar. Dia akan lari. Kalau tak kejar dia datang. Cam gitu lah tok.

Tok Chacha: Lagi...

Amirul Amir: Aiyak! Tak ingat la tok.

Tok Chacha: Sudah nampak apa itu cinta?

Amirul Amir: Hah?

Tok Chacha: Cinta itu banyak definisi. Lain orang, lain tanggapan. Maka kamu ingat satu tu kerana kamu suka akan kata-kata dia. Kan. Samalah cinta. Kamu sudah jumpa orang yang sesuai. Maka kamu berkenan dengan dia. Lantas kamu bercinta dengannya.

Peniaga itu umpama persinggahan cinta kamu. Kamu harus kenal ramai orang untuk mencari siapa cinta kamu. Jika kamu ada 7 pilihan. Hanya 1 pilihan yang benar-benar kamu yakin akannya. Maka pilihlah dia. Percaya dia. Dan setia dengannya.

Faham?

"Tak!" jawab Amirul Amir ringkas.

Lantas Tok Chacha menbelasah Amirul Amir dengan kasarnya.

"Pesen bengap!" getus Tok Chacha dalam hati.


_____________________________________________


Lu orang bercinta bagai nak gila tu..habaq mai definisi cinta sket!!!

Keh Keh Keh.





55 ulasan:

Anisa Hang Tuah berkata...

cinta itu busuk baunya

putri noor syamimi berkata...

ekekekeke.
tak paham!!! >_<

Raihana Izzati berkata...

Hey,,I know Tok Chacha.hoho.

Cinta is equal to Love.

sama2^_^

hiro berkata...

gua pun tak faham..keh2

anies anessa berkata...

bg aku cnta tu mcm kentut...ditahan,seksa...dilepas,malu...tp tak bermakna aku suka kntut...

hiro berkata...

hehe..

Raihana Izzati berkata...

Hiro:

xpyh cuba phm.bnda 2 akn dtg sndiri.jodoh suma dh ttp.

n,,dis is an advice from an 18-years-old kid;)

hiro berkata...

raihana--advice lu gua terima dengan hati yang tenang serta muka yang kacak.keh2

Raihana Izzati berkata...

Hiro:

tertawan I.hoho.

Agak2 bila I blh masuk mminang?hoho.

*angkatkeningdoublejerk*

hiro berkata...

haha..dah reti sebut minang-minang? kemain. keh2

Raihana Izzati berkata...

ececeh.knk2 skrg sdh maju.

nak cincin rotan or mas?

llki xblh pki mas.otan la.

sok gua g tebas hutan blkg cari rotan.huahuahua.;)

JIJI YU berkata...

meuehhee..aku tak paham lagi ttg cinta...aku rela tk tanye tok chacha

Hawa berkata...

faizal tahir cakap bencinta hahahha. pinjam buat share kat fb naa

syAzAnA berkata...

cinta? cinta itu apa? bagi gua, itu adalah perasaan yang sangatttt sukar untuk diluahkan dgn kata2. kalau cakap i love you pun, bagi gua tak cukup. siyesss. susah sangat nak ekspress kan dgn kata even dh ckp i love you, saranghaeyo, aishiteru or saya cinta kamu. kena feel sendri beb. hehe.

*im in love dgn dak gemuk*

keh keh keh

MAKCEK bukan NENEK berkata...

pesen bengap cinta pon tak tao keh ?



cinta tuh donat big apple lah . sedap dan menyelerakan =.=

Sophie Al-yahya berkata...

hahaha..sengal.

Erm..aku try!

Cinta tu..menyintai seseorang membuatkan kau rasa kau sanggup mendermakan tulang sumsum padanya jika dia kena leukimia. Hah gitula.

Sophie Al-yahya berkata...

wey, tengah ade masalah cinta ke? fiufiufiu.. ;p

pdotellwhy berkata...

cinta pada yang ehsa satu2 nya..

Alyn Jae berkata...

cinta tak mempunyai sebarang definisi kerana ia terlalu unik dan merupakan sebuah perasaan yang akan hadir dalam setiap diri insan sama ada kita sedari atau tanpa kita sedari...

Nur berkata...

alamak kamus dewan takde la..:P

piYa berkata...

cinta itu menyakitkan.huhu

vampire's lovex berkata...

cunta tu kdg2 boley wat engkau mngalir ayaq mata teringat beliau...agaggaa

De' Nurul berkata...

takde definisi pasal baru nak masuk alam tu. hahahahah. kesian kan. nak kena berguru dengan tok chacha jugak nih.

NOOR FATIN berkata...

xde jawapan bleh? hehe biarlah kami yang mengetahuinya XD

- mrs koroe - berkata...

apa itu cinta ?

urghhh .

gua surrender .

ghost writer berkata...

cinta macam naik keta melalui denai yang banyak lopak..

bila keta berhenti, semua nampak kotor dari luar....

pemandunya,kelihatan bersih.

cinta...kan dah bagitau tetap tak sama pada setiap orang.

kembatolo™ berkata...

gila ko amir.
dahsyat tol entri ko ni..
hahaha.. like ah!

aku takde cinta lagi.
so, tayah definisi la kan? haha

dyba gula-gula berkata...

aku pencinta hiroshi...hekhek

wannurfazrini berkata...

haha terbaikkk . nsb baik i tgh single . so tak perlu la jwb ekkk :p

Siti Mashitah Saidin berkata...

tiba2 gua rasa tgah baca blog jiwang plak... hahaha....

gua stuju sgt2 ayat2 atas tuh...

tp, apa yg gua paham tentang cinta ;

"tak guna kita sayang seseowg tuh bagai nak rak, tapi kita tak faham dan x cuba memahami owg tuh...."

♥CIK SHA♥ berkata...

err..err..

aku tak reti nak definisi kan cinta tu camna..yang aku pasti bila kau rasa orang tu melengkapi kau itulah cinta..boleh? hahaha..


aku tak jiwang weh nak bagi definisi2 cinta nih..T_T

My Aisy berkata...

cinta tu...em...adoai hiro...awat jiwang nih...yg aku tau cinta tu pekak, bisu dan buta...hanyut....

fz berkata...

pesen lembab macam patam. hahaha!

DuniakuAbstrak berkata...

Tiada ibarat yang dapat Mendefinasikan cintaku

ciK fLower meLawEr berkata...

hahahahha atok benggang..budak yg kene benggap :))isk..isk..isk..
cinta ibarat pisau belati..kehkehkeh :)

emieysandra berkata...

C.I.N.T.A = Cinta Itu Nikmat Tapi Awas <--blajar time budak2 dulu..tol x tok chacha?

Encik Psychopath berkata...

dua patah.


cinta hebat.

.cik ieyna. berkata...

cinta adalah CINTA lah! hahaha.
bagi aku cinta ni indah. tapi depends la keindahan yg macam mana kita akan dapat. bole gitu?

hiro berkata...

emiey--hehe.boleh la..


cik ieyna--deep sangat tu..haha

HEROICzero berkata...

cinta itu bila akal aku akan ditunjangkan dengan nafsu!

hai abe hiro. i lap u.

zarifahmr berkata...

amirul amir roslan? 0,o

Dark Half berkata...

serah dara untuk buktikan cinta pada bf, pastu buang anak dalam longkang...yeah, itu definisi cinta dekad ini

unieMARKS :) berkata...

hahaha , lawak a ending ;D

emm , entry bwk mksud ni . teheee . cinta tu apa ? cinta itu pembodohan , pemandaian , salah satu alternatif nak skitkan hati and bnuh diri . HAHAH

.:: yUki a.k.a f@Ra ::. berkata...

cinta berasaskan nafsu akan membawa kpd penghasilan bayi tong sampah..

emmm...
ok x?
haha

Tuan Din berkata...

Cinta Itu Buta... sebab itu orang bercinta selalu Raba-raba..

Linglung berkata...

cinta ibarat henpon, tekan-tekan kemudian bercakap. kadang2 di simpan dalam seluar, kadang2 di bawa keluar. boleh simpan gambar dan video 3gp. ada macam2 warna. aku harap kau faham apa maksud aku.

maiMOONyet berkata...

jangan tanya aku soal cinta. nyampah :P

alexa yussida berkata...

fuyoooo..ayat hiro munga2..indah berseni ! pheeewittttt !

mE berkata...

Meh peniaga ke-8 nak habaq cinta tu lagu mana.

kihkih.

Cinta ibarat makan sambal belacan (ko suka belacan ke tak?). Walau pedas lidah kita, mengalir air mata kita kerana kepedasan di makan juga.

Nak beli belacan? Akak ada jual nih.hoho~

sharifahzakiah berkata...

hahahaha :D cinta itu mcm2 :D

hiro berkata...

pehh..baru gua yakin nak bercinta..keh2

ɳυɾҽȥȥαƚყ ʝαʅαʅυԃιɳ berkata...

hahahaha.

amboi, soalan hang.

..ika itu aku.. berkata...

mmg ssh nk fhm..sng ckp xyah fhm la...bdk2 lg kot..huhu

za petrelli berkata...

wala weyhhhhh.. terbaek ah ini entri

monsterblog =) berkata...

ni aku suka. jiwang eakkk..