Erti Kemerdekaan

Sampai bila kita boleh pastikan Jalur Gemilang terus berkibar bebas?



#1 Ogos. Opss silap, 31 Ogos. Setiap tahun kita menyambut hari kemerdekaan. Sedar tak kita sudah 53 merdeka? Bangga tak lu orang? Nak cakap bangganya, ada sesetengah makwe, yang baju dalamnya berkain bendera Malaysia. Mantap bukan? Itu tak kira boxer dan skirt bendera Malaysia lagi.


Gua cuba selami erti merdeka dalam jiwa anak muda sekarang. Kata mereka erti kemerdekaan adalah:


Mat Ate: Biase bro. Fitrah ketika 31 ogos. Seks bebas. Emm... bagi gua. Boleh ngentot makwe gua. Sebab dia merdekakan dirinya dari belenggu iman. Gua rasa begitu la kot. Makwe gua merdeka daripada cengkaman keluarga dia. Merdekakan dia dari pakaian depan gua. Mendalam juga teori gua kan.


Budak Muka Agak Comel: Cuti la broooooooo..

Budak merayau malam: Mer deka--mungkin orang zaman dahulu guna merdeka untuk mereka. Lama-lama dah bosan guna merdeka jadi mereka. Ataupun pendekar. Lama-lama jadi merdeka. Apa tah aku merepek ne.

Mat dadah: Gua start tagih dadah sejak tengok orang duk baris-baris dlm TV. Gua nak baris-baris jugak. Tapi dapat dadah-dadah. Keh Keh Keh.

(Monolog dalaman)
Gua: Celake, dah la mulut busuk, ketawa nak buat mata stim. Cess.

Kawan Mat Dadah: Baik lu amik dada-dada, jangan amik dadah-dadah macam kami. Kah Kah Kah.

Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka!. Sambil berlari kencang untuk memanjat tiang bendera. Oh. Orang gila rupanya.

Gadis tak boleh puasa: Merdeka merenung kembali ke zaman silam Malaysia.

Penggemar Surya: Buat apa sambut merdeka, macam orang tua doe.


Begitulah. Itu gua tak tanya siapa Perdana Menteri Malaysia yang ke 32 lagi. Gua sedikit gusar. Adakah anak muda zaman sekarang tak tahu erti merdeka? Jika Sarjan Hassan tahu pasal ini, memang dia menangis syahdu.


Kepada guru Sejarah dan tukang kebun sila pandang isu ini dengan serius. Persoalanya, bolehkah kita jamin Malaysia boleh terus merdeka?




41 ulasan:

wong ah ian berkata...

red g-string!...erghh..hamsap lu..

hiro berkata...

ah..sedap tu. lu jgn buat peten ade bendera malaysia.

wong ah ian berkata...

ok serius, jawapan gua kepada soklan lu ialah TIADA JAMINAN...untuk harga terendah di Courts!

hiro berkata...

tu la pasal...gua mula mahu bertanding jawatan pengetua dekat sekolah kg batang berjuntai, dkt sana..hee.

ayue berkata...

yeahhhh ! merdeka sudahhhh ! HAHA .

Che Armster berkata...

merdeka? kalau time raya dapat duit raya.. time merdeka dapat duit merdeka tak?

DuniakuAbstrak berkata...

boxer bendera ade lebih? jom ramai2 pakai boxer bendera masa perarakan nanti..baru stailo pamer kelainan sikit merdeka tahun nih

ASaDa RyutaRo berkata...

penjelasan yg mendalam seyh maksud merdeka.. hahaha..

raina berkata...

yang nyata 9 bulan 10 hari selepas 31 ogos nanti akan ada bayi kena buang dalam tong sampah

Miss ... berkata...

slmt merdeka wehh

Fiq berkata...

meh wa tye sket.




merdeka dr segi ape bro?

echah mashuri berkata...

merdeka itu bebas,,,

adrinaqamarina berkata...

ala kalo anak3 muda zaman skunk pon pemikiran terbelenggu cam ne nak maju betol3 maju?

kalo setakat maju nak toru daring2 mat saleh tak payah ah.

oke. aku emo! haha

ana berkata...

merdeka di kalangan anak muda skrg adalah CUTI...bila cuti mcm2 boleh buat...

reen_sofee berkata...

huhuh
kalau sume young generation peel cam yg ko tulis tuh,
ntah sampai bila laa kite merdeka.

Tanpa Nama berkata...

merdeka itu tidur sepanjang hari


-cidak-

Berd berkata...

Merdeka dulu dengan sekarang lain dah. Erti merdeka dulu dengan sekarang lain dah. Rakyat merdeka dulu dengan sekarang lain dah.

~^CoKLaTsToBeRi^~ berkata...

tukang kebun HARUS mainkan peranan....

AyuE SurihanyOt berkata...

jiwa merdeka tu dah takde sgt dah..

Fhad berkata...

hahah... same mcm berd cakap.. merdeka dulu dan sekarang lain..sama macam kawen dan nikah.. zaman sekarang ramai kaen dulu bru nikah... hahahahaah... merdeka...

amira berkata...

merdeka!!! huk2.. cuti memang best

Lya Colours berkata...

merdeka !!!!!!!!!!!!!!!!

fndrocka berkata...

mlm merdeka ada konsert faizal tahir

Dyna Yvonne berkata...

merdeka!!!
>_<

♥ mute storyteller ♥ berkata...

merdeka bermaksud,

- bebas dari ancaman peperiksaan kerajaan menengah rendah yakni PMR yang bakal menjelang tiba .
- bebas dari ancaman rotan abah apabila slip keputusan dikeluarkan dan keputusan mungkin straight fail .
- seterusnya bebas dari ancaman SPM, PLKN, IPTA dan yang sewaktu dengannya .

haha, macam lama gila lagi nak merdeka . *pilu*

::cdot the dot:: berkata...

gua tgu lu 27hb arituh..smpi ati...

eqacashperlala berkata...

standard ahh
budak2 skang
yang dorang tahu, merdeka tu cuti and bebas

tapi tak tahu maksud sebenarnya

sofia berkata...

kena hantar budak budak ini pergi kem birotatanegara.

sumpah lagi feel apa itu rasa merdeka sebenarnya :)

elmo blurb berkata...

kuar dengan ian yee?? ~.~

john bert berkata...

merdeka maknanya duduk rumah diam2 tidur.

Cik Akma berkata...

*kibar bendera malaysia* '___'v

¶A.K.I¶ berkata...

tukang kebon pon kena?? hmmm

K2r~90 berkata...

gua merdeka g surau ah, huii mlm teraweh weh.. mane ah taw jumpe lalilatul qadar

budakkilang berkata...

Gua pun nak review erti merdeka..
Kerja tapi gaji tripple..boleh??

http://suaraproduction.wordpress.com/2010/08/28/bahasa-merdeka/

little ain berkata...

sengal seh.

Yann Mazian berkata...

en3 yg best. kadang2 terfikir gak. bleh ke Malaysia tetap kekal merdeka. dengan kes buang bayi yg tak sudah2, dengan kes sosial yg berbagai-bagai. bleh ke tu? ermmm.. hoho

hiro berkata...

yann...tu la pasal..generasi sekarang sudah tak ada semangat juang yang tinggi..heee.

matpek berkata...

Salam Merdeka kawan2 semua. Kurangkan racism, tambahkan humanism...hapuskan scandalism...

Dewi berkata...

pada pndangan gwa, yg paling penting wktu merdeka ialah PEMIKIRAN dan HATI SUCI yg merdeka..

merdeka dari
~asyik sgka buruk pada org lain..
~merdeka dari membenci manusia lain..
~merdeka dari hasad dengki..
~merdekakan pemikiran dari prkara negatif

HanisAzla berkata...

kita dok laung merdeka tanpa pernah pegang pedang & senapang.. Sebab tu byk yg lupa diri dan tak sedar2 diri... taunya nak buang bayi, rempit sana sini dan buat semua orang sakit hati... sori arr luahan emosi di pagi merdeka...

kata kila berkata...

pergh.tak leh blah.hahaha..tapi memang betul kan. sekarang ni letak bendera mesia kat kete pun orang cakap

SEMANGAT BETUL

grrr