Sekadar Perkongsian

KLCC tidak dibina dalam satu hari. Begitu juga dengan mutu belog kita.




Orang berilmu kata, kalau mahu buat baik kena sebut Bismillahirrahmanirrahim. Baru berkat kan. Gua rasa mahu buat perkongsian sikit. Ye lah. Asyik buat entri yang tak memberi manfaat pada member je.

Ok. Gua mahu kongsi apa yang membuatkan Akal Tunjang maju. Salah-salah, bukan maju pun. Keh Keh Keh. Mungkin kita terlepas pandang. Main taruk saja dalam belog kita. Buat pembaca makin menyampah. Bukan kita pandang dan lepas dalam tandas atau memandang makwe terlepas kat lelaki lain. Antaranya:

1. Gajet jangan banyak.
Jika gajet banyak sangat. Mungkin akan memperlahankan belog kita. Ingat, bukan semua punya internet yang laju. Ada belog gua lawat tu, sampai kaku laptop gua.

2. Entri jangan banyak dalam satu muka.
Ini sampai 10. Gila mahu bagi tunjuk semua entri dalam satu page.

3. Tulisan kecik.
Mahu tulisan kecik. mewarna, kiut la konon. Tapi menyusahkan warga emas untuk membaca entri kita.

4. Ada word notification.
Ada yang letak word noti ne memang gua jarang nak komen. Hanya senyum melirik ataupun sedekah Al-Fatihah saja. Biasa gua malas nak komen, gua taip komen guna kaki saja, tapi kalau ade word noti ne, aiyoo.

5. Ada lagu.
Biasa ada lagu juga menyumbang kelembapan page mahu bukak. Kalau lagu sedap tak apa juga. Mungkin dia fikir kita semua suka lagu Fauziah Latiff ye.

6. Buat tajuk panas-panas.
Wadepak buat tajuk lucah-lucah. Oh. Maksud gua, wondepet. Bajet mahu tarik pembaca. Tapi entri hampeh.

7. Ikot suka.
Ada yang kata, 'Ikot aku la... belog aku'. Letak gambar cintan dan gambar pakwe makwe. Tapi banyak yang suh kita semua:

Saye komen entri awak sudah..jom ke blog saye..

Eh. Ada entri baru dekat belog saya. Jom singgah.

Ne apa kes?


Oklah. Itu saja perkongsian gua pada bulan yang mulia ini. Sebenarnya gua tak layak lagi mahu kongsi apa-apa berkait dengan mutu belog. Cikgu Mutu lagi layak kot. Maklumlah 'Newbie' katakan. Kui Kui Kui. Tapi, gua mahu kongsi jugalah.

Sapa yang 'addict' dengan Nuff tu, sila pastikan pengunjung 'Uniques' lebih 100 sehari. Ok. Gua rasa berbangga hari ini, dapat bagi manafaat pada member. Akhir kata, marilah kita berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW kita. Wei orang berakal, gua kata berselawat dulu. Baru komen. Serius kesan daripada solat terawih lapan rakaat. Kih Kih Kih.




65 ulasan:

Aliesya♥Amani berkata...

jap2...patut la skg nie lu mls dh nk komen kt entry gua..nie mst sbb kaki lu ada cagu kan??muahahah~

well...gua pon org baru...bese2 jeh.

adrinaqamarina berkata...

erm, setuju yang part last tu.

hiro berkata...

amani--gua sibuk tadarus laa.hehe..sori2..mlm t eh.



rina--oraiiitt.

eqacashperlala berkata...

yea!
tips yang bagus

:)

sofia berkata...

Aku suka tips tips begini.

Eh eh aku tiada entri baru. Sila singgah!

HAHA.

Ery Farieha berkata...

ko x pernah komen blog aku

ni annoying x?
hahahahaha

za petrelli berkata...

bagos2.. ilmu disampaikan dgn begitu baek skali.. kalo jd cekgu ni, dpt anugerah cekgu contoh tiap2 tahon

Miss ... berkata...

ape yg tak besh kt blog aku weh? share sikit aku nak kasi ok hehe

amira berkata...

part paling ku tak suka.. lagu!!!
argh,,,menyusahkan aku nak mute speaker..
suh singggah blog.. wa tak kisah..
entri sedap bukan sesapa ley tulis.. huahuahua.. lain la klu top blogger..

silent MONOLOGUE berkata...

haha...

paling suke entri lu yg ni hiro

likesssss sgt2!!!!

semak je blog yg ade lagu..
ingatkan henfon yg bunyi, sekali lagu dr blog..hampeh jek...

yg ade gmbr n animation mengarut2 wat lembap jek nak loading...

pastu bile komen very masuk verify word tu...org nak komen da baik hati da, ni tak siap nak soh verify...dia ingat dia menteri komen2 nak kene tapis...ahahha

gua likess gile entri ni!!

Berd berkata...

lepas ni gua nak tayang muka gua kat belog. tunggu la dalam minggu depan.

MOFASAD berkata...

gua tunggu berd,,, jangan pandai cakap je berd

MOFASAD berkata...

*dh dah lupa nak komen bila baca komen berd, bebi tol

Cik Bucken berkata...

hahahaha
aku gelak je bleh.
letih nak ckp byk.
bekali dah org len ckp, tp diorg stil buat dek.
kdg2 sampai innalillah laptop aku bukak blog org.hahaha
-__-"

siggplus berkata...

WOW!

entri yang bermakna! terima kasih.

Saye komen entri awak sudah..jom ke blog saye..
sudi2 singgah lah ke blog saya!



haha ada gaya komen si celaka2 traffic tak?

echah mashuri berkata...

haha...bgus2..anda layak mnjd tnga pengajar..kui.kui.kui

f_aRa_aINa989 berkata...

anak murid byk ilmu..hehe

Shah Iznan berkata...

der ajar gua der...wakakakaaka

elmo blurb berkata...

sob. sob. sob.

areleaf berkata...

i folo u,u folo me back..

Fina Fento berkata...

.....

nak tinggal komen macam ni boleh?

Vanilla Popsicle berkata...

aku selalu terkejut kalo buka blog yang ada lagu. haha.

reen_sofee berkata...

aku setuju semua weh!!
yg ade lagu paling annoying!
kalo 10 blog ade lagu,
heh last last sume aku pangkah!
hee~

Ann berkata...

tak suka blog yg tlalu byk warna...serabut..

MissXYZ a.k.a Abaikan berkata...

betol2 berkesan ramadhan kali ni hahaha

Corazon berkata...

wa x jumpe button likes.. kat mane ha?

Cidak berkata...

sejak bila kau jadi baik?/

DuniakuAbstrak berkata...

wah2..cikgu hiro..lepas ni tips ape plak nak share? ciss..patot la komen2 ko ada bau kaki..hahahaha

ASaDa RyutaRo berkata...

tkut jugak blog aku tergolong dlm yg byk gadget.. adeh.. hope tak berat sangat la org bukak..

tp hari tu ko kata lambat loading.. adeh! hahaha..

tq bg benda yg boleh memajukan blog.. ngee =) cam nk buang gadget skit gak rsanya ni..

::cdot the dot:: berkata...

lu sindir gua ke?


gua terasa ni..no 5 & 6...cilanat tol...










allahummasalliala saidina muhammad.....

razman berkata...

aku letak gmbr awek, letak gambar aku byk2. ada apa hal?

raina berkata...

tajuk entri aku selalu lucah, tapi isi bernas bukan macam tajuk blog hang best tapi isi hampeh! wuhu!!

semua-semua, jom folo i?

(cdot: diam!)

raina berkata...

owh..lupa plak

bukan masa awal-awal dulu hang pun rajin suh orang pi tengok hang punya entry? siap suh aku pi komen lagi..

x mengaku? nak aku letak link?

sepatutnya hang tulis jugak

no 8 : menabur cinta untuk menaikkan traffic dan menglamerkan blog

aku rasa yang ni paling keji, kan?????

follower ramai x semestinya blog kita best!

fiQfrozen berkata...

sampai sekrang ak benci gile blog ade lagu..sorry to say..kalau telinga die suke dgr lagu tuh..tak sume org suke lagu die...

eh eh eh ..lupe plak tu blog die..kite mane leh komen ye dak?

oh lagi satu notification..

"selamat datang..dah bace follow la yerk.."..terus gua tutup..

haha..

alah hiro blog lu pon ingat best sgt ker?

=p

take care bro

fiQfrozen berkata...

aku rase komen aku atas tuh kejam sgt la....aku x ptot tulis mcm tuh..

maaf ye.
insaf.

fiQfrozen berkata...

kau setuju tak kalau aku ckp..manusia suke kan populariti?setuju?sbb tuh ramai yang nak menulis dlm hati nak jadi femes...

blah lah woii

oh lagi satu...jam kau kat tepi ni sumpah smart...
dah lama aku menempek kat sini nape lah baru harini aku pasan.

Fhad berkata...

gua terase antry ni.. damn!!.. gua follow lu.. follow gua blk... hahahaha

eiffel berkata...

hahahha...gwa pown ade terasa bhaiii...huhuhu

tetiba rasa cm salah blog plak...betol ker nih????

Lya Colours berkata...

ada lagi 1
tiba2 tinggalkan jejak kat shoutmix "hye comel. folo saya ye"
gilo. memerangkap dgn memanggil aku comel supaya aku folo dia??

kata kila berkata...

hehehhe.thankssss ye.

FyZa berkata...

alhamdulillah..dah mkin bertambah maju blog kamu ye hiro.keh3..
btw nice entry n tengs 4 sharing..
erk..yg lagu x letak fauziah latiff pun..kira aci la kan..keh3..;p

¶A.K.I¶ berkata...

syukur!~

pegi terawih gak ko akhirnya...
bangga!!

tiafazunia berkata...

gua paling bengang kalau bukak blog orang then lappy gua tros hang! cis!

syahira ariff berkata...

nice info.

follow dan komen sy balik k.


keh keh,annoying tak?
aku suka blog kaler putih, tenang nak baca entri.

dunspeak♥ berkata...

wah ! entri ni sangat bermanfaat.


eh, hiro, tulisan kat entri cikbelog senang untuk dibaca oleh warga emas cam hiro tak ? wakkaka .. kiddim' ;p

makdara TERDIVA berkata...

betul tu..

rase2 belog MDT ok x?? hikhikhik

ejum berkata...

den mmg pantang yang ada lagu2 ni..mmg berat oo..

hiro berkata...

sama-sama kita baiki diri, baiki iman dan baiki organ pembiakan..keh2

NAJ HEBAT berkata...

halah... lu.. banyak la bunyik...

gua punye blog takde letak kejadah haram byk2..

lu yg lambat mcm siput nak dtg jengok..

komen pon susah derr.. noti takde langsung.. susah jgk..

pegang.." mana ada kemahuan, situ ade jalan.."

gerak sekarang!!

NAJ HEBAT berkata...

yang.. wa dah komen lu.. lu bila mau mari???


wa nnt kan lu di muka pintu. kalau tak, pecah muka lu..!

babai sayangsss..

Whoopz berkata...

Kesian lu.. :)

|arieza| berkata...

anda betul! dh pass dh leh jd bloggger pro dh ni :)

Syida Shukor berkata...

i tak suka kalau ada word notification tu ! menyusahkan .

tapi i ada lagu . untuk i dengar sebenarnya hee hee

@ien_R@z berkata...

yup! betol3..

tak suke ada word verification tuh.. kdg2 dah masuk word pastu salah.. last2 bye2 je la.. hehe

Ery Farieha berkata...

jam kat sebelah ni kan
perlu ke ek?
bukan same je ke dgn jam komputer masing2?

kejamnye teguran aku
tp betol la
ngeh3

:P

ain fathihah berkata...

saya x suka blogger dtg chatbox n tulis,
'i dh follow u, u follow me back keh'

bluekk..huk3.

hellioz berkata...

baik abg hiro...
gyahahahahahah~

lalink7 berkata...

hiro...
husz pun malas word noti tue..
nyampah..hehehe..
satu lg yang tak reti buat pop up window..aiyuck....letey la asik kene back balik la ape..msalah kan?
msti ko nye pengunjung unik melebihi paras bahaya kan? tahniah la hiro..

s h e e berkata...

wahh...bagus2...berpesan pada kebaikan...bab selawat tu...

hehe...terasela bab tulisan mewarna walopon tulisan besar...ahaha...

J. Love berkata...

eh eh dulu gua letak sebab aritu ade org post iklan2. dah delete, dia post lagi dah delete, a few days later, ade lagi. lepas letak word notification tu baru dah takde. sekian.

Ryoma Echizen berkata...

gua nak tambah sedikit:
ayat mesti power..lagi best pancing orang dengan mulut yang manis.

Anne Boleyn berkata...

jap.. no.7 tu tak aham. huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

TQ Hiro..ummi akan ingat tu.Hiro kan sifu ummi.hehe

tira azhar berkata...

blog aku baru 3 bulan. wuu. akan ku ambil sebagai peringatan ini.

Anis izyan Abd Rahman berkata...

btoollaaaa..
anis tak suke jugak tajuk entry yg "wonderpet" tuh!

haha
ilmu2