Hantaran Kawen


Stailo juga hantaran kawen ada benda ne.



Petang itu, gua dengan makwe gua lepak dekat tasik berhampiran kolej. Mahu pergi bazar Ramadhan. Lepak dulu dekat tasik itu. Bersiar-siar dengan orang tersayang memang umphh. Kui Kui Kui.

Entah mengapa gua terfikir mahu bicara tentang hantaran kawen dengan dia petang itu. Mungkin gua ternampak ikan jantan sedang mengawan ikan betina. Lantas gua tanya dekat dia.

"Dinda, agak-agak Dinda, hantaran kawen nanti Dinda mahu apa?"

Tanya gua dengan suara romantik sambil menyembunyikan wajah yang kacak di sebalik pokok. Gua dengan makwe gua dah janjji. Bulan puasa ini mahu guna Kanda-Dinda. Sebab yang biasa guna Abang-Sayang mudah buat gelora nafsu gua memuncak. Dah la suara makwe gua merdu umpama bunyi pukulan orang bermain badminton.

"Oh. Hari itu, Mummy ada bagitahu. Kalau mahu cari laki, kena dapat bagi hantaran ne. Wang hantaran RM20000. Set barang kemas. Beg tangan berjenama. Kasut tumit tinggi yang mahal sangat dan yang penting mesti ada Iphone. Orang pakai Iphone dah sekarang," jelas makwe gua panjang lebar.

"Mak aihh. Banyaknya. Semua kena mahal ka. Kanda nak kawen dengan dinda lah. Bukan dengan Mummy Dinda" gua cuba minta 'discount'.

"Tahu. Tapi Mummy cakap begitu. Kena la ikut," makwe gua terus senyum melirik.

Fuhh. Sungguh mengharukan. Makwe cantik. Hantaran pun cantik. Mahu Iphone pulak. Getus gua dalam hati.

"Kalau macam tu, Kanda pun tak ingin lah Mummy Dinda jadi mertua Kanda. balas gua dengan senang hati.

Terus makwe gua tinggalkan gua. Tanpa kata apa-apa. Gua rasa dia mahu ke tandas.




64 ulasan:

Ery Farieha berkata...

kisah benar ke?
sejak bile ko ade "dinde" ni?
hohoho

Ery Farieha berkata...

aku rase ni 1st time aku jadi org paling awal komen

kalo tak, mesti org ke 100++
hahahaha

tahniah utk diri sendiri
*clap3*

redballerina berkata...

aku tak minta lebih...set periuk dengan mesin basuh dah la

eqacashperlala berkata...

haha!
tak pun dia pergi carik pakwe lain
bukan pergi tandas ;p

hiro berkata...

mungkin benar ery..atau imaginasi..aaha..wah2..tahniah..hee

hiro berkata...

red--keh2..bgus2..untumg sapa dpt lu,





eqa---hiik..gua rasa dia nk menyelam..pergi ambil alatan skuba.hhaa

fndrocka berkata...

Iphone/blakbery/laptop memg jadi trend wat hantaran dah skrg..mana main bawa buah buahan dah

hiro berkata...

fnd--itulah isu gua cuba sampaikan..wanita semakin materialistik kah..keh2

Raihan Shoppe berkata...

macam mana ikan mengawan ehh??



-vanilla popsicle malas logout profile ni dan login semula pakai profile yang betul-

hiro berkata...

raihan..tu nme yg btul?

NARDtheNERD berkata...

makwe xcantik pun hantaran mahal.
alang alang baik kau amik yang cantik je.
haha.

Raihan Shoppe berkata...

ey jawab soalan dengan soalan :P

Miss ... berkata...

awek tu balik balik tak pas g tandas hehe

hiro berkata...

raihan--bhaya tuk tontonan awam..




miss--takk..hiik

Raihan Shoppe berkata...

lol. apa salahnya jadi national geographic jap, bagi dokumentari pasal ikan mengawan.

:D

hiro berkata...

raihan--xsmpat nk snap gmbr..huhu

Fina Fento berkata...

hiro, kompem dia balik umah..pass.

oke, next

jane berkata...

hahahhaha
agak2 knapa dia lari?

ekekekek=)

Aliesya♥Amani berkata...

patah hati sbb u dah ada dinda. oky fine.

ur luv berkata...

mkwe lari pegi dpt kn choki2..bg tenang hati..

MissXYZ a.k.a Abaikan berkata...

hadoi mhl nye dinda hiro tu ho3
choki3 pon da ok la.... hehehehe

amira berkata...

haha.. choki2? layan~~
tapi hantaran mahal.. mira..no komen..
bagi mira yang penting nikah tu..hantaran tu setakat mampu sudah la..
nak bersama hingga akhir hayat..
pastu buat apa blum apa2 lagi dah berhutang dengan bank untuk hantaran semata2... tak berbaloi..

FatinZol berkata...

iphone je yang paling mahal dinda ko mintak ?? ~~~


zzzZZzzz....

hellioz berkata...

kewl!

kawen pon kena jadik kaya...
haram btol

~qiFFara~ berkata...

tu klo kawen zaman skang..ade gak la kene bg i-phone..

klo kawen zaman akan dtg??

maunye kene bwk ferarri merah sebijik ltk reben besaa dpn umah???

hahaha

Che Armster berkata...

hahahaha lu punya Dinda mesti hantuk-hantuk kepala kat mangkuk jamban hahaha

echah mashuri berkata...

jgn berimiginasi kuat ngat bln2 pose neh!huhuh

adrinaqamarina berkata...

salunye orang masuk toilet time tengah dating sebab cuak sangat sampai sakit perut. darah gemuruh orang kata.

eyt, time puasa ne kurangkan la aktivit dating4 ye encik hiro~~~

ps*kalo orang arab, hantaran dye sepersalinan rumah. ag banyak ouh. dari katil,almari solek, msin basuh sampai lah ke baju3 sume.

Cik Jari berkata...

weh..best gak hantaran coki2..i like....

nih isu hantaran ke???erm...lau dh sayang,bertolak ansur lah untuk memudahkan majlis walimah...

mas kawen tuh yg penting....nk cincin berlian 5-5 jari kanan....cukup dah!

sofia berkata...

Cuba kau try pergi tanya mummy dinda.

Mak cik, saya niat baik nak kasi choki choki sebagai hantaran. boleh tak?

aku nak tau reaksi dia apa =.=

Fza.Ibrahim berkata...

hahahaha..
tabley blah tol.
:D

Berd berkata...

masa puasa kalau boleh banyakkan bertafakur. jangan asyik melepak dengan makwe.

tapi kalau makwe seksi berbaloi juga.

areleaf berkata...

ahhh,lu jgn nak cover dgn cerita hantaran..gua tau aksi ape yg lu ngan makwe tu buat...

DuniakuAbstrak berkata...

ko mampu la hiro..ko bukan cap ayam..ko kan produk terbaik dari ladang..

hiro berkata...

berd--layan betis amoi la gtu..ehhee




arelef--opsss..terkantoi sudey..huhu




dunia--nnt kita mkn kfc..gua blnja..smngat ne..hee.

Azrul_amigo berkata...

makwe lu pergi buke pose la tu..
haha~

maisyara Pot! Pot! berkata...

hahaha. betul2 terus terang wei. sampai nak terkincit awek lu. xD

MOFASAD berkata...

aku ada janda anak 5, ko nak?

eiffel berkata...

erk...apa kne mgena ngan hantaran ngan choki2???apakah lu bajet nk bg hntaran brg spaket 2 choki2???


my blog

¶A.K.I¶ berkata...

so rare!!
hahahaha....

Ann berkata...

ayat mintak putus tu kan...konon xmo mertua cmtu..hehe

Lya Colours berkata...

gua nak famous amous
ade x !!
hahahaaa

beautiful_rose berkata...

pengsan dapat awek macam NI suma nak stok mahal jerk.

tiafazunia berkata...

mahal gyler dowl!
gua paling kurang nak ank kucing je sepasang. tapi orang2 cakap gua aneh. tak paham gua!

makdara TERDIVA berkata...

kalau betul..tu jual anak namanye..aduhaiiii

sok, kamu kawin, akak bagi coki2 tu 1 kotak..cun x??

little ain berkata...

Nabi cakap, bagi hantaran mengikut kemampuan kita, jangan sampai membebankan. jangan sampai bergadai segala.

good luck searching :)

aleen adela akoo ^_* berkata...

tettt!!sesungguhnye kanda nih seperti mau mintak pnampor dr dinda itu.haish

f_aRa_aINa989 berkata...

hahaha....dia pi tandas report kt mummy la tu..ngeh3..

lalink7 berkata...

bintang pilem ke mintak rm20k..wauwii....
hakhakhak =p

reen_sofee berkata...

amboi berkanda dinda!
hahahah
weh ipad die tak maw ka?
hahahah
weh jgn risau.
aku tak memerlukan sume tuh!
hahahahaha
:P

s h e e berkata...

muahaha...hantaran xmo kalah...ni da mule ckp pasal hantaran...ape case?

J. Love berkata...

tapi sampai la ni dia tak balik-balik dari tandas tu ape citer?

elmo blurb berkata...

tergantung ler cite lu der !
sambung cepat .
dah macam2 spekulasi maen dalam saraf tunjang ak neh . -_-"

silent MONOLOGUE berkata...

realiti-kah atau berangan-kah??

nway selamat berpose ari yang kedua~

Hamzah Ian berkata...

lame dah gua tak mkn coki2.. sedap2..

Tanpa Nama berkata...

Good post and this enter helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.

raina berkata...

susah sgt da tak maw bagi hantaran mahal, hang romen ja la belakang pokok bagi orang pejabat agama nampak, konfem kawen free!

o kambeng hitam o berkata...

hahaha.

"Sebab yang biasa guna Abang-Sayang mudah buat gelora nafsu gua memuncak"

=D

Kau mmg bernafsu serakah yang tinggi lah kalau abang-sayang pun xblh handle.

lol

Dyna Yvonne berkata...

haha choki3 i like~


hoho rm20k?mmg hebat..
haha...mak2 zaman skang demand lebey..nk wat grand2...nk lawan sane sni..huh...
nk kawen utg sne sini...
pastu gado cerai berai...
baek lah bsederhana jek...
xde pmbaziran...

berkat~



>_<

Bella Enveeus berkata...

hahaha.. dinda terlupa smthg tu, sbb tu dia berlalu tanpa kata.. (terlupa bf no.2 tgh tunggu kat tepi pokok) adoiiii :D

syahira ariff berkata...

mertua lu ada pesan tak hantaran coki coki ka ferero rocey?

Hamzah Ian berkata...

nak coki2!!!!


Adi putra dan Sultan

hiro berkata...

gua mahu kawen dengan pompuan laaa..bukan dgn choki2..hahaa.

♥cutebabygirl♥ berkata...

weh.choki2 tu fevret masa matrik.haha

hantaran aku 15k.
murah sket dr awek ko.haha