Hidup Dunia Sendiri

Kalau hidup dunia sendiri, ada ke member ajak mandi air terjun?



Belum puasa lagikan? Boleh gua mahu lepas geram kejap?

Lu orang ada kawan yang baik? Soleh dan menurut perintah agama? Ok. Gua ada sorang kawan. Tapi gua tak anggap dia kawan pun. Lelaki. Dia ini baik. Alim. Solat Isyak pun dekat masjid.

Dia tak pandai bergaul dan tegur orang. Dia juga kurang sabar. Orang mahu bergurau pun tak boleh. Macam kita ne ahli neraka saja. Dia tak pandai jaga hati member. Cakap ikut sedap mulut saja. Rasanya, sabar separuh daripada iman. Dan tak sempurna iman jika tak sayang saudara macam sayang diri sendiri. Ye dak?

Member mahu bergurau pun dianggap serius. Ada ke rumet gua mahu gurau. Lantas dia balas.

"Baik belajar daripada bergurau"

Gua senyum melirik saja. Kensian betul dia. Tak pernah rasa keluar malam. Makan ramai-ramai dengan member. Naik motor bawa 140km/j. Hisap rokok yang tak ada pesanan kementerian, cakap dengan makwe, main badminton guna tangan kiri, makan megi satu periuk 20 orang dan layan EPL dekat kedai mamak.

Memang lah takwa itu penting. Amal jariah semua. Tapi hubungan dengan manusia juga penting. Rumet gua layan Canibal pun kena sound. Padan muka. Kui Kui Kui. Dia tak pandai tegur orang ke arah kebaikan. Macam perli. Itu yang gua dan member gua tak puas hati.

Nanti bila dah tua. Dia tak ada pengalaman untuk ceritakan kepada cucu. Kensian bukan. Hidup empat tahun dalam dunia mahasiswa tak dapat kenangan terindah. Persoalannya, adakah makwe-makwe yang baca entri ini mahu jejaka macam dia?



76 ulasan:

redballerina berkata...

ahh. memang. aku pun ada sorang. geram, geram,geram.

org pakai inai,

dia cakap "boleh bawa sembahyang ke"

tp mengata org no1

Corazon berkata...

kuikuikui.. lex r bro..
wa rase..wa penah kene camni..
tapi wa punye kes bukan orang alim ar..
bapak wa kate..die jeles bro..
pasal die tak boleh buat ape kite buat..
huhuhu.. mungkin niat baik..
tapi salah cara, xgune gak en..

eqacashperlala berkata...

alah. normal lah tu
kadang-kadang mereka2 yg 'begitu' tak tahu nak nak tegur orang ke arah kebaikan. niat dorang tu dah ada, cuma cara je tak betol. tapi tak semua mcm tu. ada juga yg pandai nasihat and bikin hati tenang je.

hiro berkata...

red--keh2..inai bleh la kn..ilmu tak cukup di dada..hee..leks.




carozon--emm..manusia tak sempurna..luahan hati sajaa..hhehe.

hiro berkata...

eqa--hee..bgus..join tabligh lah gua pasni.

adrinaqamarina berkata...

betul la.
jaga hubungan dengan ALLAH,jaga hubungan dengan manusia juga.
*ta reti nak translit ayat arab ke bm dye.

pendek kata, orang macam tu, dye macam tak de life la.

pis3*lepas khatam blog ne, baru perasaan satu keistimewaan encik hiro, dye selalu eja kesian sebagai kensian. hehe~
:)

adrinaqamarina berkata...

lupe nak tambah, ktorang tak nak jejak macam dye, nak jejaka macam pemilik blog ne la. *aww!

hiro berkata...

adrina--keh3..kt negeri gua kensian ..hehe..sebut pun best...nk g bahas dgn dewan bahasa society..ehhee.

hee..mau ajak gua..tq2.

Anne Boleyn berkata...

gua nak je laki camtu. kehkehkeh :p

hiro berkata...

anne--baikk..gua berubah..anne...cpt pakai tudung..rambut umpama mahkota..patut dilindungi..ahha..panas x..aaahaha.

~qiFFara~ berkata...

melampau x klo ak kate die nmpk alim dr luaran je??
sepatutnye die lg tau bab2 nk jage hubungan silaturahim sesame manusia ni..
ye dak??
huhu...

hiro berkata...

qif---bernas juge hujahmuu,.,hiii

Ery Farieha berkata...

betol3
kalo betol warak, alim, biasenye jenis mulut ringan.
ajak wat benda baik
sll tego kawan

tp spesis cam ni, aku x pnh jumpe lg >___<

hiro berkata...

ery--emm..tah la..susah nak ajak kebaikan..ehee.

MOFASAD berkata...

sentap ai noks

hellioz berkata...

style manusia mcm ni mmg bukan kawan pon...
gyahahahahaah~

baek kawan ngn kucing gwa je
at least kucing gwa comel, bole belai, manja, xde ah peerangai bajet cm ahli syorga....

gyahahahaahahahha

serbanistas detected!
gyhahahahahahaha

hiro berkata...

abang farid--aii..hee.




bro hellioz..keh2..emm..tah la..mungkin tak masuk jiwa kot..

Berd berkata...

baguslah. sekurangnya perangai lu macam setan tu dia boleh handle sikit-sikit.

Vanilla Popsicle berkata...

hidup dalam dunia sendiri, main air terjun sorang-sorang ler..

DuniakuAbstrak berkata...

baik? alim? Soleh? dan menurut perintah agama? tapi teguran meyakitkan hati.. camne la org nk respek...ckp elok2, sopan, lg sejuk hati, org pun suka nak dengar..

kesimpulannya kena tegur hiro dgn penuh hikmah dan belaian kasih syg baru hiro ikut..kan hiro?

hiro berkata...

berd--keh2..gua mahu lu tegur gua..hheee


vanilla--emm..btul2..heee



dunia--heee..laki belai gua..gulppp..ah ah ah..gilos.

aren berkata...

haha..dah macam2 rokok yg takda pesanan kementerian gua dah try. yang paling kerap sekali gua layan -nusantara.kah3

hiro berkata...

aren..keh2..astro skan pun dh ada..haha.

DuniakuAbstrak berkata...

hahaha..ok la dari kena teguran menikam kalbu menyiat jiwa...teguran belaian manja pon taknak..ko nak ape sbenar nya ni?

areleaf berkata...

gua harap dapatlah sekiranya lu kenalkan member lu tu kat berd..bagi hidup puaka tu bercahaya sket pada lebaran kali ni..

hiro berkata...

duniaa--gua mahu buah! haha..seriius..lepas kawen gua mula berubah..jalan pun tunduk..usha makwe berbaju nangka pun tak de feel.ahaa

hiro berkata...

arelef--keh2..moga2 puaka dpt dibuang ke laut..ye dak.

elmo blurb berkata...

ade je kenal manusia cam gini .
takde sorang nak dekat .
cian .


bole tak ngaku kawan ?
KUI KUI KUI.


nak wat laki ?
tak sukelah orang siyes doploh pat jam .


tak cool tak wat keje gile masa student life . HAHA


ok , pe lagi nak komen ?


tu jela stakat ni . HAHA

hiro berkata...

elmo--keh2..sama lah kita..tapi kena hormat juge diaorang ne..ehhe

xnk komen gua hensem ka..ahha.ke
gmbr profile lawa..haha.

madihahzubir berkata...

gua suka ayat 'Memang lah takwa itu penting. Amal jariah semua. Tapi hubungan dengan manusia juga penting.'

gua pun ada member mcm ni. berlagak sempurna. gua tak tahan gua tinggalkan saja. buat gua bengkak hati je.

CERITA LEBAT berkata...

hidup biar ada life...akhirat pun biar ada life..baru ada life

hiro berkata...

madi--keh2..betul2..bukan kita tak ikot kn...cuma kureng sket..heee



CL--pehh..mantap tue.

john bert berkata...

nama die berd ke?

amira berkata...

hua hua..weyh.. biasalah tu..korang la shape dia dowh..ajak bersosial tp dengn cara baik2 lah..
kalau dia x suka cara kau biarkan.. nape nk pening kepala pasal dia..dia ada fikir pasal kau ke..x mungkin larh...hahaha
mira taw org camni..x ley handle ag culture change dlm hidup dia..

syahira ariff berkata...

dia geng2 tabligh kot
dulu pernah blaja pondok kat Yala nuuhh,selatan thai nuhh,haha

seyes aku tak suka org mcm nie
walaupun alim tapi tak menegur org secara bhikmah

.::WaNiE::. berkata...

huh rimas aku

huhuhu

bukan penggoda berkata...

jadahnye KENSIAN. kesian suda.

emma berkata...

memang ade kawan camni. teringat time poli dulu kena marah ngan akak senior bajet alim sebab xpakai anak tudung. nak berdakwah pun janganla tengking2 kita depan orang. masyaAllah. memang malu time tu. berdakwah biarlah berhemah. baru orang respect. kan hiro kan : )

Dyna Yvonne berkata...

mmg salu wa jumpe org mcm neh..
hbgn sesama manusia xdijaga...
alim utk diri sendiri...
smyg 5 waktu kt msjd xpnh tggl..
tp bab sound org pergh pedas..men ikot sedap mulot.jiran wat kenduri kendara xpnh nk dtg tlg...
haishh~



mintak dibukakan lah hati org2 mcm ni kan...

>_<

¶A.K.I¶ berkata...

kensian...
kensiannn

lalink7 berkata...

memacam peel org..
susah nak dijangka...
mungkin dia bahagia dengan kehidupan yang suka buat hal sorang2..
tp yg xthn mulutnye agak pedas tue..haihhh

tiafazunia berkata...

member gua pnye bf macam neh la! sampai gua2 kne pesan tiap kali malam jumaat. baca yasin la bagai.

tapi bila msg dgn gf dia tanak 18sx plak! tapi gua geli bila dorang guna faraj n zakar! wakakakakakkk!
siyal betul! bajet baik! naseb baek kantoi ngan gua msg tuh! celake je ayat!

argh! alim2 pon ade gak jaatnye! tak semua org sempurna! cett!

AyuE SurihanyOt berkata...

haha..pendapat kau sebijik cam aku..aku tak suka gila laki yang macam ni..alim tapi hubungan sesama manusia tak pandai nak jaga...

bersepah laki cam ni kat fakulti aku..tension haii..


tapi yang alim dan bagus pon ada jugak..cakap ngn pompuan pon lembut je..nak tegur pon cara berkhemah..macam tu baru la orang respect ye dak..

Cik Jari berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Cik Jari berkata...

ngeh2....aku ad sorang kwn..hensem...warak...aku penah kacau/ngurat tp dia ta layan...adesss...makin bertambahla perasaan suka aku ke dia.....

suatu waktu,ak dpt satu group ngan dia..pucuk dicita ulam mendatang... erk,dia mmg suka perli weyh..kalau gurau tuh mesti terselit perlian... yg penting dia hensemmmmm sgt......

raina berkata...

bagi no tepon dia kat aku..aku maw jantan camni!!

penat dah asik menoron dengan bojan

aku nak berubah jadi ahli shorga!

aku serious!

raina berkata...

suka perli itu TEGAS! confirm dia virgin, i like mat virgin, blom masuk dah cum! bg no dia tawwww!!!

Ann berkata...

kalo org tegur aku perli2 cmtu, lagi la aku nk buat...hehe
lu hisap rokok lah...xmo hehe

♥cutebabygirl♥ berkata...

eeeeeeeee
x nikmatnye hidup die. bosan3

uish. girl mesti ah xnk bf gitu.
bosannnnnn hidupppppppp
xleh enjoy lgsg.HAHA

tp, org gtu mesti xnk awek2 neh.
tggu bini turun dr langit jek.
kih3

J. Love berkata...

kenalkan pada gua. boleh gua paranawei sedas dua.

before bulan puasa ni kene lepas gian mahu paranawei orang.

Cik Bucken berkata...

pe plak kaitannye men badminton gune tgn kiri dgn keseriusan beliau?
duuhhh~XD

Fhad berkata...

lu relax je.. org macam tu baget bagus.. gua pun ade kenal sorng bdk gak.. x lama gua kenal.. dalam bulan 12 taun lepas.. cakap nak die je menang.. ape gua buat sume salah.. die je betol.. lagi satu gua benci org yang suka banding2kan org lain.. macam la bagus sgt.. kimak tol... aih.. pesal gua emo lak? hahahaha

Aliesya♥Amani berkata...

i x mahu seperti dia tapi mahu seperti kamu.boleh???
hahah.

GaDis CoMeL berkata...

gua sebagai awek terulung semalaya nak pakwe macam lu, amacam? kih3x.

little ain berkata...

tabik spring toing toing

FyZa berkata...

manusia kan da bnyk jenis..bnyk kategori..so x pelikla..haha..
kesian kat dia gak..apa kaat hiro g kwn ngan dia ja..hik3

Azrul_amigo berkata...

hurmmm..
xtau nk kate pape..

Tomato Gurl's Life berkata...

kesian kat dia..
hiro la pi nasihat kat dia...
tulis kat blog ni mana dia nak tahu...huhu...

BalqisShafiqa berkata...

hiro, tu macam ciri2 wa je.
tp wa baik sikit.
orang gurau ke ape ke wa senyap je.
agak2 patut wa cakap.
tu kira bergaul jugak x??
boleh masuk laa kan.

::cdot the dot:: berkata...

kompem gua kena ajar dia doggie nti kan..

gua tak nak dia..
gua nak lu jek...lu!!!!

Miss ... berkata...

dia lupa dia x sempurna sbb tu suka cari salah org kot ntah.. hehe

reen_sofee berkata...

aku nak laki alim tapi tak dak laa sampai org gurau pon kata lagu tuh!
habbluminallah , habbluminannas!
betoi ka eja?
kene ade hubungan yg baik dgn Allah dan juga dengan manusia!
baru seimbang!
:)

ishiko berkata...

dye beriman lebeyh...ngee ~

echah mashuri berkata...

oke!pena 1 hari..ak dpt tngkap sorang kwn..pompuan..xleh ckp sape..terang2 kot romen pkwe ats keta..
kteorang dlm umh ne terkrjut beruk la..dia suka tnjuk baik..tp xsangka lak cmgitu..
ak ase ketar2 lutut tgk..
kwn ak nk bkak kunci pntu jtuh0-jtuh kunci..terkejut pnyr psl.

bole plak balik tu..
er...dia ckp
"eh..ak nk solat isyak jap...lwt neh."
ok fine...tnjuk alim lg mcm kite ni xkenal sejadah!

Siti Nur Aminah berkata...

kesian kt org cmni...trllu pkr org len xsempurna..n xbek...terllu rasa diri bek..tp lam ht2..meronta2 nk wat cm kt wat

Syida Shukor berkata...

kesian rumet hang aha .

maisyara Pot! Pot! berkata...

hahaha. apa kata sekali sekala hang perli dia balik. aku suka sound orang sadis macam dia ni. kasi dia diam sikit. HOHOHOHOH. xD

aNiS tHe BumbleBee berkata...

kikiki..zaman remaja ni,patutnya enjoylah betul2.enjoy benda yg elok2 lah kan..mcm mkn megi ramai2,pegi mandi manda,benda2 yg sempoi,yg fun.sbb selalu aku jumpe,org yg gila baban baik time stadi dulu,dia jadi lagi teruk dari member2 lain lepas dah keje.sbb dia baru nk belajar buat benda2 tu semua.baru nk menggatal suwit2 pompuan.pastu mulalah merapu2,hisap ganjalah,apalah..adesss...

cleo berkata...

http://plainjane93.blogspot.com/2009/12/bersih-sangat-ke-kita-ni.html

wa prnh baca ni kat blog dia
cubalah

cleo berkata...

weh, komen wa tak masok?
cilake!

nah wa kasi lu satu link


http://plainjane93.blogspot.com/2009/12/bersih-sangat-ke-kita-ni.html

aleen adela akoo ^_* berkata...

abes da cenggitu cara die..ko xsegan pegilah ckp kat die mcm ko ckp kat blog ni ha.mau aku cabar?miahaha :P

@ien_R@z berkata...

dia mungkin nak nasihat.. tp tak kena cara kot.. huhu..

try la ckp kt dia suruh menegur secara berhemah cikit.. hehehe

s h e e berkata...

hurm...manusia memang ade mcm2 perangai...kalo sume same busan gak kn...

tp sy xnk org cmni...mintak jauh...amin...

PinQib berkata...

orng selalu pentingkan diri. haa..adat la nama manusia..



Latest entry. Mai la singgah. 
Apa menu sahur anda?

eiffel berkata...

pasti tidak!!!

ApekxHensem™ berkata...

hahhaa..keterlaluan itu olang