Peribahasa Pelajar

Semangat Melayu!



Peribahasa dan kata hikmat yang direka. Tiada kaitan apa-apa. Sekadar melepaskan tekanan di fikiran. Nafsu di testis. Kah Kah Kah!

Memandang ramai sedang belajar. Buat entri kena fikir guna otak... memang bukan tindakan yang bijak kan?

Rilek otak kejak.

_______________________


Bagai Belangkas Di Tepian Pantai

Maksud: Pasangan ada ke sana dan ke mari sentiasa bersama.

Contoh: Ali Seperjo dan Aminah Rozita selalu belajar bersama di mana saja macam belangkas di tepian pantai.


Bagai Air Yang Tenang Pun Buaya Boleh Lemas

Maksud: Jangan perkecilkan benda yang senang. Meremehkan dengan terlalu remeh.

Contoh: Ahmad Sharizal menyesal tak dapat A dalam subjek Kajian Tempatan sebab dia tak menyangka soalan pasal kenapa air yang tenang pun buaya boleh lemas.


Apa Salahnya Mengintai Nota Di Sebalik Kalkulator

Maksud: Mengintai di sebalik tirai kamar tu Exist, mengintai di sebalik coli itu mat goyang, mengintai nota di sebalik kalkulator itu pelajar.

Contoh: Fakrul Rohaimi memang suka mengintai nota di sebalik kalkulator apa bila lupa rumus subjek Termodinamik.


Biar Mati Akal, Jangan Mati Nafsu

Maksud: Selepas akal di guna semaksimum, nafsu mula melayu.

Contoh: Faiz Tapit baru habis pekse. Lalu nafsu melihat porno 'down' semacam. Ternyata dia belajar bersungguh-sungguh. Lantas kawannya bilang "biar mati akal, jangan mati nafsu". Maka kawannya memberi sekeping vcd porno Thailand kepadanya.


Sambil Menelaah Usha Betis Makwe

Maksud: Buat kerja terer dalam satu masa.

Contoh: Patam suka menelaah dalam perpustakaan kerana dapat melayan betis awek Cina. Selalu dia "menelaah sambil usha betis makwe".


Bagai Nota Di Belah Dua

Maksud: Marah sesuatu lalu membelah sesuatu.

Contoh: Brader Chacha telah sebulan menghafal rumus penghasilan kalsium klorida. Tapi tak juga di kuasainya. Lantas dia mengoyakkan notanya. Ternyata dia telah berbagai nota di belah enam belas.


Alang-Alang Tiru Biar Bijak

Maksud: Buat kerja kena bijak walaupun meniru.

Contoh: "Tak kan tiru member salah eja pun turut tiru sama?" marah Amirul Bozu kepada Sepul Azimi yang meniru bulat-bulat jawapan Brader Lep Lep.


Jauh Punggung Dari Kerusi

Maksud: Tidak senang duduk.

Contoh: Semua hint, ramalan soalan tak tepat.. lalu Akmal jauh punggung dari kerusi. Menitik air matanya kena kertas soalan. Mamposssss aku katanya.


***

Siapa tengah sewel? Buat lagi peribahasa di bahagian komen. Okay? Haha.



Selamat Mengulangkaji Pelajaran...

&

dan Menghadapi Peperiksaan...


Semoga dapat jawab jayanya.




54 ulasan:

Hanna Iymeera berkata...

awal betei abam hiro update ! ngeh ngeh ngeh . *komen sambil membaca buku.

vampire's lovex berkata...

ini gila.. haha..

perosak jiwa bangsa

"bagai hiro tak duduk diam"..

makna nya semasa dia baby,pntang lepa,hilang lah ia...


jika di katil letak,tiba-tiba wujud di atas meja makan..



mungkin anak nya,begitu juga..


ulang lagi sekali,bagai hiro tak duduk diam..



di situ diletak,di sana ia melata..


kbai..

hiro berkata...

baru nak tidur...sedak belajar sunyi gini..haa.

hiro berkata...

VL-- anak abah..haha.

Cidak berkata...

oh.

alangkah indah kalau kau dapat semangat islam.

=]

maria_m0hamadiah berkata...

hahaha.. rosak2..:P

+d.O.Y.A.h+ berkata...

nk usha betis makwe goppp

maria_m0hamadiah berkata...

nasib baik kamu bukan cikgu..:P

saljihitam berkata...

alhamdulillah.

hidayah subuh, tak gitu ? HOHO


sumbakkkkk.

skandaLdariLangit berkata...

nafsu di testis?? hah

Amalina berkata...

Bagai Nota Di Belah Dua, ni aku selalu buat..aku marah, aku patahkan berus gigi.

zoul zombie berkata...

"harapkan hiro, hiro pun tak study"

bermaksud orang yang kita sangkakan deactivate facebook kerana hendak melarikan diri untuk study, tetapi rupa rupanya dia update blog.

DuniakuAbstrak berkata...

"harapkan hiro, hiro pun tak study"


hahahahahaha


terbaik la zoul zombie,



aku takde idea nak ngarut peribahasa apa...all the best Hiro dan kawan-kawan yang amik exam semua..


good Luck!

kawan berkata...

haiihh..

bukak blog sn, ttg xm.

bukak blog cni pn ttg xm.

demam xm now ni.

gud lak utk kamu2 yg sdg berperang.

kenanglah zaman ni, sbb konpem kerat kuku korg akn merindui zmn bergelar stud - indeed.


*gelak snirik tgok peribahasa tu sume, ade yg d tembak tepat ke dada. :p

Brader Chacha berkata...

takkan sampai delete fesbuk, buat peribahasa punya hal

bujal X berkata...

sudah ada internet di rumah,dvd porno tidak berguna lagi.

Tuan Din berkata...

Mengintai di sebalik kalkulator tu...
ala2 bawak 'toyol' ler...
lumrah...2

- elina - berkata...

good luck hiro .

intan.maisarah berkata...

taknak study
nak terus masuk dewan
ambil paper

umira berkata...

haha. gilaa. rosak bahasa.

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata...

hahahaha.. hiro hiro hiro ........
punah peribahasa;)

airazulaikha berkata...

masyaallah punah bahasa melayu dikerjakan hiro..haishhh
cikgu bm nak marah ni!!

hiro! awak duduk diam2 bawah meja jgn keluar sampailah balik..

Faiz Tapit berkata...

bagai si hiro dengan si sora aoi

maksudnya: kalau dah namanya jantan, porno mana dapat dipisahkan

^ Uncle Syaf ^ berkata...

bagai mengherdik buaye kelaparan

maksudnye : maki hamun orang yang tengah panas, so stanby je lah nak kene terajang.


***boleh ke cam tu? he3

♛ nadia the blogger berkata...

bagai tikus ajak Hiro baiki labu

maksudnya : .... *paham sendirilah

oit, thermodynamics open book der, takyah nk sorok rumus dlm kalkulator, hahah

iQa~ berkata...

aku sker cara ko hilangkan tensi stdy...stylo kot..hahaha~

nick nin0s berkata...

HAHAHA ~

Terbaek !

dindingkosong berkata...

hik hik hik....cam best ja, boleh buat pedoman utk last 2 papers...

hanaahmad berkata...

nak pinjam cd porno Thailand...hahaha..cmni gaya bebudak yang tgh meroyan final exam ye.. gudluck la bro! haha

HEROICzero berkata...

bagai toyol bermain guli.

-bawak note kecik2 dalam exam hall, tapi satu haram apa yang salin pun tak keluar.

Raihana Izzati berkata...

:)

Kemain minta maap semalam. tak raya lagi bang.lol

My seniors cakap course eng plg susah is EE.so goodluck.

PERIBAHASA: Guru kencing berdiri,murid kencing berlari.

Saja rasa nak terkencing.boleh pikir ni je.

okbai.

Bel Sapine berkata...

Haha. Apa pun tak boleh

My Aisy berkata...

adoai...hancus..lebur...hehehehe

Republic Aku berkata...

hentam saja la labu...kah3

ciK fLower meLawEr berkata...

hahhaha ckgu den un xpenah bg peribahase hebatt gam ABANG HIRO bg...hahahahahha

ghost writer berkata...

bagai mencukur bulu di betis,bulu di dada tumbuh meliar...

maksudnya..ko fikir lah sendiri..haha

unieMARKS :) berkata...

goodluck hiro ! hahahahaa

#bagai Hiro rindukan Unie.'
ehhh ! pulok ~

nak mampos ngan kak di Mesir . erk ~!

pembetulan :
bagai kunang kunang tak cukup makan
maksud = dah makan tak pernah kenyang , lagi makan lagi lapar

ok mrepek babai.

nurkaloi berkata...

hahaha hampass kelape punyer peribahase hahahaha
rare betull

ibarat kaloi dalam perigi

cu teka ape maksudnyer...kekeke

KHRLHSYM berkata...

Bagai Air Yang Tenang Pun Buaya Boleh Lemas


ayat ni best. kehkehkeh

Berto berkata...

saya sebagai cikgu sandaran tidak terlatih Bahasa Melayu kelas 6 Anggur Sek. Keb. Parit Jawa membantah penggunana pelirbahasa ini. Eh silap, peribahasa ini.

ishiko berkata...

byk plk peribahasa beliau neh~

Nur berkata...

orang yang boleh pass exam pon boleh jadi tak lulus bila baca nih..haha

eqacashperlala berkata...

ada-ada je kau ni..
hahaha :D

areleaf berkata...

deactivate fesbuk ye dik?nak jadikan gua idola lettew...

Siti Mashitah Saidin berkata...

hahaha... gua da abes exam!

gud luck eh!~

NuR 'aQiLaH berkata...

oke, p isi borang kat karamsinghwalia pat! wakaka

eiffel berkata...

kemain tau!strugle sgt lettew kononnnya...wt peribahasa ter delete fb

dylli berkata...

HAHAHAHA..
suka ni!
tapi, tak ada idea pulak nak menambahnya sebab otak dah guna habis tuk jawap final tadi.
lega~

Fitrah Adnan berkata...

wahh!! makin tensyen..cikgu ajar lain prof hiro ajar lain..mana 1 betol nih??

misS JuEni berkata...

wah..wah...wahhh....

sgt terbaek!!...ilang stress stdy jp...

:)...tq

hiro berkata...

gua harap cikgu BM gua tak menitik air mata baca ni..kih kih kih.

.:: yUki a.k.a f@Ra ::. berkata...

hiro...jgn jelez..gwa dah abes exam!!!hehehehhee
dah selamat duk kt umah dah pon~~


gud luck utk sume yg x abes exam lg~~

Master Hacker berkata...

menangis cikgu BM aku kalo baca entry ko ne...hahahaha.....

cikgu mana ajar ko?

aku nak minta tuisyen sekali....hahah

Master Hacker berkata...

menangis cikgu BM aku kalo baca entry ko ne...hahahaha.....

cikgu mana ajar ko?

aku nak minta tuisyen sekali....hahah