Gula-Gula Lawan 24:7


GULA-GULA


Dekat Malaysia ni, ramai ada penyakit. Tak kira kecik atau besar. Sebab utamanya tak jaga permakanan. Gula juga bahaya sebenarnya. Banyak gula membawa padah!

Tujuh Langkah Bijak Kurangkan Pengambilan gula ialah;

1. Amalkan minum air kosong.

2. Baca label makanan dan pilih produk yang ada kandungan gula yang rendah atau tiada langsung.

3. Kurangkan pengambilan minuman berkarbonat dan jus buah-buahan yang ditambah gula.

4. Kurangkan gula dalam resipi masakan.

5. Hadkan 1 sudu teh. Kurangkan atau elakkan pengambilan gula dalam minuman teh atau kopi.

6. Utamakan makan buah. Makan buah-buahan sebagai pencuci mulut atau kurangkan makanan pencuci mulut yang mengandungi gula yang tinggi.

7. Kurangkan pengambilan makanan manis seperti kek, biskut, coklat, aiskrim, dan snek berperisa.


Sebelum

Selepas

Dengan sedikit bantuan Dunia Ramping serta Juz Matez 5. Maka, betis lu orang bagi perempuan macam makwe Korea atau Jepun.


Mahu lebih sihat kelik Info Sihat.


24:7

Kita mesti mengingati Tuhan 24 jam dan 7 hari seminggu.

Itulah gua kabor lu orang tak dengar. Jika nampak nombor ini; 24:7 teruslah berzikir ke, solat ke, qada Subuh ke. Buat amal jariah ke. Okay? Jangan nak memaki saja.

24:7 ini membawa imej semangat perubahan. Daripada bukak sana sini, lama-lama pakai molek macam geng Raihan sama Rabbani la nanti.

Ye lah, dia punya 24:7 ingat Tuhan. Moga hidayah datang. Hehe.


Anak muda jiwannya meronta-ronta.

Akhirat serta dunia perlu seimbang.


Kesimpulannya, kalau sudah terturap itu punca rezeki mereka. Biarlah mereka nak bergula-gula, nak ber Mpop bagai. Biarlah. Biar... biar. Lu nak anti-anti bagai tak guna. Baik lu orang pergi pekena kopi sambil nengok Mancester United main. Keh Keh Keh.

Jadi, kehidupan kita sihat dunia dan akhirat hendaknya. Heee... Berilmiah tak? Sedak juga buat entri berilmiah ni kadang-kadang. Hue Hue Hue.


55 ulasan:

Cik Bucken berkata...

ade hati nak tiru k-pop. muke memasing cam x mandi limeploh hari jeeehhh.

Republic Aku berkata...

"Dengan sendirinya betis lu orang bagi perempuan macam makwe Korea atau Jepun."


tiba-tiba keluar ayat ini...kah3...mmg keluar sempadan betul....

vampire's lovex berkata...

ohhh dah lama amal,tp x dapat pon kaki korea !!


benci betoiii !


haha

Cik Miera berkata...

haha.. ok, sumpah lawak.. cara perli yang best..haha. tiru k-pop? yerk

hiro berkata...

mereka ikon remaja masa kini. kah kah kah!

ɳυɾҽȥȥαƚყ ʝαʅαʅυԃιɳ berkata...

tunjuk bodi perut buncit muke udoh watpe?


tunjuk betis hitam berkudis tak cukup tinggi watpe?


piirahhh!!!!!! meluat okehh!


lega. baru blh berzikir.

hiro berkata...

dia suro hang teka mana pakai bokser mana pakai spender je tu.

cik heroin berkata...

haha, sumpah lawak. pndai diorg plih nma kmpulannnn. haha

intan.maisarah berkata...

jeles dengan body minah korea

zoul zombie berkata...

hiro nie memang stok usha betis je.

Amira Chan berkata...

Slawak lawak
hahaha
:D
dah follow
hit me back

Faiz Tapit berkata...

nak snsd punya betis... huehuehue

hiro berkata...

oh..makwe tu SNSD ke? gua ingat itu geng Elite. yang Azza sama Abby dulu..haha.

Wahida Nasution Thakhrim berkata...

snsd memang kakinya panjang2.. cantik~~

dylli berkata...

pergh. suka entri ni. memang berilmiah. HAHAHA.. :)

JIJI YU berkata...

dah tu betis gua dah ibarat betis pemain bola ni camne plak

saljihitam berkata...

anak sape ni weh ? oh salah salah.


sape mak dia ni weh ?


oh ibuuuuu.

hiro berkata...

alang-alang guna naik 20 sen esok, baik lu orang guna tips gua bagi tu.

keh keh keh.

Cidak berkata...

aku dengar mung dop lepas interview nak masuk 24:7..

ye dop hiro?

lama kawe tak kecek kelate..uhuk3

Sca Ndx berkata...

LOL. hehehhehe

hiro berkata...

cidak-- aah..tak lepas. lagi 3 point nak lepas. dapat kat jali anak pak berahim misai lebat.

hamzah ian berkata...

ok

Siti Mashitah Saidin berkata...

hahahahaha... maslahnya si 24:7 tuh ingat tuhan ka??

eqacashperlala berkata...

baik punya bagi...
haha

Amanda Sasha berkata...

wahh peha ka lg tu. ceing~ hahaha

Amy Wong berkata...

cam cilakak tahu.

hahahah!

Nur Fatin Nabila Zeeyan berkata...

terbaik

Puteri Iqa Izyan berkata...

yess.. thanks bg tips. pasni betis gua konpem mcm makwe korea. bhaha

eszol raar berkata...

cegamp

Dale berkata...

kah kah kah
ikhlas gila !

melle amir berkata...

hahaha serius aku gelak

.sweet-ants. berkata...

hehhee suke entry nih... peha org malaysia jrg kot keding2 camtu kahkahh

kembatolo™ berkata...

betis ngan paha beza ohh~
HAHAHA~

Lucifer berkata...

terbaik punya post!



huhu, sayang sama lu, hiro, jaga diri baik2.

mamawana berkata...

Kaki guwe, betis guwe sebijik cam betis spesis korea , sebab tu guwe pakai labuh2 tutup aurat, forever gebusss.

fatinizzati berkata...

24:7 tu memang maksudnya ingat Allah sentiasa. rase keji je tengok kumpulan yang macam tah pape gune name tu. bajet kita nak tengok dorang 24 hours la. haktuihh

Sab Buenoo berkata...

2pm 2am.. okbai.


mantap2..bukan betis peha gula2 tu. tapi entry kau. haha. :D

- elina - berkata...

kerana nila setitik,
rosak susu sebelanga .




gua nak tukar nama blog nnt !

DuniakuAbstrak berkata...

menganjing tahap super ni

Pyka Rahmat berkata...

takpayah nak tunjuk kaki sangat kan aurat tu. hm bai

Heidi Shafiq berkata...

kumpulan gula2 nmpk sedap.. haha.. :D

hiro berkata...

komen tak leh like ke? power betei lu orang komen..aumm.

koroe berkata...

kali ni aku setuju dengan kau. aku nak gelak tapi dalam kelas mane buleh gelak. pengetua marah karangg

biruMerah berkata...

okie *munta hijau :) hahahahhaa

FAR berkata...

hiromeo, weh shapa depa nih?aku yg tak update cite baru ka memang depa ni tak pemes?lalalallaa

hiro berkata...

FAR--pehh, kemain nama.keh2.
baru nak up ni..tak pemes lagi.

erysweetie berkata...

kehkeh...apsal ko tak letak gmba kumpulan solehah yang ade bienda?

Idati Malek berkata...

keh3..
aku rasa lawak gilos.

dayah SnoW Heuka berkata...

haha... ape la ayarkkk tuh sebab kerajaan naik kan gulan muahahaha xD

unieMARKS :) berkata...

jom berK-pop ;)

GuavaTheBuaya berkata...

Tak boleh tahan mencarut first time gua dapat tahu pasai depa ni. Lawak sungguh, gua terkekeh kekeh. Haha!

alexa yussida berkata...

haha..hiro masuklah maharaja lawak..keekkeke

Tanpa Nama berkata...

nak share dkt fb! tq hiro~

cik sakdi berkata...

pergh.. terbaik la gambar sebelum selepas tu. wahahah

dyba gula-gula berkata...

hahahaha... terbaekkkk!