Bicara Sang Embun Dengan Sang Pokok

Biarkan ia terus menghijau.



Sipi-sipi sinaran Sang Mentari dari orbit timur kian menendang Sang Bumi. Seluruh Sang Bangau berkuak rentang mencari rezeki. Sang Burung Hantu bergegas berlari kencang ke tempat lebih redup. Sang Kelawar termenung panjang kerna Sang Pokok sudah lambat berbuah.


Sang Embun: Selamat pagi Sang Pokok. Semoga hari kamu indah ya hari ini.

Sang Pokok: Entahlah Mak Embun. Saya tak berapa selesa semenjak kebelakangan ini.

Sang Embun: Mengapa kamu berbicara hal demikian? Apa yang kamu gusarkan?

Sang Pokok: Manusia.

Jawab Sang Pokok ringkas.

Sang Embun: Sang Manusia bajingan itu lagi? Kaum kamu ditebang serakus-rakusnya lagi? Anak kamu dicabul tanpa belas kasihan? Laki-laki kamu di rampas dan anak perempuan kamu dirogol?

Sang Pokok: Begitulah.

Sang Pokok seakan tak dapat menahan sebak.

Sang Embun: Sabar ya Sang Pokok.

Indah sungguh Sang Mentari menyinari. Entah mengapa lebih indah daripada biasa. Tapi sayang. Seluruh kaum Sang Pokok tak dapat melihat senyuman Sang Mentari seperti biasa. Kawasan keluarga Sang Pokok sudah habis diratakan. Tinggal dia keseorangan. Kawasan menjadi padang jarak padang tekukur.

Sang Embun: Manusia. Biasalah Mak Kok. Mereka lebih pentikan pembangunan daripada menjaga alam. Okaylah. Sang Mentari sudah hampir menjemput saya. Esok kita borak lagi. Adiosssss.


"Manusia Kejam" fikir Sang Pokok sambil mengembuskan nafas yang segar tapi kian berkurangan.



47 ulasan:

vidadarisakura berkata...

;)

Fina Fento berkata...

ye. bajingan manusia-manusia itu.

AyuE SurihanyOt berkata...

save the forest save us...cogan kata org asli kat chad dan cameroon..

M I A J A M A L U D D I N berkata...

got what u mean ^_^

hiro berkata...

vivi--hype.



fina-duniarasakumati.



yue2--keh2..sifu n tongga pe.


mia--yup.u intelligent.

mekdonel berkata...

The real true great blog:

www.fdausamad.blogspot.com

Baca few entries..serius ketagih!

i dont lie dude..

DuniakuAbstrak berkata...

Sang Embun : Sabar ya Sang Pokok.

Sang Pokok : Ok sang embun

Sang pencoli: ade coli lebih?

Sang Embun : Hoi!! tengah sedih2 ni, potong stim betul la

Sang Pokok : @%$@#$@&*

syashafie berkata...

let them grow :)
p/s : sya bukan bajingan :P

fyezrahman berkata...

manusia perlukan pokok untuk bernafas..manusia belum sedar tentang itu..atau da sedar, tapi tetap bengap!

hiro berkata...

ayul: grrrr...keh2..stail.


sya--bukan kita yg dia maksudkan.
mereka yg rakus pada pembangunan di luar sana. sekian.

hamzah ian berkata...

mende la

farahh berkata...

takpaham =,=

Cik Jari berkata...

erm..sian keluarga pokok...

platipus berkata...

ooooooo

Aliesya♥Amani berkata...

yang..i x paham..=(

princeduyong berkata...

dan tangan2 rakus itu pasti akan memangkas jua...selagi ada yang berkuasa 'menyain'

Encik Tikus berkata...

kah kah cam gampang jeaa, pesal nie ?

d 4 dahlia berkata...

apekah cerita ini ada smbungan..smpai episod ke berapa agak2nye,teee..

Miss ... berkata...

argh kesian si pokok tp klu jati mmg mahal hehehe

aesya_echa berkata...

save the trees no more paper exam..
haha..

hiro berkata...

entri ini menekankn kepada manusia yang suka menebang pokok secara tak terancang.

budak tadika pun paham.grr.

selamatkan bumi.

-iEkA DaRLink- berkata...

hiro, bagus betul entri anda. :)

nurul ain berkata...

hentikan exam. salamatkan pokok2. :)

eiffel berkata...

xley blah komen ayul...camtaek!!!!hahahahaa


sygi pokok

wOrLdOfsEcReTwHisPerEr berkata...

dats true!
pkok byk ditebang smata2
huhuu..knonnya daun kring bt smpah
tnpa sdar pkok tu sgt berguna utk kita~huhu..

hidup pokok!!
;)

Lelaki Ini berkata...

loves our environment!!!!

jambz- berkata...

'penti' atau penting????????????

Mohd Nor Quiyyum berkata...

nk jmpe mak kok gak haha

Linglung berkata...

Hiro goes green! :p

Ain Atika Zailani berkata...

tak berapa faham cerita ini...

chiLl Out...!! berkata...

jemput join cbutn bertuah kt blog..mudh je..jdikn dri anda bertuah..mklumt lnjut d blog.. ajak rakan2 anda jgk k..hehe.. cepat sebelum terlmbat

suzie rahman berkata...

mnusia hnya mahukn pembngunan bkn kehijauan..i dont like juga sang pokok n sang embun,giv me 5!

LadyRye berkata...

sayang...

sesungguhnya entry mu ini tidak ku baca

ada ternampak perkataan embun , pokok tapi aku pening kepala

tapi tak apa

aku komen juga





btw aku taw mesti aku kalah dalam contest EGBB

sebab aku tak gila-gila promote mcm orang laen

infact aku tak promote langsung!!!

cdot sorang saja vote aku sebab dia sayang aku ketat-ketat

orang laen mana ada vote aku pun

lantaklah

ada aku kesah???











menang ka kalah pun i tetap lebiu!

aku taw entry aku yang paling best di hati aku sendiri! sebab aku dah baca entry-entry laen

kebanyakan nya macam sial tapi promote cam haram!

terima kasih!

adwafarahin berkata...

yup manusia kejam pada pokok2
haihhh

aNiSa hANg tUaH berkata...

sayangnyaaaa

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

wah..ramai sayang hiro..ummi pn sayanggggggggggggggg hiro..keh3.

farhah adeli berkata...

entri yang menginsafkan. :)

WONG SIKAMPUH ngoceh berkata...

Selamat malam sahabat.Aku singgah di blog ini kali pertama.Aku juga sdh follow this blog.Sila jika berkenan anda follow back.Salam hangat

si biskut berkata...

ko pon kejam

plumpy.tootsie berkata...

go green!

ok,act tk tau nk komen ape.

snowblack berkata...

nasib baik Tuhan ciptakan pokok pokok ni punyai jiwa tapi tak mampu berkata kata.

klu tak aku rasa kite semua, errr maksud aku manusia yang suka menebang pokok secara tak terancang ni mesti dah kena sound baekk punye.

oh manusia !

Roxy zai berkata...

suka suasana byk pokok..bt hati rasa tenang..hurm~

Tomato Gurl's Life berkata...

n3 ni paling best sekali dlm byk2 n3 hiro sebelum ni!!

siapakah manusia banjigan itu??huhu

sastraboy berkata...

emo.

hm. jap jap.

emo yang bagus.

gud emo.

yua berkata...

manusia skang ada mata, tapi buta.
ada akal, tp x nak bpikir..

NOOR FATIN berkata...

errrrr....

.s.o.f.i.a. berkata...

adakah kita yang bekerja / belajar dalam bidang kejuruteraan bakal tergolong dalam golongan manusia bajingan tersebut..............???