Jika Benar Dia Untukku

Terima kasih kerna memenuhi ruang di antara jariku.




Nama gua? hmm... rahsia. Umur gua? rahsia. Gua hensem? emmm... rahsia jugak. Gua ada guna produk dr Rozmey?. Serius shit tak. Ok. Ini cerita cinta gua.

***

Abang, Sayang dapat sambung belajar. Dekat Mesir.

Gulppp. Telan air liur gua dapat mesej dari makwe gua. Gila lu, pasni jauh la dengan dia. Dating pun jarang-jarang. Eh... bukan jarang-jarang, tapi kadang-kadang. Lebih tepat satu tahun sekali. Nanti dia lupa cakap Melayu macam mana? Gua dah la khatam Quran tak lagi, nak suruh belajar bahasa Arab. Kirim salam la weih.

Bila pergi?  Gua balas balik mesej dia.

Hujung bulan ni. Yeyy. Ceronoknya.

Pehh. Dia ni macam suka pula duk jauh-jauh dengan gua. Tapi dia memang dah lama impikan nak sambung belajar luar negara. Dalam bidang perubatan pulak tu.

Ok. Balas gua ringkas.

Gua ingat lagi ketika dating minggu lepas.


"Abang... nanti Sayang dapat sambung oversea, Abang bagi tak?"

"Napa tanya Abang? Tanya la family"

"Dah. Dorang bagi. Abang pulak?"

"Kalau ikutkan Abang, Abang memang tak nak bagi. Sapa nak makwe duk jauh. Nanti kena kebas dengan budak Arab camne. Dah la dorang hensem. Tak suka makan nasik pulak tu"


"Hehe. Abang ni. So, bagi tak?"

"Dah itu impian Sayang kan. Pergi lah"


Gua tersentak bila ada orang buzz gua dekat YM.

Nadia_Putri: Awak wat pe tu?

Perempuan ni selalu chat dengan gua bila gua Online. Nampak macam dia sukakan gua. Bukan nak bangga apa, tapi gua dapat rasa. Mungkinkah nanti perempuan ini bakal merampas tahta hati gua?

Makwe gua duk Mesir enam tahun tu. Apa-apa pun boleh jadi kan. Piala dunia yang empat tahun sekali tu pun berubah pemilik. Ini kan pula hati manusia.

Akan ku setia pada kamu. Fikir gua dalam hati. Sambil buka fesbuk makwe gua. Terus gua sign out YM. Malas nak layan.

Kalau ada jodoh adalah
Gua dah ada dia
Kasih dia
Sayang dia
Sepanjang gua terikat ngan dia
Gua cuba penuhkan tanggungjawab gua

Dia jauh mana pun
Gua dan dia percaya satu sama lain.
Itu sudah cukup
Lambat laun dia akan lengkapi hidup gua


"Ya Allah,jika dia benar untukku kau dekatkanlah hatiku dengan hatinya.Dan jika dia bukan untukku damaikanlah hatiku dengan ketentuanMu"

Dalam Islam pun mengajar kita supaya setia. Yelah. Setia pada agama Islam. Dunia yang penuh pancaroba sekarang ni, ramai keluar Islam. Tak setia. Gua akan cuba setia selagi dia pun setia. Enam tahun je pun. Keh Keh Keh.

Itu saja gua dapat kongsi. Tak kan nak cerita jugak gua dating pakai baju apa, keluar dating kat mana, makan suap-suap tak, gilerrr apa. Haha.




100 ulasan:

plumpy.tootsie berkata...

setia tu tanggungjawab.

tanggungjawab tu amanah.

sama-sama kena jaga baru boleh jd bahagia.

gadis yang ingin kurus. berkata...

sapa faris ni?

buDAK keCIK berkata...

erk?smbung bljr mesir?bidang perubatan?

tetiba ak teringat kt bidadari besi~!

sob3.cmne la dia kt bumi anbia tu?dh la tgh musim sejuk skrg ni.

ko ni tgh brcinta dgn bdk mesir jugak ke?

pape pn, ak juz nk ckp kalu dh mmg jodoh, x ke mana pn...

tia berkata...

percaya & setia sgt penting.
:)

Bella ♥ berkata...

hurmm..baru je jugak buat citer macam ni kat blog. tapi tak post pun lagi. ermm..anyway setialah sentiasa. kita cume merancang tuhan yg menentukan. kalau jauh berjuta batu sekalipun tapi kalau dah jodoh tu tak kan lari kemana. :)

pingu_kecik berkata...

insyaAllah, kalo da jodoh takkan ke manenye..doakan yang terbaek oke..^^

p/s: sile jangan curang dengan awek anda..!!

ezanoor berkata...

teruskan kesetiaan... aku suke cara ko... semoga allah rahmati kamu berdua... semoga jodoh kamu berdua berpanjangan... amin

honeybeeanjell berkata...

awww. lelaki kalau dah sayang, dia mesti akan setia.

gua doakan lu bahagia dengan si dia. InshaAllah, ada jodoh, tak ke mana kan?

xoxo

MOFASAD berkata...

gua macam terasa je???

pe kes?





gyahahaha!

nadia berkata...

macam bidadari besi~~

hihihi =D

mofasad pown awek die kat mesir kn?

nadia berkata...

macam bidadari besi~~

hihihi =D

mofasad pown awek die kat mesir kn?

hiro berkata...

grr...ini bukan cerita cinta gua...

Anis izyan Abd Rahman berkata...

gaaa~ setia!! tolong laaa setia !!
sakit bila ditinggalkan
huuwww

sAya ciTAh kAMu sApE.. berkata...

i looiiikE~~

nurasewel berkata...

rasa mcm pnah baca je cter ni,tp di mana ya??? novel kot?? keh3.

buDAK keCIK berkata...

cop2...

ak ase ak cam kenal love story ni~!

bidadari besi+mofasad~!

faris = farid

*tukar d ke s

kantoi sudaa

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

Bila bercinta jarak jauh kenalah setia...tapi ramai lelaki tak sanggup..ntah kenapa LM tak tau.

sastraboy berkata...

awek lu, dengan mofasad berbondong ke mesir eh?

haha. semoga lu bahagia lah hendaknya!

Azrin Kamaludin berkata...

kalau la ang tibe2 berubah hati..
mmg ang nie tak setia la..
anggap jela itu satu ujian..
bak kate org dulu"..
"jauh itu suatu jambatan rindu"

Rebelle Me berkata...

setia setia setia!
(:
all the best!
pray the best for u guys..
aminnn~

ღ Sumomo-chan ღ berkata...

wah wah.
setia ok ? :D haha

Biela Sapine berkata...

SETIA ADALAH INDAH

liyana berkata...

6 tahun tu....hihi

-hazen berkata...

ni betul2 ke tipu2?

bangkai betul.

pauah gua nak beza cerita lu.

Rizha. berkata...

jiwang !
hahaa.

okay sgt sweet, kau dah janji nak setia.
jangan mungkir janji !

Miss ... berkata...

wakaka patut blog ko dah agak lain..tgh hangat bercinta rupanye keh4

Cik SHiNJU berkata...

Alah...6thn mcm 6bln jek la..
kalo 60thn tu baru iyer..hakhak :p

dak eina berkata...

plis la setia...hahahaha

cik hani berkata...

stia lah pada yang satu...tapi kalau kita setia, dia pijak kepala?mcm mana pulak?

Mohd Nor Quiyyum berkata...

tunang la dlu bro!

✿....rossa alina....✿ berkata...

mofasad terase..sbb mcm citer dia..kakakakaka..tetttt!!!!!!!!! ;p

hiro berkata...

keh2.tw la blog gua. tp tak semestinya ini cerita gua...

gua kan pro..haha

Fadzrul Hisyam berkata...

cakap senang...bile rase, ntah2 xsampai 6 hari dah tergugat...kih3x!

aNiSa hANg tUaH berkata...

6 tahun lame laaa

W3 tOgetHer berkata...

gudluck bro....smg ko setia selagi masih ader rasa...

Anna Boleyn berkata...

laaaa..lu ada awek ke. hehehe ;p

:: cekodod :: berkata...

very nice 1

TiKa LEh berkata...

semoga setialah yerk..tp mcm sush je..hehe

cik @!en berkata...

cinta jarak jauh.. fuhh.. byk dugaannya... tapi selagi tahu tanggungjwb n setia.. insyaAllah berkekalan.. ^__^

klau ada jodoh tak kemana.. hehe

Aliesya♥Amani berkata...

oky fine..i kalau bce u punye cerita mesti i rasa something....























jeles!!!!!!
demn!

h A n Y S berkata...

cinta jarak jauh,hmm..gayah weh..aku dlu,ms CJJ, ok ah, die setia, then ble dah dok dkat2, dia buat taik plak kat blakang aku,
so, kesimpulnnye, jgn bagi 100% 'hati' kau pd dia, simpan sket tok ko, huwa huwa huwa~ ;p

h A n Y S berkata...

cinta jarak jauh,hmm..gayah weh..aku dlu,ms CJJ, ok ah, die setia, then ble dah dok dkat2, dia buat taik plak kat blakang aku,
so, kesimpulnnye, jgn bagi 100% 'hati' kau pd dia, simpan sket tok ko, huwa huwa huwa~ ;p

cherry berkata...

kawin dulu lah... ngee~~~

Siti Mashitah Saidin berkata...

peh!!!

bgus2... idop kena setia!~

ifah berkata...

semoga berbahagia selalu...

Sayang D'Sayang berkata...

nice story...tp ending story nye msti ktorg kne tgu 6thn...
kne byk uat story lgi...
by twy thnks follower my blog...^_^

niena berkata...

Betol
If ade jodoh ade la tuh
Kita merancang DIA yang menentukan







:)

hamzah ian berkata...

ini cerita farid..

hue hue hue..

jadah ape la gelak camni..

har har har

Cik Akma berkata...

lelaki setia baru nampak hensem dan macho. sekian.

Chybee berkata...

kalau org lain boleh takkan sendiri tak boleh kan? bukan senang nk dpt offer patut hiro rse bangga ;)

say congrates to her :)

She is f.A.z.A berkata...

menguji kesetiaan u tu..

p/s: be strong.smthng happen for a reason.. chill!!!

aesya_echa berkata...

alala..
comeynya..
setia jgn x setia..
=P
btw, congrats to her ya..^^

farhah adeli berkata...

setia jangan tak setia. nnti dapat wife doktor. hehe.

Poyaty berkata...

wahhh, kagum lah nii. jgn bg can yg suka dkt awk tu. nnt da terlajak perahu xleh undur. eceehhh. hehe

farahh berkata...

hahahahaah! serius gua gelak2 bace. sbb gua rse ni mcm serita farid. hahahaha!









sambung gelak dlm fb jap ;)

tot tot kecik berkata...

salam..


nice entry..
semoga kepercayaan wujud di kalangan mereka2.. :)

jambz- berkata...

kah kah. mu ni hiro. makin lame makin jiwang agaknye.

demmit~

Notami berkata...

cinta2 juga..syarak jgn lupa ye.. :)

eiffel berkata...

fared :: lu memg ptot terasa pown!!!hahahaa....


gwa plg suka lu citer psl setia pd agama...

platipus berkata...

hari-hari dok bermanja-manji dengan awek-awek blogger..setia la sangat...


amma.appa~..

demm!...hodoh la 1malaysia 1ketawa ni..macam shilake!...tukar!

rieyana ynn berkata...

wah...setia lah...walaupun dtg 1000 godaan...ahaks..

Anna Boleyn berkata...

hito..anda di tag :

http://www.hanalovenest.com/2010/11/pertandingan-header-tercantik.html

klu ada masa join la eyy. :)

faizs berkata...

Andai sudah tertulis dia untukmu, ujian hebat mana sekalipun dia pasti milikmu.. (pergh.. ayat.. )

aki mls login berkata...

oii!! oii!!

lu bkn hiro...
ak taw...
kua kn blk si hiro tu!!
cess

doa tu ak save da....
heheheh

Aqilah Nur berkata...

jgn sesekali curang. tak baik.

suzie rahman berkata...

aku xpercaya pon der kesetiaan tu pasal aku xpnh exbf aku yg dulu2 tu setia.klu setia xputus! argghh aku bnci toi dorg.

Lya Colours berkata...

"Ya Allah,jika dia benar untukku kau dekatkanlah hatiku dengan hatinya.Dan jika dia bukan untukku damaikanlah hatiku dengan ketentuanMu"

adalah sedih untuk menerima ketentuan yg bukan berpihak pada kita
tapi haruslah terima
kerana jodoh itu telah di tetapkan olehNYA

::cdot the dot:: berkata...

mlm ni ai tunggu yu..




dia jauh..tak dpt hidu..

hiro berkata...

kak dot,haha..

alexa yussida berkata...

ehem..
saya penah jnji ngn sum1 cmtu..last2 sorg ke japan sorg ke russia..hub tu hambar bila die tak beri perhatian...kpd yg cinta jarak jauh,plis beri perhatian pada si gadis..atleast msg skali shari..tnjuk yg korng care kat die..

tyqa berkata...

woaaaaa mcm sedih pulak nak jauh2, btw setia ttp setia yaa :) semoga berbahgia

Farah Sygs berkata...

yes..cinta jarak jauh..setia tu perlu...n faham opkos....smoga ada jodohmu dgnnya...amin2...

fya zainal berkata...

kalau ada jodoh x kemana

cik siska ^-^ berkata...

wah2..ganas sambil menjiwang entry ni eyh...^_^

NichKhun berkata...

dek.. seyes aku terharu baca ko punye entri neyh..
huhuhuhuhu

f_aRa_aINa989 berkata...

semoga dia menjadi milikmu..
;)

Tomato Gurl's Life berkata...

cubalah setia smbl nyanyi lagu krisdayanti..hahahaa...

Cik Jari berkata...

taknak pakwe blaja kat mesir....

nih tekad gua..

weyh,aku suka ayat intro..yg pasal jari tuh...

nabihafadzli berkata...

setia itu penting

hiro berkata...

setia. mudah diungkapkan. tp.

hiro berkata...

entri ini ditujukan khas untuk farid n fiqa..lu orang mmg kental beb.

M I A J A M A L U D D I N berkata...

SWEETTTTTTTTTTTTTTTTTT.. HAHAH

M I A J A M A L U D D I N berkata...

SWEETTTTTTTTTTTTTTTTTT.. HAHAH

NOOR FATIN berkata...

rasa mcm baca blog mofasad pulak. haha

Juel berkata...

uish nsb baek dah sign out ym
bahayes tuh
nanti hati bergoyang
hohoho

farahmoque berkata...

hahahahahaahha..siyesss aku rase cite chenta si parit kau curahh ni..:D

hiro
terima kasih kerana setia...

hiro berkata...

entri ini ditujukan khas untuk farid n fiqa..lu orang mmg kental beb.

Fiq berkata...

bukan depa tak suka makan nasik, mereka kureng makan nasik..


bolehla tu..


ahhahaa

Fiq berkata...

hiro horrow...


yu tade subjek lain nak pakai ke..asek2 awek blaja kat mesir..busyan ma...

hiro berkata...

grrr.

NuR 'aQiLaH berkata...

eh. xde pekataan coli.



bhahaha.

*cimOt* berkata...

moral of the story is be loyal..tapi 1 ja ku nk ckp,laki2@fomfuan ni kalo setia mmg setia gilos!!!but once betrayed, omg cam sial ja la kan..

dylli berkata...

sweet!
cubalah untuk setia. :)

y@n@ M!B berkata...

hebat la lu dpt awek blaja oversea..ngeh³...=P

K I E R A berkata...

Aku suka post ni :)

Tulus.

HAHA

Nailofarhazirah berkata...

tp ad sowang macik pnah ckp setia tu satu problem bg lelaki.. btol kew?

tetamu senja berkata...

hehe..sabar bro..dia pegi berjihad tu..insya allah..sling percaya n bg komitmen pnuh..berhasil nt..^^

cik bubu berkata...

kencang ah lu!

~~faizatul akma~~ berkata...

kalo la sume lelaki setia camni kan bgs...hu3x

+d.O.Y.A.h+ berkata...

banyak kali gua baca entry ni. erm erm erm. tacing eh. pinjam bokser nak wat lap aer mato. keh3