Dia Juga Punya Perasaan


Semua manusia dihadapan Allah adalah sama, kecuali taqwa.



Situasi 1

Shiah Jalil: Haa... tengok la tu, tergedik-gedik.

Rosmah: Memang ikut perangai mak dia lah.

Shiah Jalil: Ko nasihat anak ko baik-baik Rosmah. Budak tu kotor, nanti anak laki ko dapat dosa.

Rosmah: Eeeeeiii... geramnya aku. Anak aku juga dia kacau.



Situasi 2

Mat lepak: Aii. Cik adik. Jum kapel. Mau?

Kawan Mat lepak suka hisap rokok murah: Ehh. Sombong lak dia. Mau p mana.

Suraya: Balik rumah.

Mat lepak: Alaaa. Jom la borak kejap.

Suraya: Tak boleh. Ada keje.

Mat lepak: Weiii... sombong la ko tu. Ko ingat ko suci sangat ke. Dasar anak haram. Buat cemar kampung ja.


Situasi 3

Makcik 1: Ehh. Anak haram datang. Jum pergi kedai lain.

Makcik simpan duit dalam coli: Tak ingin nak beli sayur kat sini kalau ada anak haram.



Suraya. Bukan nama sebenar. Dia merupakan anak luar nikah. Semua orang dekat kampung dia tahu yang dia anak luar nikah. Dengki orang pada mak dia, maka cerita tentang mak dia lahirkan anak luar nikah tersebar.

Dari kecik Suraya di panggil anak haram, anak sial, anak pelacur dan anak setan. Pedih bukan. Gua pun tak tahu, mana jijiknya Suraya itu. Dia satu dalam seribu. Kalau tak, dia dah lama sudah mati.  Yelah. Ada dekat, tong sampah, masjid, longkang, jamban mahupun ditanam hidup-hidup. Kita patut bagi semangat pada dia.

Sapa tak gundah gulana. Setiap hari dihina dan dikeji. Tak boleh tersentuh, salam-salam bagi perempuan. Nampak macam Suraya itu mengidap AIDS la pulak. Kalau kita di tempat dia, kuatkah kita untuk menghadapi hari mendatang?


65 ulasan:

echah mashuri berkata...

err

echah mashuri berkata...

ok..confirm ak 1st..ak bc jap ek..heheh

echah mashuri berkata...

anak haram mane berdose weh..makcik letak duit dlm coli tuh tua tapi xleh fikir..adoi...yang bezina mak bapak dia..bukan dia...

Mimie.Candy Cane berkata...

Mmg tak patot la buat mcm tu.bukan dosa si anak pun.gua pernah berkwan dengan anak luar nikah sumbang mahram mak dia n abang mak dia [pakcik] ok je..mentaliti orang melayu mmg mcam tu.nti terkena kt idung sndiri baru tau

Siti Mashitah Saidin berkata...

mmm.. btoi2... knp la persepsi masyarakat kita cam tuh... patotnya kena kutuk si mak bapak tuh..anak tuh x bersalah pon~

aisya arifin berkata...

ceh,haram mner pon,kalau bertakwa masuk jugak syurga

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

ermm LM tak tau lah apa yg dier rasa..sian dier,sbb dier xsalah apa2,bkn dier yang buat dosa pun..huhuhu

.sweet-ants. berkata...

biasa terjadi.
x ptut wat camtu kt org camtu..di sisi Allah kita adalah sama

syafiqah ezam shah berkata...

Apalah persepsi masyarakat skarang.Kalau dibuang anak tu kutuk pulak,marah pulak,benci pulak.Tapi bila orang tu sanggup melahirkan anak tu,jaga ank tu,dicacinya pulak,dihinanya pulak.Apa bendanya lah.

nasikputeh berkata...

bukan salah takdir.
bukan salah emaknya (kalau dianiaya)..
dan paling pasti bukan salah si anak yg tak mintak statusnya begitu..

ragam manusia.
selagi tak kene batang hidung selagi tu tak merasa pahitnya.

NOOR FATIN berkata...

cian kat dia.. :(

NOOR FATIN berkata...

cian kat dia.. :(

platipus berkata...

sapa-sapa pon kalau hari-hari kene hina, maki, caci, akan rasa macam nak bunuh diri..

tak kena kat kita, keluarga kita, boleh la cakap...bila kena batang hidung sendiri..tahu la nanti..


jadi, sebelum nak keji orang...tengok dulu...cukup sempurna kah diri?

Rizha. berkata...

setuju dengan platipus.
hurm.

Ery Farieha berkata...

kalau aku jadi dia, sumpah aku tak kuat.
tapi hidup kena teruskan jugak.
biasanya orang macam ni la yang akhirnya jadi lebih kuat dan baik dr org lain.

~cik tiram~ berkata...

jahat nye...mulut setengah2 org memang cenggitu...jahat! huuu...

cokiedacomot berkata...

cian , mak bapak berdosa anak yang kena .

hamzah ian berkata...

dari tak haram boleh jadi haram

aNiSa hANg tUaH berkata...

kesian suraya
hm

MOFASAD berkata...

har







(stail hamzah malas nak baca entri, tapi gua baca ok entri nie!)

Aliesya♥Amani berkata...

persepsi org skg...tp rasanya yg kte tgk org duk keji hina anak haram tue dalam drama je kot..sbb kat area umah aku ada je anak luar nikah, tp xda lak smpi cmtu skali...persepsi dh berubah kot..

~~aKoO~~ berkata...

eRmm..
saPer yG saLah kT cNi??
suRaya kaH??
x..
diA x saLh pOn..bkn diA yG wt mkSiat..sO..jGn la dUk saLh, hiNa, maKi n puLaukN dia..
oK..bG aKu penCeritAAn kO nih meRujUk pD oRg2 kG coZ oRg2 bNdr xLeTk duIt laM cOLi..uHuhu..
aKu xcKp oRg kG x seK..aKu pOn oRg kg..aKu sek jer..tP yG dUk jugDe oRg tUh yG xseK..maKciK2, maT2 lePk n sWktu dGn nYer tUh aPe yG doRg tau..sO..mGkn daLm haL ni aPe kTe suRaya tUh pNdah..huhu..kuAr dR kePomPong..aPe kTe??eh jaP..suRaya nih x wuJud kn??sO aKoo x teRkaTe2..aDioS..

little ain berkata...

it's so true that 'anak luar nikah' face this problem. but who are these people to judge them, right?

geeds berkata...

shallow minded people. even da maju it is undeniably that these kind of people still exist.

and suraya antara yg istimewa will rise and shine way above their so called halal child. gah.

yuyu berkata...

yang kata suraya anak haram tula haram sebenarnya...menyampah bebenor aku dengan persepsi orang macam tuh...amek pelempang sebiji...pannngggg!

alexa yussida berkata...

ni la mentaliti manusia zmn skrg bila ilmu agama cetek tahap buku lali..skalipun berilmu, hasutan syaitan utk mngumpat mngeji n dengki tu lg kuat dr ilmu didada..

lbih baik anak luar nikah tu dibesarkn dr dibunuh/dibuang

DuniakuAbstrak berkata...

mari jgn jadi org negatif

mari jadi org positif

sAya ciTAh kAMu sApE.. berkata...

wah! en3 penuh peringatan! bagus.

suma orang paham kalau anak luar nikah tak bedosa.
suma orang marah bila ada anak luar nikah kena buang kat dalam longkang dan tong sampah, atau pun sangkut kat signboard beri laluan tepi jalan.
Tapi, dalam tau2 diorang pun bila ada anak luar nikah membesar, orang tu jugak lah yg selalu mencemuh dan memandang serong walaupun mata diorang bukan juling.

f_aRa_aINa989 berkata...

kesian dia jd mangsa...x patut...

dya adriza berkata...

susah kalau dah mind set macam tu. padahal anak haram pun still leh borak2. apa? ingat babi ke?!!

Q berkata...

topik yang bagus.
yang haram bukan anak itu
tapi perangai makcik coli warna merah tu. eh ade ke?
huhuh

ღ Sumomo-chan ღ berkata...

sian kat suraya. haih

PURPLE is LOVE berkata...

sometimes bukan anak luar nikah je yg dipandang serong...

anak angkat pun sama...

I know coz I went through the same experience...

people were like 'ohhh, ini la anak bela tu' dan aku selalu kena ejek masa aku tadika dulu...

but that was 17 years ago...

pemikiran orang skarang da brubah kot?

AyuE SurihanyOt berkata...

pemikiran manusia tu..lapuk sangat..

.s.o.f.i.a. berkata...

anak tu tak haram..... mak bapak dia yang haram jadah.....

K I E R A berkata...

Mindset orang zaman sekarang.

Macam lah dia perfect sangat -.-

cik hani berkata...

apa2 pun dia tetap manusia..mcm kita jugak.bukan salah dia jadi mcm 2..huhu

"aku xminta di lahir begini..."

Juelina Stanie (AJ) berkata...

nak wat camne
mentaliti certain org yg rs dia perfect =)

si biskut berkata...

jom kawan2 sapa yang minat suraya sila bagi derma..ouch sila bagi sokongan semangat.Grrr...

maisyara Pot! Pot! berkata...

siapa yg haramjaddah? suraya or mereka? T____T susah betul kalau diorang punya fikiran kolot mcm gitu .

Cik Miza berkata...

mentaliti org melayu!

Ann berkata...

mak yg wat dosa..anak tpksa tggung derita...

kecian...mentaliti cmni kene berubah

Amanda Sasha berkata...

lumrah dunia~

nurul ain berkata...

mmg btol2 kne strong la nak hadapi keadaan tuh. :(

NAJ HEBAT berkata...

kroih...kroih...



tabah.



naj.



lu kan hebat.


erk..

halu... hiro... lu pe kaba?

jambang dah cukur blom?

ika berkata...

hurm .

jambz- berkata...

gua sayang anak haram.

ok.

Fiq berkata...

yang halal boleh jadi haram bila makan duit haram

shima berkata...

xtau nak komen pe.hehe.sebab aku zombie!:)

ASaDa RyutaRo berkata...

kirim salam ngan mat lepak ngan kawan dia tu, kirim salam jugak kat makcik 1 ngn makcik simpan duit dalam coli tu.. diorang tu sempurna sangat dah.

mana tau aku kirim salam ni mencurah2 rezeki datang dapat berkat dari mulut dia..

huh!

Che Armster berkata...

aku nak komen tapi rasanya komen aku mesti sama macam komen lepas2.. good stuff bro.. terer ko buat kepala otak aku berpikir time2 tgh jem kepala otak kat ofis ni

iszieylyanziy berkata...

hihihi,,,ank haram y xbersalah pape,,tp ttp di fikir bersalah

ana berkata...

masyarakat perlu berubah..

Lya Colours berkata...

poor suraya =(

Linglung berkata...

itulah masyarakat kita..selalu berfikiran senteng. bukan salah suraya atau lain2 yg sama dgn suraya..diorang tak berdosa, tak buat salah pun..

cherry berkata...

kalau keluar paper ada baby kena buang, semua org kesian... cakap kenapa buang baby, kenapa tak bg orang lain jaga je... tp bila dia dah besar, orang mula ckp bukan2, hina n keji dia... manusia... manusia....

surihati_ku berkata...

kehidupan manusia tida spa yang menginkan bgtu..

kuatkan hati tegarkan iman didada.anggap shjalah ini dugaan dunia..

akhirat kita perlu bawa bekal yg mencukupi agr tdk mjadi bahana api nerakan nnti

eiffel berkata...

bukan dia yg mintak dilahirkn berbintikn abdullah...


tp...klo kita ada member macam tuh...macam mne plak pndangn kita????

atau mgkin ada saudara yg begitu

hiro blh jwb???

miss epa berkata...

cian suraya bkn nama sebenar.hehe.

Robot | Sakti berkata...

mendalam boh.
dia tidak diminta lahir ke dunia.


Post Terbaru Hobi Aku Bundle.Korang?

tia berkata...

tu la orang melayu ....

aimi nadiah berkata...

kesian suraya.. mangsa keadaan..

miss nina berkata...

manusia sekeliling suraya- satu dalam satu
suraya-satu dalam seribu
manusia suka menghukum :(

kata kila berkata...

kesian sey :(

suzie rahman berkata...

bodoh toi makcik2 tu,weh suraya meh duk umah aku