Dengki

 Hidup dengan harmoni


Dalam kehidupan ini, memang perkataan dengki sering kedengaran. Sinonim itu, dengki adalah sifat yang paling bahaya. Sifat dengki boleh membuatkan huru-hara rumah tangga atau lebih dasyat lagi, boleh mengakibatkan kematian. Ah malas la gua tulis karangan SPM. Contoh dengki yang sering berlaku;

Gadis A: Ko tahu tak, makwe Hamzah tu bukan cantik sangat, Over je lebih... argh... napa Hamzah tak pilih aku.
Gadis B: Enko cuba la tekel Hamzah tu. Ko cantik lagi. Body solid pe.

Jejaka A: Aku tak puas hati dengan Pak Faris Kulup, asal kedai makan dia popular hah?
Jejaka B: Ko pergi la taruk lipas malam nanti.

Auw 1: Mak punye kecik la. Yang dia punye besar. Dengkinye Mak tengok.
Auw 2: Tak laku kita nanti Nyah.

Kan? Sifat dengki akan bertindak balas dengan kadar halaju lebih tinggi jika ada member yang suka cucuk-cucuk. Tak hairanlah jika member baik boleh berbalah disebabkan sifat dengki member lain, pasangan hangat bercinta putus sebab manusia berjiwa kedengkian.

Macam mana mahu elak diri daripada dengki orang? Gua masih tercari-cari formula berkesan. Tapi gua ada pegang kata-kata abah gua.

Biarlah kita hidup sederhana, asalkan tak menyusahkan orang.

Kata-kata member gua pula,

Orang tak kacau gua, gua buat baik dengan orang itu.

Kata-kata Janda tepi rumah Mie Ibrahim,

Gua lupa. Maaf.

Dengki sesama manusia gua tak kisah lagi, sebab itu adalah sifat manusia. Ini dengki sesama Melayu tambah lagi sama agama Islam. Pehh. Sedap pulak karang entri berunsur kesedaran ne. Hue Hue Hue. Jadi, patutkah kita berdengki sesama sendiri lagi?

43 ulasan:

f_aRa_aINa989 berkata...

kalau bersyukur dgn apa yg ada, xkan ada perasaan dengki....

.s.o.f.i.a. berkata...

yang, bley tak ingatkan balik apa janda tepi umah mie ibrahim tu kata.....??

platipus berkata...

dengki itu amalan syaiitannnnn

Mohd Nor Quiyyum berkata...

dengki untuk kebaikan bgus.

contoh,

pelajar A: weh tgk hiro tu, dy dpt full mark dlm math

pelajar B:ah ak kene study lebih ni nk potong markah die utk next exam!

raina berkata...

ai x penah dengki dengan u yayang..cuma ai menyampah bila yu suka sebut coli! tahniah entry ini tiada perkataan coli!

adrinaqamarina berkata...

hue hue hue

sokong komentor di atas, tak de coli. hue hue

kadang3 tu, kita tak susah kan orang tapi orang pandang kte menyusahkan, ke ganer? kekadey tu ambo tok pehe jugop. haish

::cdot the dot:: berkata...

dengki? dgn lu?

tak da sikit pun dengki dgn lu..sbb...




sapa wa nak banding dgn lu kan?

Fadzrul Hisyam berkata...

Aku1: Aku dengki sama lu!
Aku2: Cepat hack account blog lu!

Haha...

M I A J A M A L U D D I N berkata...

dengki.. hurm, biaselah wak, manusia.. kalo tak dengki, tak sah agaknye hidop dorang tuh.. daaa~ nk study!! ^_^

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

cantik kah janda itu..gua bertanya nada jaki

elmo gemOk berkata...

aku dengki orang lain gemok. arghhh
dengki yang membawa kebaikan. pe salahnye.

za petrelli berkata...

PHD ada di mane2. x patot. x patot

DuniakuAbstrak berkata...

jika kita bersyukur dan bersederhana

tiada perasaan dengki tu

Robot | Sakti berkata...

tak patut.
dengki itu sifat yang keji.

K I E R A berkata...

Kalao orang dah dengki,
Nak buat cmne -.-

Takdir ~

aleen aiden berkata...

awas,dengki membawa padah.agaga~~

xenom berkata...

hmmm, kadang2dengki ni perlu ada juga, tp bukan dengki jenis khianat, tp dengki utk lakukan perubahan!

PinQib berkata...

naapa hamzh dikaitakn??? arghh

hamzah ian berkata...

awek gua tak lawa eh?

kene cari awek lawa ke?? kah kah kah...

Rowena Chasez berkata...

hamzah dah awek??
alaaaa...
melepas aku...
grrr~

Encik Tikus berkata...

gua lapar nie, ada biskut x ?

echah mashuri berkata...

dengki ni mst ade dlm stiap manusia..normal lah..cume jgn ikut perasaan sudeyyy..:)

mimizuzuhaha berkata...

Dengki ada di mana2

Fiq berkata...

agaklah! jenuh dok ngn org yg ske dengki2 ni..

cis.

berkira!

Cidak berkata...

hai abg.

sastraboy berkata...

gua dengki dengan entri lu yang ini. best gila. cis!

J. Abdullah berkata...

gua dengki dengan isteri orang kaya-kaya sebab tak yah fikir pasal duit.

err..

plumpy.tootsie berkata...

saya sokong jLove :)

maisyara Pot! Pot! berkata...

elmo, hang nak gemuk? meh ambik aku punya lemak sikit... ngeee^^

mia berkata...

dengki tu baek..cume tgk cara pmbawakannye..btw, tq 4 sharing dis..

matsyah berkata...

alo...
deki hok atah demo oyak tuh betul blako tuh..
xmolek deki hok tuh..
deki blog buleh ko?
hahahaha...

ado jugok deki hok molek... cth:
.deki weh die g sejik sokmo..
.deki weh dio buleh 4 flat sokmo(adokohahaha)


hahaha... demo memei ganah bab wak skrip... bleh jd pengarah boh..

Miss ... berkata...

x patut kot

Cik Jari berkata...

aku suka ayat nih:

Kuharap tuhan cabut nyawamu
Agar tak ada yang milikimu...

Adakah aku seorang pendengki?

Tanpa Nama berkata...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.

eiffel berkata...

cik jari :: erk???bunyi nyer mcm sgt kejam!!!

dengki??xpuas aty kerana xmemiliki??

Sophie Al-yahya berkata...

dengki tak elok untuk kesihatan..

lalink7 berkata...

Biarlah kita hidup sederhana, asalkan tak menyusahkan orang.<-- agree this

~qiFFara~ berkata...

cik jari..
tu lirik lagu wali band kn? pe ntah tajuk die..

tp agak kejam la klo nk wat gitu!

Cik Akma berkata...

dengki yg positif xpe kan. ahah ;D

piNky LuCiA berkata...

tak faham dengan orang yang suka dengki

FUTURENOSS.COM berkata...

xblh dengki2

zatty.hamid berkata...

tak patot okeh ?

Azrin Kamaludin berkata...

comel jea jalan cite nie..
suke! suke! suke!