KengKawan

Jangan amati gambar ini, gua tak ada dalam ne.



Masa cuti raya yang lepas, mak gua mahu tengok gambar member-member gua. Mak gua kan prihatin lagi terbaik, dia mahu saja tahu gua berkawan dengan siapa. Gua sambil lewa buka laptop. Riak muka mak gua berubah. Mungkin dia mengimbau zaman kemasyhuran gambar dalam album bukan dalam laptop. Nasib baik gambar-gambar yang menjolok mata dah gua padam siap-siap sebelum balik kampung.

"Mak aih, apasal sume kawan kamu gitu. Yang ne duk hisap shisa, pompuan yang ne tak pakai tudung, yang ne pulak duk merokok. Muka yang ne cekung je. Hisap dadah ke. Jaga la pergaulan baik-baik. Kawan dengan orang perangai elok sikit"

Gua angguk-anguk saja. Malas nak cari pasal. Hue Hue Hue.

Tapi dalam hati gua,

Gua lebih suka kawan dengan mereka. Yang suka merokok, merayau malam, main futsal tak pakai kasut, Playboy, Playgirl, free-hair ataupun yang suka merempit. Mereka ini lebih tahu erti persahabatan berbanding dengan mereka yang 24 jam mengadap buku, pagi petang lepak perpustakaan atau yang selalu dengar ceramah agama.

Memang lah budak-budak kutu ini semua tak dapat bimbing kita ke jalan yang lurus, sekurang-kurangnya dorang tak cakap belakang, tulis entri mengutuk walaupun cemerlang akhlaknya. Fuhh. Dah lama gua tak usha blog makwe suka kutuk gua. Nice ah konon. Hiro Malaya apa menda entah lagi propornoganda dia. Arghhhh. Maaf. Bersin pula. Gua mula meragui silibus institusi perguruan sekarang.

Memang erti persahabatan yang sebenar tiada dalam buku. Hanya mereka tertentu saja dapat kuasai ilmu persahabatan. Pernah tengok cerita Budak Kelantan? Dalam filem itu, Danny sanggup bagi makwe dia pada member sekampung, dengan harapan member dia akan berubah. Danny percaya cinta boleh mengubah kehidupan manusia. Lu orang sanggup buat gitu? Kalau gua... mestilah tak. Keh Keh Keh.

Persoalanya, lu orang pasti ke jika lu kena belasah, member lu yang berbudi pekerti mulia berani selamatkan lu? Gua rasa member lu yang selama ne lu anggap tak guna, mat rempit atau yang suka layan porno datang selamatkan lu dulu. Tak gitu?



36 ulasan:

Mr.Ket berkata...

cakap pasal kawan2 ni..si hiro ni clasmate saya..dia sangat nakal di dalam kelas

.sweet-ants. berkata...

kwn yg kwn ssh nk cari, kwn mkn kwn byk dpt...aduihh

echah mashuri berkata...

nak brkwn jangan tgk ;luaran je kan!huhuh

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

memang kawan yg macam kutu ni lebih menghargai kawan...

slalu org suka menilai dari luaran

itu biasa~

kata kila berkata...

kawan dengan aku best kan.miahahahahhahahhaa

aren berkata...

gua paling ingat ayat dalam cite Budak Kelantan tu "AMERIKAA!!"

Ery Farieha berkata...

betol weh

huh~

Azrul_amigo berkata...

absolutely true..
nie n3 plg torbbaekkkk stakat nie..
semua betol..
propornoganda..haha,xleh blah..
masok vocab ak sket rinie..

adrinaqamarina berkata...

silibus yang memang tak dalam buku kan? kte baek tak? haha

Kahirie hamidie berkata...

yang masih stay berkawan ngan kita adalah sahabat yang kita rasa dia xberguna sdangkan yang berguna menjadi manusia paling self-ikan...kui2 biasa la tu adat resam dunia.

*cimOt* berkata...

betol ckp ko..tak bermakna kawan samseng kiter kena jd samseng gakz an..tp orang cam dorang la yg truly friendship woooo..ko plak tang mana???

-hazen berkata...

gua tak nak komen fasal kawan2 ni.

haha

gua nak komen. header lu mantap seh.

gua nak kopi idea ada boleh?

J. Abdullah berkata...

hi hiro yang nakal dalam kelas.

patutlah tanak kawan mat mat serbanista. hikhik!

::cdot the dot:: berkata...

klu ko kena rogol dgn minah rempit, aku org pertama tolong..



tolong jamahhhhhh ko..slurpppp....

♥CIK SHA♥ berkata...

erk..ade betulnye tu..

nak berkawan jgn menilai luaran..kenal dulu hati budi..tak semestinye yg nmpk mcm 'hantu' tu perangai die buruk..kadang yang nampak macam 'malaikat' tu yg perangai lagi buruk..

raina berkata...

xmaw aku kawan dgn hiro neh, sbb aku ulat buku! Woi hiro, get lost ah! Fu!

cik fiza berkata...

sy ulat makan buku bukan ulat buku :P

MOFASAD berkata...

gua kaki rogol janda anak 5 ke atasa saja.

so kita kawan gak kan?

Mario berkata...

aku sll ckp pd diri sendiri...apa yg aku bole buat utk kawan aku...jarang aku fikir apa kawan boleh buat untuk aku...amacam?ok tak?

snowblack berkata...

tau xpe.
jht lua tu yg baik sbnrnye.

aku syg kwn2 aku tapi kwn2 aku syg ke aku ?? har3

eiffel berkata...

gwa tak derk kwn mat rempit..jd xtau..ley x gwa bg alsan cm tuh??hahahhahahahhaa

yeah..wlaupown dorg nmpk cm xguna..tp dorg apreciate tntg kwn...

Lya Colours berkata...

saya harap saya x kan kene belasah sbb kawan sy x mampu nak lawan nnt
hehehehee

¶A.K.I¶ berkata...

so nak kawan..
jgn tgk paras rupa aje....
jgn jugde pakaian saja...
tak kemana~~

skrg.... KITA ENJOY!!!

.s.o.f.i.a. berkata...

kawan makan kawan memang banyak skang nie....... kawan makan banyak pun banyak gak...... hampeh toi!!!

bukan penggoda berkata...

org kate, klw brkwn ni biar ikhlas. xkesala kte kwn dgn mat kutu ke mat beruang ke, jnj kte knl kwn kte tu.

x sume mat kutu tu setiakwn jgk. pnh dgr cte kwn rogol makwe kwn? mst pnh kan. dok rabaikan makwe masg2 pon ada.

dn x sume org yg dgr crmh agama tu jht, x setiakwn.

ada ms, kte jgn mudah judge org. cuba tgk dri kte blek. jgn nk ckp meragui institusi perguruan. sbb manusia ni mmg ada kelemahan, x kira la dia tu blaja kt mane, trmsok la institusi perguruan skali pon.

ko pk la sndiri. dah besar kan?

jaga diri.

mcjust.lol berkata...

orang berbudi pekerti mulia mana lah reti nak tumbuk orang. haishh

ana berkata...

nak jd baik kena kawan ngan org baik...org la kata!

aleen adela akoo ^_* berkata...

makcik..yg pakai tudung ni makcik..ajakla saye dtg rumah...ha3

Cik SHiNJU berkata...

hehehe...makcik,klu mkcik ajak sya p umah nt sya pkai la tdg..jgn ajak aleen tu mkcik...dia kuat mkn...;p

elmo blurb berkata...

aku setuju cakap kau, perenggan 5. dah lalui.

DuniakuAbstrak berkata...

kwn dulu baru tau

sofia berkata...

Bagus hiro. Tak memilih kawan. Siapa saja boleh jadi sahabat kan?

:)

Fina Fento berkata...

vetolllllllll

syahira ariff berkata...

pengajaran citer nie ialah malik nor x semestinya berani selamatkan kita,mungkin pornstar juga yg mampu selamatkan kita dr musuh kan

$h@h_Izn@n berkata...

gua sokong lu brader...yeh3...sok jgnlupe kejut wa kelas keh3 nk kejor bas yop..

Bukan Gadis Comel berkata...

sokong!!