7 Ciri Blog Pilihan




Salam bahagia. Mari kita renung kembali keadaan blog kita. Mungkin kita terlepas pandang. Kadang kala kita kena adakan majlis bincang-bincang peringkat akademi coli-coli bersekutu. Baru Melayu boleh maju. Ye dok?


1. Bahasa rojak
"Well, you tahu tak? Yang Pasha adalah man sebenarnya". Euwww. Cuba jangan guna bahasa rojak. Tetap pendirian. Bahasa Melayu, English, Tamil mahupun Mongolia.

2. Kreatif
Ini merangkumi semua aspek penulisan entri. Kalau lu orang pandai melukis, itu memang sangat bagus. Selitkan anugerah Illahi dalam blog lu orang, pasti...dapat tarik ramai pembaca.

3. Ada unsur jenaka
Penulisan yang santai lagi berilmiah memang menarik. Contohnya...ehemm. Kalau baca sampai demam tu, memang terlampau jenaka.

4. Jiwang
Cuba jangan selitkan rindu lu orang dan emosi dalam misteri dalam blog. Membosankan. Sekali sekala bolehlah nak mengadu tu. Kalau banyak kali... tak berapa nak masuk la.

5. Tujuh juta entri dalam sehari
Amat melampau kalau update 10 entri sehari. Blog bukanlah sebahagian daripada Twitter ataupun Facebook. Hasilnya, lu orang akan buat entri bukan-bukan maka pembaca dapat agak apa lu bakal merepek.

6. Pelangi
Tulisan penuh warna warni. Tahulah kehidupan lu orang dihiasi bunga-bunga cinta. Keh Keh Keh. Cuba elakkan guna warna merah, kuning, pink pastu biru. Pastu semua warna pelangi. Mentang-mentanglah masa SPM amik aliran Sains. Hehe.

7. Lambat untuk buka blog
Ini sebabkan terlampau asyik menghiasi blog. Kekuatan blog maju adalah di entri. Bukan hiasan. Okay?



Sebenarnya ini 7 ciri blog pilihan gua. Keh Keh Keh.


Sapa mahu tambah?

66 ulasan:

Riki berkata...

nak tambah. nak tambah. x suke blog yg sangap sgt nak naikkan trafik n nak tambah followers.

echah mashuri berkata...

gua terpilih tak?

hiro berkata...

riki--gua jujur ni. gua benci pesen abg b n konco2 nye..lantak la..haha


ecah--sep kito jange pecoh.

NOOR FATIN berkata...

apa yang lu ciri2kan ada kaitan dgn gua. lu guna blog gua buat panduan ek? keh3

dyba gula-gula berkata...

suke warne warni~

Fateen Insyirah berkata...

8. HyeW Nanti FolloW sayE Taw Taw .Saye dAh foLLow Awak dah :)
(Agak - agak nak muntah nampuluh hari tak bangun - bangun)
Ni termasuk tak dalam no 3?

9. Widget penuh dekat tepi siap blink - blink Pui nak loading susah gilos !

10. Pasang lagu hardcore . Gau tahu ah lu memang hati batu . But dengan telinga gua , memang tak boleh masyuk .

*Orang cakap 10 lebih afdal . Wasalam . Hahaha

kembatolo™ berkata...

aku gune kaler kuning ngan merah je kot..
hahahaha

named syuhaiba @ ayie berkata...

nak tambah, nak tambah...
blog yang letak manyak gambar mencapab... hahahhaha..

MATAHARI berkata...

aku nak mintak opinion iklas ni. blog aku dari no 1- 7 macam mana?

ceqJAY berkata...

x suka entri yg berbaur lucah. xphm,perlu ke?

Patu berkata...

agak-agak, yang letak gambar die besar-besar kat header tuh cemane ye?
haha

akema yazid berkata...

brader, aku salu jugak baca blog yang memaparkan kesah chenta dia dan bf/gf dia..perghh..semak pale aku..;p

dak eina berkata...

uwaaa.. nk terasa ke tak nk terasa ke tak... haaaha

♥CIK SHA♥ berkata...

7 juta entri??perghhh..dasat ah idea mencurah2 tu..ahaha..


err..belog aku rasa2nye ade tak ciri2 tersebut ye??

Hwa Whid berkata...

eheh, rojak sedap apa. haha

hiro berkata...

matahari--lu mmg superb dah. stail. kandungan mengenyangkan.




cik sha- sje nk bg pandangan..sama2 kita bncang..jadi kita boleh baiki. ok. ingat, semua tak sempurna dan masih belajar.

Fiq Vertigo berkata...

aku punya rindu, aku punya suka.

dia punya rindu, ada kau amek kira?

phewwpheww..

yunovelis zarai. berkata...

"saya gay, saya okay!"


haha. tak terasa mana lah pasal hal rojak tu. i'm proud to be a rojak. HAHA

pu3mas89 berkata...

eh eh trasa tau !

Sca Ndx berkata...

aku rojak english melayu. ko suka belog aku kan kan? heee

.sweet-ants. berkata...

aku nyampah blog yg pakai 'gua lu gua lu'
hahahha..opss

hiro berkata...

fiq--ok. terserah. setiap punya pendapat masing2.



sca--yg pesen nk bergosip guna English je gua xsuka.


sweet--saya faham.saya faham.

vampire's lovex berkata...

kalaer2 pelangi lawa pe.... haha !!

hiro berkata...

vampire--ikut suka ikut kata hati. doakan moga sy boleh terima..hehe

Dearie Pearls berkata...

ada citer2 motivasi pun gua suka lepak gak. heeeeee..

NAJ HEBAT berkata...

hiro berlagak.

sekian. wabillahitaufik walhidayah. salamualaikum.

mie berkata...

gue rasa ada terguna bahasa rojak...
bukan seluruh entry..
heheee

hiro berkata...

pearl--okie..nnt gua buat..haha


naj--ambil lah parang, tetak la dadaku kalau benar aku belagak..*mengeluh*


mie--terserah.

Atiewa. berkata...

belog background hitam. macam masuk membaca dalam gua. lantaklah dengan font kale putih ke kale transparent ke.

hiro berkata...

atiewa-benar kata saudari tu!

nub berkata...

loqlaq2 jadi selaluuu

amiYo berkata...

tulisan blog gua kaler kuning..amacam bro..??hahaha

hiro berkata...

miyo--stail.lg bagus daripada biru. haha.

Nur berkata...

tercampur bkn sengaja campur bahasa...secara otomatik ye saudara hiro

btw..kurangkan sikitla kotor2 tuh...muahahahhaha

Shina Jelita berkata...

ok blog saya..

no 1 fail..
no 2 fail
no 3 pon fail.

yg lain oke~

Aweyn berkata...

sy benci blog lembab...ditambah dgn lagu rock ke ape..cis

Poyaty berkata...

saya masuk senarai blog pilihan tak? jawab jawab :P

Tuan Din berkata...

setuju semua 1-7 dan lebih setuju kalu tambah 8-10 yang Fateen Insyirah tambah tu...
Lagu yang berkumandang kadang tu buat semua orang Opis jeling...(kantoi) pulak tu tetiba berlentam lentum!!!

miss nina berkata...

kurang gemar tulisan halus2
pedih mata nak baca

nurkaloi berkata...

eeeiiii
sabau jer laaa
betol ke ni ciri pilihan
sbb kebanyakannyer akan terkena pada kaloi
tp asenye kolam kaloi tak berat sangat ann ann??
tak susah ann org nk dtg renang-renang?? ngee~~

A.S.T.I.N.A berkata...

Saya nak capai no 5.. baekkkkk!!

Tanpa Nama berkata...

berdasarkan pengamatan lu..gwa punya blog macam mana?


eiffel tgh xboleh online...
camtaek tahu!*emo!

Lya Colours berkata...

tiada penambahan yang arif !

cikpia berkata...

ok, yang nombor 1 tu aku terasa...... sentap dah!!!

(sila pujuk)

Catherine- berkata...

hiro, abg b tu sape? huhuhu

ok...belog i mcmn pulak?`

emo terlebih dari akal ke x???`

Yutaka Mushimura berkata...

so far..belog aku slow ker bro???

emmm..kalu boleh..aku nak gak tau..camner pendapat bro pulak...

Robot | Sakti berkata...

kawe sokong seratus peratus

hahaha

aleen aiden berkata...

kah3.no6 2 macam kene kat aku plak.cis!

Farhana Sahri berkata...

ok la tu...btl gk 2..

saljihitam berkata...

and and.

yang suka nak tulis macam ni.

" aQuew sUkew tuLesh maCam neY seBab aQuew raSew aQueW namPak chOmeL biLew aQuew buAD mAcaM neYh. " dan sewaktu dengannya lah.

aku rase nak bagi kaki je.

stiffler berkata...

blog nowadays has become the new myspace.

wannurfazrini berkata...

ni ciri blog kau !


5. Tujuh juta entri dalam sehari.

next entri aku tahu dah apa yg kau bakal repekkan . hahahaha :p

Aujinz berkata...

blog aku ok tak bro??..

Yatre Hayati berkata...

Ala abam hiro memang jarang masuk blog titew pown

Linglung berkata...

kelebaran daya pembacaan menangkis unsur-unsur pilgrim pun perlu juga. kalau tak faham, rujuk gua nanti.

NADIA RAHIMI berkata...

I suka blogger yang follow kita sebab dia percaya dengan hasil penulisan kita. bukan atas sebab-sebab lain. eh macam tak ada kena mengena. hiks

niesz berkata...

hahaha..caya la bro..kritikan membina nie.. :)

ika berkata...

amma !

Mohd Nor Quiyyum berkata...

sekali sekale cite cinta xpe bro

delarocha berkata...

dalam hati ada taman :-)

Ery Farieha berkata...

aku dah lama tak wat entry jiwang weh
nak buat la nanti
waakakakkaka

Rara Farah berkata...

hitam ngn pink...kaler tu je kot yg ade kt blog..kalau mood pelangi...mgkin ade skali duwe buang tebiat wt warna warni...hehe

unieMARKS :) berkata...

unie suka makan rojak , tuh yang asik pakai bahasa rojak . hee JK !
aakan diperbaiki . nak beli kamus dewan aa . improve bahasa baku :P

hiro ajar ~!

Miranisa =) berkata...

haha aku memang dah layak keluar dari semua ciri2 ni :p

Bintun Sazali berkata...

bro..ni tak tau la tambah ke tegur..tp cam lebih ke arah menegur la..sorry tau lau terasa.

sy cam terkilan dan termalu sikit lau bc entry kamu. Tak salah letak unsur humor, tp jgn la asyik ulang2 humor unsur err..lucah? Sorry to say.

Btw, entri2 kamu mmg best! Sy suke bc, cume cm segan sikit la bila da smpai tang tu..huhu..=.=

slh ke sy ckp gini? maap ye..:)

hiro berkata...

bintun--makasih atas teguran. sy terima dgn hati yg terbuka. tengsssssss banyak2. masih belajar lg. okies.