Semoga Indah Selamanya

Kekuatan Cinta.



Sebelum kahwin;

"B... jangan paksa Ayang makan budu taw. Tak suka. Busuk"

"B... nanti anak nak dua je. Tak mau lebih"

"B... jauh la balik Kelantan. Balik dengan flight je lah"


Lepas kawin;

"Abang, Mak Abang tak kirim budu?"

"Abang, sangap pulak rasanya nak mengandung. Stim pula rasanya beranak. Nak anak lagi Abang"

"Abang, romantik bukan kita berdua menyusuri jalan raya ni. Sentimental betul"


***

Dengar ni, gua nak kabor sikit. Yang punya belahan dedua tu. Mahupun pemilik dada pink. Nanti lu dah kahwin, semua lu tak suka tentang pakwe lu dulu terus bertukar jadi suka selepas lu hidup berdua dengan dia.

Hal ini berlaku disebabkan keserasian lu orang berdua makin menjadi. Tidur sekatil lagi. Berkuak lentang sama-sama tiap malam Jumaat. Segala yang dia suka, lu orang pun turut suka. Kan?

Tapi mengapa ada pasangan masih bercerai? Mengapa selepas dua tahun berkahwin lantas bercerai? Tapi kapel kemain lama. Lima tahun tuuu. Tak rasa rugi ke?

Apa penyebab faktor perceraian di kalangan suami isteri Melayu? Fikir-fikir. Keh Keh Keh. Pada yang sedang bercinta tu, jangan fikir indah saja.

Zaman bercinta ni, semua indah. Semua bahagia. Tapi mengapa zaman berlaki bini mula goyah?

Antaranya, mungkin sebab masa kahwin tu, pakwe lu orang tunjuk cool, baik sakan. Nyamuk gigit pun masih mampu tersenyum lirik. Sedekah darah depan makwe kononnya.

Tapi sebenarnya jauh berbeza dengan diri sebenarnya. Jadi, masa tengah bercinta tu cuba selami diri sebenar pakwe lu. Tanya dekat member-member dia.

Pakwe dan makwe sama-sama jangan hipokrit okay?


Gua bukan apa, kesian tengok makwe cun jadi janda. Keh Keh Keh.


62 ulasan:

plumpy.tootsie berkata...

bkn nk ckp ape.gua nk ckp lebihlebih pun gua mude sgt.

but,

bile asas tak kukuh,mcm mne perkahwinan tu tak rapuh kan?

apa mksd perkahwinan pun tak faham,mcm mne nk kekalkan perkahwinan tu kan?

perkahwinan tu suatu perkongsian,kalau apa yg bruk ttg dia tanak di kongsi bersma,apa lah gune berkahwin kan?

andai tiang seri nya rapuh,manakan kukuh sebuah rumah.

wateva.wateva.wateva.gua kecik lagi.keh3

plumpy.tootsie berkata...

wah,gua buat entri kt komen lu.LOL

hiro berkata...

bawak2 la update..sangap nk update tu sebenarnya..haha

btw, nice respon..satu pandangan yg bgus.

plumpy.tootsie berkata...

oh,gua malas.gua hanya rindukan kertas spm bahasa melayu.keh3

MATAHARI berkata...

perkahwinan macam buat kerajaan.haha.

hiro berkata...

tosey--leh la pnggil tosey..keh2..ayu pe..haha..tgh free tu..baik update..xpun tidur..ahha.


matahari--yep2..tugas yg dianggap remeh tp sebenarnya sukar..matang juga gua sebenarnya ni ye.

DuniakuAbstrak berkata...

masa time bercinta berkapeL takyah cover2, tnjuk semua perangai yang buruk2 huduh2, kalau bleh accept tu kira lulus la..keh2

adrinaqamarina berkata...

ala, toot3 dah amek separuh isi aku :(

haha.

rugi woh, becinta bagai nak rak, tapi kawen tak lama mana.

macam kawan aku nye kakak, kakak dye baru lepas kawen, kakak dye baru grade dari uk, dulu stadi sana, time kat uk dye ada kapel dengan budak uk laa. kaya giler la budak tu, tup3 balik sini after grade 3 bulan, ada orang dtg meminang, and terus kawen. bakal suami dye tu nak fly pegi states sambung phd sebab tu bakal suami dye nak kawen cepat, kira macam diorang kenal after kawen la. tapi sampai skunk, bf dye kat uk tu tak tau dye dah kawen. tapi bf dye tu bukan muslim laaa.

er ko paam tak apa aku cuba citer. :P

plumpy.tootsie berkata...

hiro,
tamooo.malas.nnt berbunga-bunga tahi ayam blog tu gua update.
pergh,tosey ayu?tahi mu.

btw,
sy sokong komen duniakuabstrak

*hye yayang ayul (lambai-lambai)

plumpy.tootsie berkata...

rina?awak ckp ape ni?LOL :P

plumpy.tootsie berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
hiro berkata...

ayul--yea2..yang xleh blah..lepas kawen baru tahu pakwe dia merokok..cam gampang.


qamar--padu tol cerita.hehe



sapa-sapa nak luah ape-ape..teruskan..diharap bakal pasangan hangat bercinta ambil perhatian..haha

hiro berkata...

tosey ayu--itu cerita lah.

DuniakuAbstrak berkata...

lepas kawin baru tahu..

sebab tak berani amik risiko expose perangai sebenar takut hbungan berakhir d tengah jalan..

tootsie mucuk jangan bermesra di tempat awam..haha

plumpy.tootsie berkata...

hiro,
eh,sje lah kcau rina.lu ni.ptong mood lah -.-'

duniakuabstrak,
alah.rindu.LOLOLOLOLLLLLL

eqacashperlala berkata...

sebelum kahwin, kenalah sok suci bhai

NuR 'aQiLaH berkata...

makwe cun jadi janda. gua taw sape.
jengjengjeng

alah. kadang2 laki b4 nak kapel lain,dah kapel lain,dah kawen lagi la lain. haish

nub berkata...

tau nak sedap jaa mang payah aa.hahah

Aweyn berkata...

SY DUK TGANU SUKE BUDU. HARI2 MKN NASI KERABU. HEHEHEHEH

alexa yussida berkata...

selami hati budi masing2 sblom kawen..kalo ade yang tak kena,btolkan..kalo takleh betolkan..reject aje..hehe

atau,kapel lepas kawen..

tady berkata...

like post nih! xD

adrinaqamarina berkata...

sje je buat3 tak paam, pasne majok ah~

kembatolo™ berkata...

aku pon kesian jugak wei... hahaha

vampire's lovex berkata...

lelaki jadi garang pas kawen !!! kompem.....hahahahaha!!! dpda pengalaman aku Ok. =.="

mira_nas berkata...

hurm.. mungkin ada masalah tapi tak duduk berbincang dari hati ke hati.. wahai lelaki.. diam bukan penyelesaian.. wahai perempuan.. kurangkan kebisingan dengan membebel..
bising buat suara suami menjadi semakin mahal...

*dari bacaan..

M.D 沙美美 berkata...

kawen dua tahun cerai, takde anak lagi boleh terima lagi.

kawen doploh tahun, anak berderet, kecik2 lagi, pastu cerai. tak ke haru?!

named syuhaiba @ ayie berkata...

orang kate, klau kite ni ber'coupe'2 ni, pastu awek or bf ni menjadi hipokrit, tue tande nye x de jdoh.... hmm....

mie berkata...

wow!!
dialog lps berkahwin mmg menarik..
ehehe

Mohd Nor Quiyyum berkata...

pakwe pun kne selami perasaan sebenar makwe

pape pun gua like komen 1st sekali!!

TiKa LEh berkata...

apa lagi, ameklah janda cun jd bini..hhehe..

Fatin Athirah Amani berkata...

hahaha. post kita lebih kurang sama je message yg nak disampaikan. bagus2. tu la. time bercinta bukan main sweet kan. nyampah.

JIJI YU berkata...

carikan aku awek sorang weh..

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata...

perkahwinan ibarat membina empayar sebuah kerjaan kecil, di mana tampuk pemerintahannya mestilah ada sifat2 tokoh layaknya seorang pemerintah;) baru kukuh, kuat, serta tak goyah kerajaan yg dibina tersebut, dan ahli2 serta kuncu2nya juga harus mendalami sifat2 n sikap2 selayaknya tanggungjawab masing2;)

dan hiduplah mereka aman damai sehingga akhir hayat!!!

dylli berkata...

sungguh aih.
tapi kalau kapel sampai 5,6 tahun tu pun duk boleh cover lagi,
memang dasat ah.
HAHAHAHA..

The Nurul berkata...

sebab tu dengan boifren tunjuk je pangai buruk lantak pangai tak senonoh dah macam macam pangai. tengok dia bole terima ke tak walaupun sebenarnya kita ni takde la tak senonoh macam yang kita tunjuk tu. tak usah la hipokrit sangat. jadi diri sendiri sudah.kan.

P A U L I N E berkata...

haha.. nice sharing! thankz..

Artoone berkata...

pasal tak mahu bersabar, tolak ansur, memahami. tak tahu apa itu inti hidup berkelamin.

yang tahu nak yang sedap. yang indah. yang busuk, lemau..tanak.


kpd yg dah gatal nak kahwin, tolong bersikap matang.

ANATI SOKI berkata...

wakakak.. yg masih bercerai tuh pun. muka ada isu tergadap diri dia snediri agaknya. wakakak
kesian makwe cun? wakaka.. tunggu pe lg hiro.. laki boleh kawen4! wakakak

Tuan Din berkata...

eh kenapa bagi contoh lelaki jer... pompuan pun sama... sebelum kawin makan stok pakai sudu gitu kontrol ayu... lepas kawin tak cedok nasik pakai kaki dah kira mujur... muhahaha
larikkkkkkkkk

cik lya berkata...

hahhaa..,mcm tu ka../bese la time kapel semua nak kene jage..control la plak

Puteri Iqa Izyan berkata...

hahaha.yeke?

lepas kawen, aku suke lah mkn sayur, budu, tempoyak dan yang seangkatan dgnnya? :P

Husna Lana berkata...

ohh so sweet balik kelantan jalan kaki berdua-dua. ;p

Catherine- berkata...

kawin=perniagaan

untung rugi kena tanggung sama-sama.

liyanaziz berkata...

ehem.. lama kat x ngendeng sini.. back to basic, jodoh ajal dan maut Allah yang tentukan.. tapi kita manusia kena berusaha.. kalau yg dh kawen tu, sama2 give and take.. insyaAllah..

Dyna Yvonne berkata...

hehe.hiro dr.cinta skang.gud job beb.

perkahwinan mcm bjudi.ade kalah ade menang.kite pertaruhkan nasib kite.so klo nk sentiasa menang kene ade strategi.ye dak?

cik ieyra berkata...

ouh man.

abang aku dah jadi doktor pakar cinta.

tabik springgg !

kui kui kui.

Akulah Aqilah Itu berkata...

aku anti rokok. rawrr! dah kawin pon tak leh trima gak.

ika berkata...

chet . benar tp pahit . keh keh .

Myra Arshad (: berkata...

hahaha. aku suka entri ni :D

kesian makwe makwe comel jadi janda. hehehe

dak eina berkata...

sila pesan tuk diri sendiri jugak ye hiro. sekian :D

NAJ HEBAT berkata...

ah. diam. kenapa kau dgn aspalela suka paksa aku makan budu... ergh!

lalala~

sebelum kawen ke. lepas kawen ke..

tak nak makan budu jugak. titik.

Fitrah Adnan berkata...

kesian makwe cun jadi janda?? haha...sebab cunlah org kawin takut t kne kebas tp masih gak kurang bijak...lepas kawin cerai..ayoooo

NOOR FATIN berkata...

gua cakap awal2 gua xreti masak. pkwe gua kata xpe, nanti kita makan kat kdai je yunk. mak gua kata, mula2 mmg la mcm tu lpas tu skali dia kasi flying kcik baru ko tau. hahahaha


smpi skrg aku xblaja masak lagi. nanti la weh. hahaha :P

Rebelle berkata...

asas tu penting.. hidup bujang lain daripada orang dah kahwin..

ketua keluarga tu yang wajib tahu peranan dia.. yang ikut bawah tu, jangan banyak bunyi..

ok, i tak kahwin lagi.. so tak tahu la sangat kenapa ceri-berai ni terjadi walaupun dah lama sangat kapel..

Sca Ndx berkata...

ada benar apa ko cakap.
dulu kawin tak kenal
kekal saja.

mana ade cerai sana sini

sekarang kahwin suka sama suka
cerai pun senang.

gua muda gak.
saja ja bagitahu pendapat gua.kehekge

MaYa MeiYa berkata...

skang cerai terburai ni da jadik cm trend. sungguh2 tak paham ngn pemikiran dowg nih..
kapel nak rak.kawen seminit dua.
agaknye da puas jumpe sangat kot.haha.
bler da kawen da bosan..nak cter pe pon tatau..sume cter da cter..haha

Dayana Nasir berkata...

makwe cun jadi janda sebab nak test market dengan teruna tak berapa nak terunnnna sangat. kehkehkeh

~qiFFara~ berkata...

nape aku bace respon ni sume dah mcm stok wat forum dah???
hahaha

bagus2..sume sudah matang..komen gune akal tunjang..

ye x hirooo???

hiro berkata...

qiff--mereka berpengalaman bercinta mungkin..keh2

hiro berkata...

makasih bg respon berguna..keh2

efa berkata...

dlm percintaan+perhubungan ni yg penting memahami+jujur dan ikhlas baru perhubungan kekal selamanya eceh :P

wannurfazrini berkata...

wow , good entri abg hori . gua harap gua x cerai dgn lu laaa