Sinar Jumaat I



Hari ini hari Jumaat. Penghulu segala hari. Hajat dihati mahu solat Jumaat dengan mendapat pahala yang optimum. Ada kelas dari pukul 9 pagi hingga 12 tengahari tak membantut niat suci saya ini.

Solat Jumaat ni, seminggu sekali. Kalau 'dating' boleh pergi. Solat Jumaat mesti tak boleh ponteng ye dak?

Habis sahaja kelas, saya bersiap-siap untuk pergi masjid. Mandi sunat Jumaat mengikut sunnah Nabi kita.

Tengah mengelap badan yang sasa lagi punya 'six pack', baru teringat saya lupa baca doa masuk dan keluar tandas.

Sepantas kilat saya masuk dan keluar balik untuk merebut pahala tersebut. Ucapan syukur sentiasa di hati saya.

"Mandi junub bila lagi?," getus saya dalam hati. Nakal.

Selepas mengenakan pakaian yang sesuai, saya menuju ke masjid dengan mulut terkumat-kamit berzikir.

Tenang...

26 ulasan:

totoromalas berkata...

alhamdulillah...

za petrelli berkata...

kau bahsekan diri gune "saye".. tak bergua-gua dah?

shazika berkata...

bagos hiro :)

liyana berkata...

bgs2..

echah mashuri berkata...

awak ni alim dalam nakal :)

Brader Chacha berkata...

pukul berapa saaudara ke masjid??..
saya tunggu saudara tak muncul pun..

hiro berkata...

za--hari ini saja. hehe.



brader cha--saya tunggu awak dekat surau. saya ingat solat jumaat boleh buat disurau. keh2

eiffel berkata...

ececeeceee...konon tanya mandi junub...padahal..............................................................

Biela Sapine berkata...

Syabar Hiro, alhamdulilah

Lya Colours berkata...

mandi junub la oi semalam kan mlm jumaat. kihkihkihkih

hiro berkata...

saya teruna lagi. tapi saya sudah ada Ica. keh2.

dak eina berkata...

syukur alhamdulillah... hiro dh berubah :D

kembatolo™ berkata...

apsal nak kena mandi junub wei? hahaha

hiro berkata...

kemba--maksudnya, bila gua nak kawen..keh2.

buDAK keCIK berkata...

sjak akhir2 ni ko asyik islamik sket. betul la kot, ko dh dpt hidayah ek. alhamdulillah...

tp otak still x suci dri bnda2 alah tu. mcm irama & lagu. mne bley pisah. ye dak?? hee

Tuan Din berkata...

syukur alhamdulillah.. Hiro dah ada ICA...

jambz- berkata...

gua lipat2 tikar masjid tadi, lu chow awal?

NOOR FATIN berkata...

alhamdulillah. bagus hiro..

hiro berkata...

budak--yep2..nk berubah kena pelan2..


tuan--hehe..moga2.



jambz--gua hampar..lu pulak lipat.

ishiko berkata...

alhamdulilah.. hehe

miss nina berkata...

amboi hiro, saya-saya :)
nice entri. sempat juga tukar status ye!

niesz berkata...

sentiase la berzikir tuk suci kan ati.. :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

alhamdulillah..bangga ngan anak ummi.

Farhana Sahri berkata...

bgos2..hehee..alhamdulillah..tenang je bce

JIJI YU berkata...

catatan hari jumaat yang sopan..

Faiz berkata...

kemas