Mengapa Kurang Cemerlang?

Saya sudah berjaya. Anda bila pula?


Ini entri berilmiah mungkin. Asyik merapu saja, bila bangsa nak maju. Ye dak? Keh Keh Keh. Kembali pada tajuk. Mengapa kita kurang cemerlang. Yang cemerlang itu sila melirik manja saja. Okay? 

Sebaya gua ramai yang masih belajar. Yang bekerja pun kurang cemerlang mutu khidmatnya dan para pengumpat juga kurang berjaya memberi kesan mendalam. Jadi mengapa kurang cemerlang?

1. Niat

Apa-apa pun kita buat, niat kita mesti ada. Contoh;

Gua mahu pergi dating ne. Harap-harap leh raba-raba dalam panggung nanti. Har Har Har.

Niat yang sebenar ialah mencari redha Tuhan. 

2. Matlamat kurang jelas

Kita mesti ada matlamat. Dorongan yang kuat barulah matlamat dapat capai. Contoh;

Gua mahu buat filem juga. Matlamat gua, filem dapat 41 Juta. Wakaka. 

3. Konsisten

Hari-hari kena kosisten belajar. Hari hari kena bekerja dengan rajin. Hari-hari kena mengumpat dengan berhemah. Contoh;

Hari ni gua belajar dengan Kimah, esok Aisyah, lusa Tirah dan hari minggu dengan Ayna pastu dengan Siti. Keh Keh Keh. Belajar dengan pompuan baru ada 'spirit' sket nak faham.

Rasa-rasanya, cukup lah tiga tu. Keh Keh Keh. 


46 ulasan:

tia berkata...

gua tgh melirik manje neh.
hik!

MATAHARI berkata...

1. aku setuju.

2. matlamat aku. nak buat 666 post entri

3. kapel org jauh.so xdpt la nak fokus

hiro berkata...

tia--semestinya boleh..



mentari--keh2..jauh.itu payah tu.

Ana Amira berkata...

xleh nk lirik manja..mata tgh sakit..hehehe

jambz- berkata...

gua akan cuba praktikkan.

dak eina berkata...

ceh...semangat bce alih2 mengarut jgk!

Tanpa Nama berkata...

-_-"

kahirie berkata...

ape dowwwwwh....

NAJ HEBAT berkata...

hurm.

agak2 apa niat anda mase buat entry ni ye hiro nakamura?


aigoo~

piNky LuCiA berkata...

hahaha.. main2.

maiMOONyet berkata...

baru terfikir......



































apa matlamat aku sebenarnya erk? =.="

kembatolo™ berkata...

lagi satu, matlamat kena ubah fesyen rambut.. harharhar.

hiro berkata...

kemba--itu azam baru kn..hehe

hiro berkata...

naj--sekadar kongsi2..peringatan..hormat hari jumaat..heee

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

salam
study ngan buah hati lg semangat tau..tak caya buat lah..keh3.

hamzah ian berkata...

?

niesz berkata...

duduk rengang2..jgn dekat2..biar malu2..bertambah syg..hahahaha..

Anisa Hang Tuah berkata...

:)

liyanaziz berkata...

kali ni yana x dapat melirik manja!
=(

Catherine- berkata...

matlamat ko utk jadik org hensem mmg xkan tercapai sbb ko banyak fikir cara2 mengarut paling bernas. aku yakin x lama lagi ko akan jadik cam maskot gula2 hacks ;p kehkehkeh

eqacashperlala berkata...

entry terbaik!
cayalah :)

NOOR FATIN berkata...

sengal la wehhh.. hahahahahhaa


41 juta yang diidamkan skrg pn tak tercapai..keh3!!

K I E R A berkata...

:)

Cik Jari berkata...

a'ah..mmg berilmiah...tiada syak lagi

adrinaqamarina berkata...

patot jadi panduan ne kelak. hehe

zarifahmr berkata...

uhukhukhuk! pehh tersedak gua!

Puteri Iqa Izyan berkata...

hahaha.dalam ilmiah tuh ade jugak contoh tak ilmmiah. hahaha

geeds berkata...

kurang cemerlang itu saya. i shall keep this in mind i guess? haha.

biskut berkata...

sila bermatlamat...

Rara Farah berkata...

tgh melirik manjew...auwwww

apesal mata nie kedip2 eh...something wrong somewhere?????

cik tipikal berkata...

aku melirik manja. haha !

Cidak berkata...

tq hiro.

lepas ni mesti aku berjaya.

Yaty berkata...

hahaha
aku kenal gamba tu wey

Fiq berkata...

menyesal

syeraRAWRR berkata...

huarghhhhh

vampire's lovex berkata...

berhijrahhhh..

m0RniNgCoFFee berkata...

adakah inih entry lepas menjenguk final result?? keh3

atau

azam sem baru yang bakal menjelma??

Yatre Hayati berkata...

point dah bagus. sekali kau punya contoh tak bley blah..grrr :P

hiro berkata...

benar kata-kata mu wahai encik yiena..haha..


yatre--biase tu...

Anis izyan Abd Rahman berkata...

aduyaaaiii~~~
yang no 1 tuh mmg btol eeiyh???
gileeeeee aaaaaa lelaaakkiii!!!
isk

hiro berkata...

anis--rekaaaaannn...hehe

Cik Puan Muda Aisyah berkata...

meh sini kita study sama2 meh. hahahahaha. nak stduy hape ni?? kita sahsiah perkauman melayu-indonesia nak?

hiro berkata...

add math laa..demo reti ke..xpom akaun..haha

chittysarah berkata...

banyak kebenaran nye~~
gosip2 tu penting time blaja~~
hahaha~~

*giler*

Nabilah berkata...

ini blog akal tunjang eh ?
oO , betullah , ingatkan aku salah masuk :P

Nabilah berkata...

ini blog akal tunjang eh ?
oO , betullah , ingatkan aku salah masuk :P