Polowerku Sayang


Hakim. Usianya begitu muda untuk memiliki blog. Walaupun berusia muda, blognya dikenali ramai. Bangga memiliki blog bernama "Jangan Lintas Blog Ini". Buka matanya, bukalah blognya. Hidup matinya dengan blog. Ada kawannya bawa motor laju dan Hakim jadi pembonceng;

"Celake, jangan bawa laju sangat. Kalau eksiden, susah gua nak update entri nanti"

Cuti sekolahnya dihabiskan untuk berblog. Mencari polower sana sini. Bersalam ziarah sakan. Usahkan maknya suruh beli sayur dan pekakas sup, hamsternya yang dibela dua tahun lalu pun terabai. Adiknya pula terpaksa jaga makan Han Han, si hamster.

Pagi minggu. Hakim biasa bangun awal. Dalam pukul 9 pagi. Dulu rancangan Kamen Rider menjadi sebab utamanya bangun awal, sekarang sudah bertukar. Untuk melihat keadaan blognya.

Mak dan Ayah dia keluar pagi lagi. Ada urusan dengan pejabat tanah kata kakak sulungnya. Adik Hakim dari tadi sedang melukis lukisan bertajuk 'Keluarga Saya'.

Sejurus bangun. Hakim terus buka laptop. Brodband masih tercucuk sedap dekat laptopnya. Barulah dia pergi cuci muka. Makan kuih yang Ayahnya beli dari kedai Zul Bulat.

Berjaya capai donut, Hakim bergegas berlari kecil untuk melihat blognya. Tengah sedap menyental donut depan laptop, Hakim terpaku. Matanya lurus memandang angka polowernya. Donut yang berbaki terus ditelan hidup hidup.

Marahnya memuncak. Mencarut sakan dalam hati. Di ambil lukisan adiknya cepat-cepat. Dikoyaknya. Diulinya lumat-lumat. Lalu dibentuk menjadi bentuk bola. Ditendangnya jauh-jauh bola kertas itu. Adiknya hanya mampu memandang kelakuan Hakim dengan air mata menitis.

Ditendangnya kerusi plastik. Meja kecil diterbalikkan. Buku habis diselerakannya. VCD porno yang disimpan dalam buku lalu terjatuh tak diendahnya.

Diambilnya coli kakaknya yang indah tergantung. Lembap dek cuaca mendung. Ditariknya coli itu panjang-panjang. Dilastiknya coli itu kena cicak sedang comolot. Terkial-kial cicak itu lari bertempiaran.

Hah hah hah... Hakim kepenatan. Nafsu marahnya kian menurun.

Dia betulkan kerusi plastik balik. Pasang lagu Fauziah Latipp kuat-kuat.

"Celake mana unpolo blog aku. Semalam baik aja 1000 polower. Hari ini jadi 999. Babi. Puake. Bajet. Bengong molek. Perangai cam harem..." cakap Hakim sorang.

Terus Hakim buat blog satu lagi guna emel adiknya. Dengan harapan dapat polo blog dia sendiri. Biar cukup 1000 polower.

Selesai buat blog 'fake', dia terus tekan 'IKUT' blog dia sendiri. Senyum ikhlas. Bangga. Puas. Sangap. Syahdu. Girang. Dusta. Gersang. Fana dia melihat followernya berangka 1000.

"Blog gua ada 1000 polower bai. Empat angka tuuuu.. Hahaha," ketawa Hakim puas.



Pengajaran: Polower tak capai 1000 tak sedap buat muka kerek ye dak?


SukaNeka:

1. Ingat mahu post, 31hb... tapi nak dapat no 7..hehe. Rose, gua demand ne..haha. Siapa mahu cabar kewibawaan brader leplep... jom join.

2. Hari ini ulang tahun kelahiran member gua, Cidak. Kalau sapa gersang-gersang, klik sini.
Moga Tuhan merahmati beliau. Jangan layan blog unsur lucah sangat..Kui Kui Kui.


Klik sini untuk sertai.


46 ulasan:

Anisa Hang Tuah berkata...

ape kejadah la si hakim cmtu

Azrul_amigo berkata...

1000 tu mmg 5 angka ke baii..
ape citer...

areleaf berkata...

ni entri nak tambah can gua menang ke entri nak potong rezeki gua ni?


kehkehkeh..

hiro berkata...

keh2.makacih abg jero. join la sme..haha.

hiro berkata...

moga terbaik akan menang--Sir Alex Furguson..keh2.

Zul UnicBoyz berkata...

hiro,1000 tu 4 angka je la...

kah3....

NARDtheNERD berkata...

terbaikk matematik kau ni.
1000 tu 5 angka.

:))

dak eina berkata...

best! join kontes kah nie hiro?

Yutaka Mushimura berkata...

hahaha..best pulop aku baca entry nie...
:)

hiro berkata...

adehh..haha


eina--yep la..dah jnjji ngn rose.

Puteri Iqa Izyan berkata...

hahaha.kerek ah akim!

Sca Ndx berkata...

pengejar polower. kekehkehe. demm aku miss 1000 lima angka. hahah

tim berkata...

aku pernah unpolo blog orang
kahkahkah

pikapie berkata...

hakhakhak!

F.a.S.h.E.e.H.a berkata...

Hahahaha. gua pun penah unfollow. pastu gua pun terkena. hidup memang mcm roda. hahaha

Anis izyan Abd Rahman berkata...

betul ke cerite hiro nie..~~
boleyh pecaye ke ~~

hiro berkata...

anis..gua mana pernah buat cerita betul...keh2.

zarifahmr berkata...

alamakk cane boleh terlepas citer 5 angka ni arghh baru nak gelak laju laju ;p

hiro berkata...

itu sbb gua suka update waktu2 gersang..senang nak baiki balik..keh2

beautiful_rose berkata...

menurut firasat gua,entry ni berpandukan pengalaman sebenar lu kan hiro? hahahha baik lu mengaku watak sebenar adalah diri lu sendiri =p





penyertaan lu gua terima.dan gua akn tunaikan permintaan lu untuk jadi peserta ke-7 seandainya penyertaan ke-6 terisi.hahahah baik lu g cari peserta ke-6 skang! =p gua akan linkkan nama lu no.7 =p

hiro berkata...

keh2...tq rose..gua hargainya..haa.

no 7 jersi bertuah gua..sepak penalti xmasuk..haha.

Dyna Yvonne berkata...

kah3..sengal.

kembatolo™ berkata...

kalo aku dapat jadi hakim pon best jugak. haha

NuR 'aQiLaH berkata...

tahniah entry kali ni x lushah -_-"

Encik Tikus berkata...

ini cerita pasal diri sendiri kea bro ? keh keh


btw epy befday to cidak ! =D

Tuan Din berkata...

Kalu cam tu aku kena bukak 948 Fake akaun tuk capai 1000 polower...
yeeehaaaaaaaaa

Ain Atika berkata...

haha..ko cakap pasal ko ke ni hah>

eiela berkata...

bagus entri nih. lawak.

Wahida Nasution Thakhrim berkata...

jangan unfollow blog orang lain kalau tak nak follower kurang.. ahakz!!

NOOR FATIN berkata...

contest rupanya. hahaha

gdluck weh. dapat rm100 share dgn aku

!eNa PnG berkata...

perghh...

penat gua baca.. asek tergelak ja...

Fitrah Adnan berkata...

hurmmmm marah betul hakim tu..Baru sorg kalau 2 org mau lumat coli kakak dia tu..hehehe

kahirie berkata...

coli adalah eset terpenting...tanpa coli tak bermaknelah hiro...

Myra Arshad (: berkata...

haha. coli tu perlu ke ? cicak comolot ? hahaha. hiro2 :p

Afeeqa berkata...

funny ! hope awk boleh menang. :)

jambz- berkata...

pandai pulak lu baca isi hati gua.

wannurfazrini berkata...

sangap polower ni !

cik ieyra berkata...

sungguh tak beriman HAKIM neh.
HAKIM tu AMIR kah ?
kau jangan, han.
aku kasitau bapak :P

afiqah berkata...

hahaha. sialan. hakim oh hakim
blog gua ade 300 follower je. hehe

bantalijau berkata...

hepi buzday cidak..~

peh..entry ni buat aq sedar dan insaf~

farahmoque berkata...

han han chomel.hahaha
perghh kau jamban..pemes sudahhh.

irahehe berkata...

oke,follower blog aku tak sampai 1000 pon. jadi xbley buat muke kerek lagi.

hahahahahaha.senget.

alexa yussida berkata...

hakim tu sengal cam hiro kut:p

kenapa nama hamster tu han han?macam penah ku dengar nama itu..kehkeh

Cidak berkata...

patutlah ramai polow gua hari ni

lu promote rpanya.haha

grubby person (^_^) berkata...

huehue giler sangap polower aper si hakim nie....cer skali dea bkk semua follower unfollow dea mau terjun lombong mamat tu...kuikui

ArtOOne berkata...

dasyat. penuh emosi. baru otai...